Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy éve még tagadta a nagykállói polgármester, hogy temetőt adtak el egy helyi vállalkozónak


A nagykállói Tekenős dombon emberi maradványok fordultak ki a földből a munkálatok miatt. A megbolygatott sírokból csontok kerültek elő, néhányat összegyűjtöttek az elején, de nem voltak alaposak.
A nagykállói Tekenős dombon emberi maradványok fordultak ki a földből a munkálatok miatt. A megbolygatott sírokból csontok kerültek elő, néhányat összegyűjtöttek az elején, de nem voltak alaposak.

Emberi csontok egy újonnan épített útszakasz padkáján és rég elhantolt emberek maradványai Nagykálló kellős közepén. Az önkormányzat még 2018 végén adta el az egyik helyi vállalkozónak a város centrumában álló Tekenős-dombot. A kertészeti áruda csaknem 13 milliót fizetett a területért. Az új tulajdonosnak az építkezéshez sík területre volt szüksége, ezért elbontotta a domb felét, ahonnan rengeteg emberi csont került elő. Egy évvel ezelőtt a polgármester azt állította: ott soha nem volt temető. Tévedett.

A Tekenős-domb csodaszép halottjai

A nagykállói Krúdy Gyula utcában a Tekenős-domb lábánál él fél évszázada Böszörményi Sándorné. Az asszony azt mondta: mindenki tudja, hogy a domb egy régi temető. Azt meséli 1960-as években még egy óriási vasfeszület is volt a tetején. Arra pedig egészen pontosan emlékszik, hogy mi történt 25 évvel ezelőtt, mert annyira megijedt, hogy majdnem infarktust kapott, mert egyszer csak egy koporsó zuhant a domboldalból a házuk udvarára.

"Annyira állt hozzám a koporsó, mint ide az a fal. Az eséstől egy kicsit széttört, így látni lehetett benne a csontvázat, de olyan szép volt a koponya!"

"Annyira állt hozzám a koporsó, mint ide az a fal. Az eséstől egy kicsit széttört, így látni lehetett benne a csontvázat, de olyan szép volt a koponya! El lehetett olvasni, hogy mi volt a koporsóra ráfestve, mert azt kézzel festették rá és asztalos csinálhatta. Belülről is szép volt nagyon"

-emlékszik vissza a már bottal is nehezen járó idős asszony, aki azt is elmesélte, hogy egyszer, amikor az elkóborolt libáit kereste a dombon, majdnem egy kriptába zuhant.

"Be volt szakadva egy sír, és egy kis lyuk volt rajta és benéztem. Gyönyörűen volt megcsinálva az is. Kripta lehetett, olyan szép volt benne a koporsó, mintha új lett volna"

-mondta az asszony, aki kristálytisztán emlékszik a Tekenős-domb sírjaira. Horváth Tibor Nagykálló polgármestere viszont nem. Legalábbis egy évvel ezelőtt még rá.

"Arról, hogy ott temető volt, nem tudott senki!"

-mondta 2019-ben a város első embere Horváth Tibor, akit a helyiek ugyan számon kértek az eladott temető miatt, de a polgármester védte a mundért, annak ellenére, hogy az üzletet nem is ő, hanem az előző polgármester ütötte nyélbe.

A Tekenős dombi temető
A helytörténeti kutatások szerint a temetőt 1787-1823-ig használták, de a korabeli adatok szerint még 1903-ban is temettek a dombon reformátusok és római katolikusok egyaránt. A domb egyik felét 1965 körül lőtérnek használták, azon a részén pedig állítólag exhumáltak is. Kápolna és kripta is állt még rajta az 1950-es években, valamint obeliszkek és egy óriási fém feszület is.

A Szabad Európának nyilatkozott a város jegyzője. Bereczki Mária azt mondta: a területrendezéskor valóban kerültek elő csontok, de azokról gondoskodtak.

"Összegyűjtöttük ezeket a csontmaradványokat és megfelelő környezetben az újratemetés az meg fog történni vagy már megtörtént. Azt gondolom, hogy amíg földmunkálatok nem történnek, addig igazából erre vonatkozóan maradványok nem is kerültek elő"

-állította a jegyző. Pedig nem kell sokat keresgélni ahhoz, hogy emberi maradványokat találjunk Nagykállóban. Miskolczi Istvánnal, a Jobbik Szabolcs-megyei regionális igazgatójával jártuk be azt a területet, amelyről a polgármester egy évvel ezelőtt azt állította, hogy soha nem temettek ide senkit és amelyről a jegyző is azt mondta: innen ugyan kerültek elő emberi maradványok, de azokat elszállították.

A dombon nem kell sokat keresgélnünk. Néhány perc alatt találtunk lábszárcsontot és állkapocscsontot is.
A dombon nem kell sokat keresgélnünk. Néhány perc alatt találtunk lábszárcsontot és állkapocscsontot is.

A helyi politikus szerint lehet, hogy jogilag minden rendben volt a terület adásvételével, de valaki valamit nagyon elszúrhatott, hiszen az innen elszállított homokot csontokkal együtt még egy új út padkájához is felhasználták. ​

"Rendben van, hogy ez egy régi temető, meg már ezt nagyon régóta bezárták, nagyon régóta nem használják, de ezek emberek voltak mikor eltemették őket, ezeknek a sírjuknak a meggyalázása történt itt"

-magyarázta a férfi, aki szerint az önkormányzat nem tesz semmit azért, hogy az elhunytak maradványai újra méltó helyre kerülhessenek. A nagykállói jegyzőnő szerint viszont a maradványokat a megfelelő helyen őrzik:

"A Teszovál Kft. végzi a temetkezések lebonyolítását Nagykállóban. Az ő munkatársaik gyűjtötték össze a csontokat és a ravatalozónak egy részében biztonságos helyen tárolják."

Biztonságosnak biztonságos, csak hát a kegyeleti jogra nem gondolt senki. Ugyanis a Szabad Európa bejutott a lezárt helyiségbe. A temetkezési vállalat egyik embere beengedett minket oda, ahol a csontok vannak. Két fekete nejlonzsákot találtunk egy betonkeverő gép és egy fém halottas tepsi alatt, amelyekben az elhunytak maradványait tárolták.

Tizenkét millió hétszázezer ok az eladásra

A Horváth Kertészeti Áruda Kft. jól menő cég, amelyik már egy ideje terjeszkedni akart Nagykállóban. Úgy tudjuk, hogy a cég tulajdonosa megkérte az önkormányzatot, hogy adják el neki az egyébként is szomszédjukban lévő önkormányzati területet. A Kft. végül meg is kapta, amit akart: a Budai Nagy Antal út alatt található 2796 négyzetméteres területet végül 12 millió 700 ezer forintért adták el a cégnek. Vagyis 4500 forintot fizettek négyzetméteréért.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG