Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva senkit sem fenyeget atomfegyverrel – állítja az orosz topdiplomata


Rjabkov külügyminiszter-helyettes az iráni külügyminiszter moszkvai látogatásán, 2022. március 15-én
Rjabkov külügyminiszter-helyettes az iráni külügyminiszter moszkvai látogatásán, 2022. március 15-én

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes pénteken azt mondta, hogy Moszkva nem fenyeget senkit atomfegyverrel, és Oroszországnak nem áll érdekében a nyílt konfrontáció az Egyesült Államokkal és a NATO-val – jelentették az állami hírügynökségek.

„Senkit nem fenyegetünk nukleáris fegyverekkel – idézte az Interfax ügynökség Rjabkovot egy pénteki konferenciáról. – Ezek használatának kritériumait az orosz katonai doktrína körvonalazza.”

Vlagyimir Putyin elnök a héten közölte a Nyugattal, hogy „nem blöffölt”, amikor azt mondta, hogy nukleáris fegyvereket vetne be, ha Oroszország területi sérthetetlenségét veszély fenyegetné.

Ukrajnában négy, orosz irányítás alatt álló térségben tartanak népszavazást a hétvégén arról, hogy csatlakozzanak-e Oroszországhoz. Putyin kijelentette, hogy támogatja a lépést, amely növeli Oroszország kilátását arra, hogy hivatalosan annektálja Ukrajna területének újabb 15 százalékát.

Orosz tisztviselők, köztük Dmitrij Medvegyev volt elnök azt mondta, hogy miután a régiók beolvadnak Oroszországba, az ukrán erők bármely, ellenük irányuló támadása Oroszország elleni támadásnak minősül.

Az orosz nukleáris doktrína értelmében ez lehetővé teheti nukleáris fegyverek használatát, ha Moszkva úgy érzi, hogy „egzisztenciális fenyegetéssel” kell szembenéznie. Medvegyev azt mondta, hogy ebben benne van a stratégiai – nagy hatótávolságú – nukleáris fegyverek alkalmazásának lehetősége is.

Rjabkov azonban közölte, hogy Oroszország nem törekszik „nyílt konfrontációra” az Egyesült Államokkal vagy a NATO katonai szövetséggel, és nem akarja, hogy a helyzet tovább eszkalálódjon.

„Reméljük, hogy a Biden-adminisztráció is tisztában van az ukrajnai konfliktus ellenőrizetlen eszkalálódásának veszélyével” – idézték a hírügynökségek.

Amikor Putyin szerdán bejelentette Oroszország első mozgósítását a második világháború óta, azt mondta, Oroszország nemcsak Ukrajna, hanem a Kijevet támogató nyugati országok teljes katonai erőforrásai ellen harcol.

Ugyancsak pénteken Anatolij Antonov, Oroszország egyesült államokbeli nagykövete azt mondta, szeretné hinni, hogy „minden nehézség ellenére Moszkva és Washington nem áll annak a szélén, hogy belezuhanjon a nukleáris konfliktus szakadékába” – jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség.

Készült a Reuters jelentésének felhasználásával.
XS
SM
MD
LG