Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jövő év közepéig tarthatnak a kormányzati árak az agrárminiszter szerint


Jobbszélen Nagy István agrárminiszter, mellette Semjén Zsolt, Kovács Zoltán és Hidvégi Béla vadász egy jegesmedveszőr körül a keszthelyi Vadászati Múzeumban 2021. augusztus 23-án.
Jobbszélen Nagy István agrárminiszter, mellette Semjén Zsolt, Kovács Zoltán és Hidvégi Béla vadász egy jegesmedveszőr körül a keszthelyi Vadászati Múzeumban 2021. augusztus 23-án.

Az agrárminiszter szerint nem lesz már 10 százaléknál nagyobb áremelkedés az élelmiszereknél, mivel ennek "nincs indoka". A kormányzati áras termékeknél nem hatósági ár miatt van hiány ezekből a termékekből, hanem a fogyasztók "pánikvásárlása miatt". Akik egyébként nem is pánikvásárolnak, hanem nagyon tudatosak szerinte. A kormányzati árak jövő év közepéig tarthatnak.

Egyes élelmiszerek kormányzati ármegállapítása "jövő év derekáig" tarthat, mondta el Nagy István agrárminiszter kedden az Inforádiónak. Elmondta még, hogy szerinte a háborúhoz kapcsolódik az élelmiszerek óriási magyarországi inflációja, de azt nem fejtette ki, hogy ez miért csak Magyarországon jelentkezik ilyen mértékben.

Az agrárminiszter szerint viszont további jelentős áremelkedések már nem várhatóak, hiszen szerinte "a plafonon van a drágulás mértéke" illetve "nincs indoka annak, hogy óriási, 10, 20, 30%-os áremelkedések legyenek".

Nagy István szerint nem a hatósági ármegállapítás miatt van hiány ezekből a termékekből a boltokban, hanem termelési problémák híján a fogyasztók helytelen magatartása miatt.

Témába vág: Alapvető közgazdasági összefüggések alapján, ha egy terméket hatósági ár miatt veszteségesen kötelező árulni, ott hiány lesz és trükközés. Ezt látni Magyarországon is.

Szerinte „a pánikvásárlás" és a lakosság "vásárlási láza" oka annak, ha ezeket a termékek kifogynak a boltokból. Miközben szerinte "van egy tudatosság is a lakosság fogyasztásában" korábbiakkal szemben.

Kevesebbet pazarolnak az emberek, kevesebbet tesznek „csak úgy találomra a táskába, megnézzük a termékek árát, és nem véletlen, hogy az ársapkás termékek fogyasztása az kirívóan magas”.

"Nem enni maximum tudunk néhány napig, aztán ebből probléma lesz"

- közölte Nagy István. Majd hozzátette, hogy a komoly érvelése az, hogy az élelmiszer lesz az utolsó, amiről le fognak tudni mondani a magyarok, mert ez a termékcsoport annyira alapvető.

Témába vág: Több száz benzinkútnak nem szállít már elég hatósági áras üzemanyagot a Mol, nagyobb cégeknek is érintettek.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG