Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagy-Britannia tűzszünetekkel segítené a konfliktusövezetekben élők beoltását


A szíriai civil önvédelmi szervek és a törökök által támogatott szíriai erők túlélők után kutatnak Azaz városában, egy autóba rejtett pokolgép robbanása után, 2020. március 19-én.
A szíriai civil önvédelmi szervek és a törökök által támogatott szíriai erők túlélők után kutatnak Azaz városában, egy autóba rejtett pokolgép robbanása után, 2020. március 19-én.

Nagy-Britannia határozati javaslatot terjeszt elő szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amellyel tűzszünet kihirdetésére szólítanának fel a világ konfliktusövezeteiben, hogy így lehetővé tegyék a helyi lakosság beoltását a koronavírus ellen.

A testület elnöki tisztségét jelenleg betöltő Nagy-Britannia képviseletében Dominic Raab külügyminiszter nyújtja majd be a javaslatot a tanács online ülésén. Rajta kívül várhatóan tizenegy résztvevő fog felszólalni, köztük Antony Blinken, az amerikai diplomácia vezetője.

London hangsúlyozta, hogy világszerte mintegy 160 millió ember maradhat ki az oltásból azért, mert konfliktus sújtotta országban él, például Jemenben, Szíriában, Dél-Szudánban vagy Szomáliában.

A brit külügyminisztérium kiemelte: ha a vírus akadálytalanul terjedhet az oltásból kimaradó térségekben, akkor megnövekszik a kockázata az új mutációk megjelenésének is, ami újabb járványhullámokat okozhat világszerte.

„A globális oltási kampány elengedhetetlen a koronavírus legyőzéséhez. Ezért az Egyesült Királyság fegyvernyugvásra szólít fel, hogy a konfliktuszónákban élők hozzájuthassanak a vakcinához, illetve határozottabb erőfeszítéseket sürget az egyenlő hozzáférés biztosítása érdekében” – mondta Raab.

„Erkölcsi kötelességünk cselekedni, stratégiai fontossága van annak, hogy összefogjunk és legyőzzük ezt a vírust” – fogalmazott.

A szolidaritással mindenki nyerne

Barbara Woodward brit ENSZ-nagykövet rámutatott, hogy „senki nincs biztonságban, amíg nincs mindenki biztonságban”, ezért bíznak abban, hogy a javaslatot a testület egyhangúan meg fogja szavazni a következő hetekben.

Hozzátette, nem lenne előzmény nélküli ez az intézkedés, Afganisztánban például kétnapos tűzszünetet rendeltek el még 2001-ben, s ez alatt beoltottak 5,7 millió 5 éven aluli gyereket poliovírus ellen.

António Guterres, az ENSZ főtitkára hivatalának tájékoztatása szerint arra fogja kérni a részt vevő külügyminisztereket, hogy tegyék félre a „vakcina-nacionalizmust”, aláhúzván, hogy az oltóanyagokra „globális közjószágként” kell tekinteni.

„Világos, hogy a jelenlegi módon nem fogunk tudni mindenkit beoltani olyan gyorsan, mint ahogy arra szükség lenne. Teljesen érthető, hogy minden kormány a saját állampolgáraival törődik, azonban a leggazdagabb országok most valódi szolidaritást mutathatnának a fejlődő világnak nyújtott finanszírozással” – közölte a világszervezet szóvivője, Stephane Dujarric.

Az új típusú koronavírus azonosított fertőzöttjeinek száma már meghaladta globálisan a 109 milliót, közülük legalább 2,4 millióan belehaltak a kórba.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG