Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagy felháborodást keltett Iránban, hogy megkorbácsoltak egy nőt, mert nem viselt hidzsábot


Roja Hesmati arról számolt be, hogy hetvennégy korbácsütésre ítélték egy áprilisi Facebook-posztja miatt, amelyen hidzsáb nélkül látható
Roja Hesmati arról számolt be, hogy hetvennégy korbácsütésre ítélték egy áprilisi Facebook-posztja miatt, amelyen hidzsáb nélkül látható

Az iszlám köztársaságban és külföldön is sokan felszólaltak az ellen, hogy az iráni–kurd Roja Hesmatit hetvennégy korbácsütésre ítélték a fejkendő viselésére vonatkozó előírások megsértése miatt.

Az eset nyomán ismét a közbeszéd középpontjába kerültek az „erkölcs elleni bűncselekmények” miatt Iránban kiszabott szigorú büntetések.

Sokan megkérdőjelezik a büntetés kiszabásának hivatalos indoklását, miközben a 44 éves nőnek azzal is szembe kell néznie, hogy hazájában lejárató kampány indult ellene.

Hesmati arról számolt be előző héten a Facebookon, hogy hetvennégy korbácsütésre ítélték egy áprilisi posztja miatt, amelyen hidzsáb nélkül látható.

A szóban forgó, távolabbról készített fényképen a nő látható a világ legnagyobb részén konzervatívnak minősülő öltözetben, piros ingben és fekete szoknyában, amint Teheránban sétál, háttal a kamerának.

A hatóságok letartóztatták, majd tizenegy napon át őrizetben volt, mert fejkendő nélkül mutatkozott nyilvános helyen. Később államellenes propaganda, erkölcstelen tartalmak online terjesztése, valamint a közrend és a közszemérem megsértése vádjával eljárás indult ellene.

Roja Hesmati
Roja Hesmati

Első körben tizenhárom év szabadságvesztésre ítélték, majd ezt végül egyéves felfüggesztett börtönre, hároméves utazási tilalomra, mintegy tízezer forint értékű pénzbírságra és hetvennégy korbácsütésre enyhítették.

Januárban meg kell jelennie a teheráni körzeti ügyészségi hivatalban, ahol végrehajtották a kiszabott büntetést. Ezt követően a nyugati Kurdisztán tartományban született, de régóta a fővárosban élő nő a közösségi médiában számolt be a tapasztalatairól.

Hesmati felidézte: annak ellenére utasította vissza a fejkendő viselését, hogy azzal fenyegették, hogy a törvények megsértése miatt ismét vádat emelnek ellene.

Szavai szerint végül hátrabilincselték a kezét, hogy ne tudja levenni a bíróság női tisztségviselői által ráadott hidzsábot, majd egy általa középkori kínzókamraként leírt terembe vezették, ahol a számos kiállított ostor egyikével egy hatósági személy előtt megkorbácsolták.

Elmondta, hogy noha az ostorcsapások sokként érték, úgy próbálta elviselni a fájdalmat, hogy magában a túl lazán megkötött hidzsábja miatt agyonvert Mahsza Amini halálát követően „Nők, Élet, Szabadság” szlogennel tavaly ősszel kirobbant tüntetések során népszerűvé vált dalok egyikét dúdolta.

„A nők nevében, az élet nevében letépik a rabszolgaság ruháit, felvirrad a hajnal, minden ostort porrá aprítunk” – ismételgette magában, amíg kínozták, miközben próbálta nem kimutatni a fájdalmát.

A tavaly országszerte rendezett tömegdemonstrációkat a hatóságok vérbe fojtották, a civil szervezetek szerint több mint 550 tiltakozó halt meg.

A számos iráni aktivista által megosztott beszámoló az „erkölcs elleni bűncselekmények” miatti szigorú büntetésekkel szembeni nemzetközi bírálatok kiújulásához vezetett.

Sokan bel- és külföldön egyaránt Hesmati bátorságát dicsérték, mások aláhúzták, hogy még a rendkívül korlátozó iráni hidzsábelőírások sem ismerik el a korbácsolást szóba jöhető büntetésként.

Az iráni jogsértéseket nyomon követő, norvégiai székhelyű Hengaw leszögezte, hogy Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata és a Nőkkel szembeni megkülönböztetés minden formájának felszámolásáról szóló egyezmény értelmében is mindenki saját maga választhatja meg az öltözetét.

A hatóságok bírálata csak fokozódott, miután az iráni médiában olyan vádak jelentek meg, hogy Hesmati hamis fotókat tett közzé a sérüléseiről, a korbácsütéseket pedig nem a fejkendő nélküli képek miatt rótták ki, hanem azért, mert kapcsolatokat ápol egy külföldi „szervezett csoporttal”.

Utóbbi állítás az igazságügyi szervekhez köthető Mizan weboldalon jelent meg, ahol minden bizonyíték nélkül azt is írták, hogy Hesmati külföldről kapott pénzt azért, hogy „nagyon tisztességtelen módon” nyilvánosan szembeszálljon az iráni hidzsábtörvényekkel.

A nő azóta is tagadja, hogy a korbácsolás után fényképeket osztott volna meg a sérüléseiről, mondván, hogy más módon kívánta megosztani a történetét.

„Nem kell eltúloznunk vagy felnagyítanunk az ellenállásunk útját” – szögezte le legfrissebb Facebook-posztjában, hangsúlyozva a korbácsolás brutalitását.

Hesmati ügyvédje élesen visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint ügyfele büntetése bármi máshoz kapcsolódna a hidzsáb nélküli fotón kívül.

Masziar Tatai egy november 9-i lapinterjúban közölte, hogy a vádak megtalálhatók a bírósági ítéletben. Ezek szerint a büntetést azért szabták ki, mert védence közterületen nem viselt fejkendőt.

XS
SM
MD
LG