Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

4,6 %-kal csökkent a GDP az előző év azonos időszakához képest


A higiéniai papírtermékeket gyártó Vajda-Papír Kft. dunaföldvári üzeme 2020. november 10-én.
A higiéniai papírtermékeket gyártó Vajda-Papír Kft. dunaföldvári üzeme 2020. november 10-én.

A hazai bruttó össztermék volumene a harmadik negyedévben ugyanakkor 11,3 százalékkal nőtt 2020 második negyedévéhez viszonyítva.

A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint Magyarország bruttó hazai összterméke 2020 harmadik negyedévében a nyers adatok szerint 4,6%-kal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint viszont már 4,7%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A nemzetgazdaság teljesítményét ebben az időszakban az információ, kommunikáció, illetve a pénzügyi szolgáltatások növekedése kozmetikázta.

Járványhatás a gazdaságban

A nemzetgazdaság teljesítménye a KSH gyorsjelentése szerint az év harmadik negyedévében ugyanakkor 11,3 százalékkal bővült 2020 második negyedévéhez viszonyítva, ez főként az első hullámban leállított, majd a járványhelyzet enyhülésével újraindított gazdaságnak köszönhető. Az emelkedés mögött főként a szolgáltatószektor teljesítménye áll.

Az ING vezető közgazdásza szerint ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy túl vagyunk a válságon, egyrészt „a bruttó hazai össztermék volumene még mindig 4,6 százalékkal elmarad az előző év azonos időszaki adattól, másrészt pedig azért, mert a negyedik negyedévet újabb korlátozások és leállások sújtják”– áll elemzésükben. Virovácz Péter szerint a KSH közlését figyelembe véve idén közel 6 százalékkal csökkenhet a GDP, 2021-ben pedig valamivel 4 százalék feletti bővülésre lehet számítani.

Örül a Pénzügyminisztérium

A tárca közleményben reagált. Mint írják, a KSH adatai rávilágítottak, hogy a kormány gazdaságvédelmi intézkedései eredményesek. A Pénzügyminisztérium kiemelte, hogy a vártnál kedvezőbb adatok érkeztek, ezek pedig alátámasztják, hogy „a járvány második hulláma alatt is folytatni kell az adócsökkentésekre és a munkahelyek védelmére épülő gazdaságpolitikát”.

A minisztérium idén 6,4 százalékos visszaesést jósol, jövőre pedig már 3,5 százalékos növekedést valószínűsít.

XS
SM
MD
LG