Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva polgármestere már a harmadik oltásra buzdít


Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere részt vesz a 2021. évi moszkvai lakossági fórumon 2021. július 1-jén
Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere részt vesz a 2021. évi moszkvai lakossági fórumon 2021. július 1-jén

Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere arra buzdítja a város lakóit, hogy akiket több mint hat hónappal ezelőtt oltottak be, adassanak be maguknak emlékeztető oltást. Oroszországban harmadik napja dőlnek meg a halálozási rekordok.

Oroszországban egyetlen nap alatt 672-en haltak meg a Covid–19 következtében a csütörtöki hivatalos adatok szerint. Ez a legmagasabb napi veszteségszám a járvány kezdete óta. Az ismert fertőzöttek száma 5,5 millió fölött jár, 24 óra alatt több mint 23 500 új fertőzöttet regisztráltak.

Letarolja Moszkvát a delta-variáns

Szergej Szobjanin, Moszkva polgármestere elmondta, hogy az orosz fővárosban, Moszkvában az azonosított fertőzöttek kilencven százalékánál a delta-variánst mutatták ki. A hatóságok számos új korlátozást vezettek be a metropoliszban.

A vállalkozásoknak a be nem oltott alkalmazottak harminc százalékát haza kell küldeniük. Az éttermekben az elmúlt hat hónapban csak oltott vagy a fertőzésen átesett alkalmazottak dolgozhatnak. A polgármester azt is közölte, hogy augusztus közepéig a város szolgáltatóiparában dolgozók hatvan százalékát be kell oltani.

Delta variáns – utazási korlátozások és kérdőjelek az Eb-döntő körül
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:27 0:00

Megkezdődött az újraoltási kampány

Szergej Szobjanyin július elsején bejelentette, hogy az orosz fővárosban megkezdődött az újraoltási kampány azok számára, akik fél évvel ezelőtt kapták meg a koronavírus elleni első vakcinát. Rendes esetben évente kellene ismételni az oltást, de a megromlott járványhelyzet miatt most hat hónap elteltével javasolt beadatni az újabb adagot.

Hat hónap elmúltával azokat is ajánlott beoltani, akik túlestek a fertőzésen. Moszkvában az emlékeztető oltáshoz Szputnyik V és egyadagos Szputnyik Light oltóanyagot használnak, de az újraoltás bármelyik, Oroszországban forgalomban lévő vakcinával elvégezhető.

Szigorítások több régióban

Csütörtökön új korlátozásokat vezettek be a kalinyingrádi régióban, megtiltották például az oltatlan turisták számára a buszos túrákat. Szintén csütörtökön a népszerű fekete-tengeri üdülővárosnak, Szocsinak otthont adó krasznodari régióban elrendelték, hogy a szállodák csak oltott vagy negatív teszttel rendelkező vendégeket fogadhatnak.

Az orosz kormány azt tervezte, hogy szeptemberig beoltják Oroszország lakosságának hatvan százalékát, de a hét elején a Kreml elismerte, hogy nem tudják teljesíteni ezt a célt, annak ellenére hogy december eleje óta rendelkezésre állnak az oltóanyagok.

A helyzetet súlyosbítja, hogy egy független közvélemény-kutatás szerint az orosz lakosság hatvan százaléka nem tervezi beoltatni magát.

Csütörtökig a mintegy 146 milliós orosz lakosságból mindössze 17,4 millióan, vagyis a népesség körülbelül 12 százaléka kapta meg az oltást.

Izraelben is szigorítottak

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, a világ legátoltottabb országának számító Izraelben sem tudják megállítani a delta-variáns terjedését. Az országban, ahol az elmúlt hónapokban szinte minden korlátozást feloldottak, most három hónap után ismét növekszik a fertőzöttek száma.

Emiatt újra kötelező a maszkviselés a belső terekben, és a hatóságok akár le is zárhatják a repülőteret, ha a helyzet tovább romlik.

XS
SM
MD
LG