Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagy-Britannia kiadja Julian Assange-t az Egyesült Államoknak, a WikiLeaks alapítója fellebbezik


A WikiLeaks alapítója, Julian Assange távozik a Westminster Kerületi Bíróságról Londonban, 2020. január 13-án
A WikiLeaks alapítója, Julian Assange távozik a Westminster Kerületi Bíróságról Londonban, 2020. január 13-án

Priti Patel brit belügyminiszter jóváhagyta Julian Assange kiadatását az Egyesült Államoknak, hogy ott bűntetőeljárás induljon ellene. A WikiLeaks alapítójának csapata közölte, fellebbeznek a döntés ellen.

Az amerikai kormány bíróság elé akarja állítani az 50 éves ausztrál exhekkert, aki az általa alapított WikiLeaks-en keresztül ötszázezer titkosított katonai dokumentumot hozott nyilvánosságra az iraki és afganisztáni háborúkkal kapcsolatban. Washington szerint ezzel életeket sodortak veszélybe.

Assange támogatói és ügyvédei azzal érvelnek, hogy az amerikai hadsereg iraki és afganisztáni visszaéléseit leleplező dokumentumokat újságíróként tette közzé, ezáltal védi őt az amerikai alkotmány első módosításának szólásszabadságról szóló része.

„Június 17-én a Kerületi Bíróság és a Legfelsőbb Bíróság vizsgálatát követően elrendelték Julian Assange kiadatását az Egyesült Államoknak. Assange úrnak a szokásos 14 napig van lehetősége élnie fellebbezési jogával”olvasható a brit belügyminisztérium közleményében.

Újságíró-szervezetek és emberi jogi csoportok felszólították Nagy-Britanniát, hogy utasítsa el a kiadatási kérelmet.

„A brit belügyminiszter jóváhagyta a WikiLeaks kiadójának, Julian Assange-nak a kiadatását az Egyesült Államoknak, ahol 175 éves büntetés várna rá. Sötét nap ez a sajtószabadság és a brit demokrácia számára. A döntés ellen fellebbezni fogunk” - írta a Wikileaks a Twitteren.

Készült a Reuters, az AP, az AFP és a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG