Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mozgalom indult az oroszországi választások megismétléséért


Szavazatszámlálás a 1444-es számú választókerületben a 2021-es oroszországi választásokkor
Szavazatszámlálás a 1444-es számú választókerületben a 2021-es oroszországi választásokkor

Független önkormányzati és regionális képviselők egy csoportja petíciót indított, amelyben követelik, hogy a számos jogsértés és szabálytalanság miatt érvénytelenítsék az oroszországi választások eredményét. A petíció elindítói szerint a kormányzó párt, az Egyeséges Oroszország tömeges hamisításoknak köszönhetően szerzett ismét kétharmados parlamenti többséget.

A Független Önkormányzati és Regionális Képviselők Szövetsége Ella Pamfilovának, a Központi Választási Bizottság elnökének címezte a petíciót, amelyben a szeptember 17–19-i parlamenti, illetve tartományi választás eredményeinek megsemmisítését követelik. Az aláírók szerint a választási bizottság nem biztosította a „tisztességes és átlátható” választásokat, és „valójában az ön (Pamfilova) intézkedései éppen az ellenkező eredményhez vezettek”.

Eltűnő tinta - a választási csalás varázslatos formája
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:59 0:00

A petíció szerint Pamfilova munkatársaival „folyamatos törvénytelen korlátozásoknak vetették alá” a független választási megfigyelőket, miközben a szavazóhelyiségekben „a lehető legzártabbá tették a szavazási folyamatot, és egy évtizeddel visszavetették az egész választási rendszert”.

„Mi, az Orosz Föderáció polgárai, önkormányzati képviselők, különböző szintű képviselők és független megfigyelők követeljük, hogy ön, Ella Alekszandrovna Pamfilova hagyja abba a törvénytelenségeket, és döntései meghozatalakor térjen vissza a modern demokrácia törvényes mezejére” – áll a petícióban, amely az online felkerülést követő első néhány órában közel 3700 aláírást gyűjtött.

Kétharmados többség a szavazatok kevesebb mint felével

A Központi Választási Bizottság szeptember 21-én jelentette be, hogy az összes szavazatot összeszámolva az Egységes Oroszország párt a szavazatok 49,82 százalékát szerezte meg, jóval megelőzve legközelebbi riválisát, a 18,93 százalékkal rendelkező Kommunista Pártot. Ezzel az eddig is kormányzó párt ismét megszerezte az alkotmány átírásához szükséges kétharmados parlamenti többséget.

A Független Önkormányzati és Regionális Képviselők Szövetsége felhívta a figyelmet arra, hogy „a legokosabb ellenzéki politikusok messzemenő és igazságtalan ürügyekkel nem vehettek részt a választásokon”, utalva arra, hogy a Kremllel leginkább szemben álló jelölteket, például Alekszej Navalnij korrupcióellenes mozgalmának tagjait különböző ürügyekkel eltiltották a választáson való indulástól. Emellett szerintük „a többnapos szavazás megnövekedett lehetőséget adott a tömeges hamisításokra”.

Putyin újraválasztásához gyűjt erőt

Az Egységes Oroszország kétharmados többségét kihasználva a közelmúltban módosította az alkotmányt, meghosszabbítva Putyin elnöki mandátumát, aki így már 2024-ben újraindulhat az elnökválasztáson. Sokak szerint a mostani választás ennek az indulásnak az előkészítéséről szólt. Ennek érdekében a Kreml a kezdetektől fogva gondosan manipulálta a választásokat, a valódi ellenzéket nagyrészt kizárták az indulásból.

Az ellenzékre súlyos csapást jelentett az is, hogy szeptember 17-én, a szavazás kezdetének napján eltűnt az Apple és a Google online áruházaiból Navalnij választásiútmutató-alkalmazása, amelynek célja az Egységes Oroszország politikai befolyásának csökkentése volt. Navalnij munkatársai cenzúrának minősítették a lépést, és a technológiai óriáscégek ellen emeltek kifogást, amiért behódoltak Putyin nyomásának.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG