Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagykövetség albérletben - vita Nigéria budapesti külképviseletéről


Nigériai nagykövetség a Rómer Flóris utca 57. alatt.
Nigériai nagykövetség a Rómer Flóris utca 57. alatt.

A nigériai költségvetési vitában került szóba a budapesti külképviseletük sorsa. Az elhangzottak alapján hamarosan kilakoltatják a budapesti nagykövetséget, ha nem kapnak plusz pénzt.

"Most hétfőn hívott a magyarországi nagykövet azzal, hogy ki fogják őket dobni az épületükből. Jön a főbérlő és nincs pénzük kifizetni"

– érvelt Geoffrey Onyeama, Nigéria külügyminisztere Abujában kedden, a P.M. News szerint.

A miniszter a jövő évi költségvetési vitánál fakadt ki, amiben a minisztériuma költségvetését igyekezett védeni. Szerinte a probléma nem egyedülálló, más kirendeltségeik is küszködnek. Amit a helyi deviza, a naira dollárhoz képest gyengülő árfolyama is fokoz.

Megkérdeztük ezért a budapesti nagykövetséget arról, hogy tényleg kilakoltathatják-e őket. Kérdéseinkre annyit válaszoltak, hogy a nagykövetség tevékenysége szerintük diplomáciai kérdés.

Nigéria nagykövetsége a Rózsadombon van, a Rómer Flóris utca 57. alatt. Az 1904-ben épített épületet Bierbauer István tervezte, fővárosi örökségvédelem alatt áll.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG