Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagy valószínűséggel most először női elnöke lesz Mexikónak


Claudia Sheinbaum, a kormányzó Nemzeti Újjászületési Mozgalom (Morena) jelöltje Mexikóvárosban 2023. szeptember 6-án
Claudia Sheinbaum, a kormányzó Nemzeti Újjászületési Mozgalom (Morena) jelöltje Mexikóvárosban 2023. szeptember 6-án

Mindkét nagy pártszövetség női jelöltet indít a jövő júniusi választáson, így már csaknem biztos, hogy az ország történelmében először nem férfi fogja betölteni az elnöki tisztséget.

A kormányzó Nemzeti Újjászületési Mozgalom (Morena) bejelentette, hogy az elnökválasztást Claudia Sheinbaummal, a főváros volt polgármesterével veszi célba, aki abban egyetért a legnagyobb ellenzéki tömb, a Széles Front Mexikóért jelöltjével, hogy az ország készen áll egy női államfőre.

Sheinbaumnak sikerült felülkerekednie párton belüli riválisain. A 61 éves, mérnöki végzettségű politikust Andrés Manuel López Obrador jelenlegi elnök pártfogoltjaként tartják számon, még ha utóbbit időnként hímsovinizmussal is vádolták meg, annak ellenére hogy nőket nevezett ki fontos tisztségekre.

Az elemzők szerint a latin-amerikai országban még mindig élénken él egyfajta macsókultúra, amely ráadásul nem kizárólag a férfi szavazókat befolyásolja.

Ehhez kapcsolódóan: Berlin bemutatta új feminista külpolitikája irányelveit

Például a júniusi kormányzóválasztáson a legnépesebb szövetségi államban szintén két női jelölt indult, és a részvétel rekordalacsony volt. Ugyanez történt Aguascalientesben 2021-ben.

„Mit mond ez el számunkra? Azt, hogy az emberek nőkre szavaznak? A valóság az, hogy nem, és ami a legszomorúbb, hogy még maguk a nők sem voksolnak nőkre” – közölte Gloria Alcocer Olmos szakértő.

Hozzátette, hogy az ilyen alacsony részvétel szinte kizárt a jövő nyári elnökválasztáson, mivel túl nagy a tét. Az azonban szavai szerint nem kizárható, hogy az Állampolgári Mozgalom nevű párt férfi jelöltet nevez meg, és ezzel szavazatokat szipkázhat el a két nagy tömörülés elől.

A két jelölt várhatóan egymás gyengeségeit célozza majd a kampány során, de ez nem lesz egyszerű, mivel sok közöttük a hasonlóság. Ugyan egyikük sem nevezhető kifejezetten feministának, mindketten progresszív társadalmi elképzelésekkel és népszerű szegénységellenes programokkal indulnak.

A helyzetet az is bonyolítja, hogy Sheinbaum legfőbb vetélytársa, Marcelo Ebrard volt külügyminiszter nem fogadta el a párton belüli választás eredményét, azt állítva, hogy szabálytalanságok történtek.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG