Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagyot bukott a régi ellenzék, kisebbet a Fidesz, és áttört a Tisza


Orbán Viktor a Fidesz eredményváróján, 2024. június 10-én
Orbán Viktor a Fidesz eredményváróján, 2024. június 10-én

Az ellenzék már beárazta a bukást, de a Fidesz is nyögvenyelősen kommunikálhatja győzelemként a választási eredményeket. A szervezet, címlista és politikusok nélküli Tisza Párt, vagyis Magyar Péter hatalmas sikerét hozta a szavazás. Nagy kérdés, mit kezd vele, és hogyan fog politizálni a Fidesz, mivel teljesen új politikai helyzet lett az országban.

Mindkét választást megnyertük – mondta Orbán Viktor éjszaka. Ugyanakkor pont a Fidesz tette súlytalanabbá az önkormányzati választást, és emelte élet és halál kérdésévé az EP-szavazást. Kellemetlen meglepetés érte azzal, hogy a Tisza Párt harminc százalék alatt-fölött (végül valamivel alatta, 29,69 százalékon – K. Gy.), ő pedig 45 százalék alatt maradt, és két mandátumot vesztett. Története legrosszabb eredményét érte el EP-választáson.

Orbán nem említette beszédében a Tisza Párt nevét. Az EP-választás kapcsán csak annyit mondott, hogy a békepártiak nyertek, de nem látszott a lelkesedés az eredményvárón.

Hatalmasat bukott a DK és az MSZP/Párbeszéd. Bár van parlamenti frakciója, de lényegében megszűnt az LMP és a Jobbik.

A főpolgármesteri versenyt nagyon szűken Karácsony Gergely nyerte, de csak 324 szavazat különbséggel. Vitézy Dávid nem várta meg a százszázalékos feldolgozottságot, közölte, hogy szerinte az érvénytelen szavazatok kirívóan magas száma miatt nem lehet a választás estéjén, az újraszámlálás előtt eredményt hirdetni.

Kerületek: plusz egy az ellenzéknek, plusz egy a Fidesznek

A szavazók alapvetően díjazták a regnáló polgármestereket, de van két meglepetés. Elvesztette a Hegyvidéket a Fidesz, de ott nem Pokorni Zoltán indult újra, Zuglót pedig az MSZP-s Horváth Csaba bukta el, de nem a fideszes, hanem a momentumos jelölt, Rózsa András nyert. Az első kerületben V. Naszályi Márta párbeszédes polgármester vesztett a fideszes Böröcz Lászlóval szemben. Eredménye a kutyapártos jelölt indulásán múlott, aki több mint tíz százalékot szerzett.

Fontos, hogy mind Rózsa, mind Hegyvidéken a Kutyapárt társelnöke ellenzéki, tehát nem fideszes közgyűlési többséggel dolgozhat majd.

A fővárosi kerületek Tisza pártos polgármesterjelöltjei nem nagyon rúgtak labdába (bár a XVII. kerületben végül második lett a Tisza-jelölt – K. Gy.), de ahhoz képest, hogy nem is kampányoltak és teljesen ismeretlenek voltak, nagy siker a pártnak, hogy három helyen is 15-20 százalék közötti eredményt értek el.

Zugló mellett Józsefvárosban is nagy küzdelemre lehetett számítani: Pikó András növelni tudta az előnyét 2019-hez képest Sára Botonddal szemben. Az önállóan induló MSZP nem rúgott labdába. Pikónak kényelmes közgyűlési többsége is van.

Baranyi Krisztina lesöpörte ellenzékét a Ferencvárosban: nem csak ő, hanem minden egyéni jelöltje nyert.

A Kutyapárt fővárosi polgármesterjelöltjei sem rontották – egy kivételével – az ellenzéki jelölt esélyeit.

A párt a főváros öt kerületében indított polgármesterjelöltet. Az I. kerületben Nánásiné Abonyi Gyöngyi indulása V. Naszályi Márta bukását eredményezte. A III. kerületben Budai Sándor nem segítette győzelemhez a fideszes Bús Balázst, maradt a DK-s polgármester. A IV. kerületben Nagy Dávid pártigazgató sem veszélyeztette Trippon Norbert győzelmét. A VII. kerületben Terdik Roland, a párt kommunikációs igazgatója nem akadályozta meg Niedermüller Péter újrázását. (Itt végül kompenzációs listán bejutott a sokak szerint a kerületi vendéglátós lobbi által finanszírozott Színes Erzsébetváros Egyesület elnöke, Lajos Béla. Nem jutott hozzá viszont az eddig a testületben ülő valódi helyi civil szervezet jelöltje, Garai Dóra – K. Gy.) A XII. kerületben Kovács Gergely MKKP-társelnök indult a posztért. Nyert.

A vidéki városok közül Sopronban Holpár Csaba indulása nélkül sem nyert volna az ellenzék. Egerben Domán Dániel már nagyobb szerepet játszott: ha Mirkóczki Ádám polgármester mellé állt volna (és persze a kutyás szavazók követik), akkor nem nyert volna a fideszes jelölt. Ajkán Sándor Balázs a Magyar Kétfarkú Kutya Párt színeiben nem zavarta az örökös polgármester, Schwartz Béla győzelmét.

Karácsony, Vitézy és a Fővárosi Közgyűlés

Karácsony Gergely nyerte meg a főpolgármester-választást: 371.467 szavazatot kapott, Vitézy Dávid 324-gyel kevesebbet. Vitézy nem várta meg a százszázalékos feldolgozottságot, közölte, hogy az érvénytelen voksok magas száma miatt újraszámlálás lesz. A fideszes szavazók fegyelmezetten átszavaztak Vitézyre, és a külső kerületekben is gyengén teljesített a regnáló főpolgármester. Elemzők szerint ennek hátterében a DK-val való összeboronálódás áll.

A Tisza itt is hatalmas sikert ért el: majdnem ugyanannyi közgyűlési helye lett, mint a Fidesznek. (Végül kiderült: ugyanannyi – K. Gy.) Nélküle nincs működőképes többség a közgyűlésben, de Magyar Péter korábban kimondta, hogy egyik főpolgármester mögé sem áll be, nem is vette föl a szavazólapot. A választás éjszakáján, az eredmények ismeretében azt mondta: „Budapesten a Tisza Párt nélkül nem történik semmi.” Lehetséges, hogy működésképtelen lesz a Fővárosi Közgyűlés.

Megyei jogú városok: döntetlen

Általában maradtak a regnáló polgármesterek. Békéscsabán fölényesen Szarvas Péter nyert. Debrecenben is a fideszes polgármester nyert, és Nyíregyházát is megint elhozta a fideszes Kovács Ferenc. Márki-Zay Péter megtartotta Hódmezővásárhelyet, méghozzá fölényesen.

Ahol polgármestercsere történt a Fidesz javára:

Baját elvette a Fidesz Nyirati Klárától. Salgótarjánban is nyert a Fidesz, és Miskolcot is visszavette. Itt a két ellenzéki jelölt együtt sem nyert volna. Egert is visszavette a kormánypárt.

Ahol az ellenzék vette el a fideszes polgármestertől a várost:

Nagykanizsán szorosan, de nyert az ellenzéki Horváth Jácint a regnáló fideszes jelölttel szemben.

Szolnokon is bukott a fideszes Szalay Ferenc (már 2019-ben is csak szorosan nyert), Győrffy Mihály vezeti majd a várost. A testületben döntetlen az állás, a polgármester szavazata fog dönteni.

Győrben nagyon szorosan, de bukott a fideszes Dézsi Csaba András az LMP és a Momentum jelöltjével, Pintér Bencével szemben. Itt Borkai Zsolt indulása tett be a fideszes polgármesternek. A testületben viszont masszív fideszes többség lett.

A megyei közgyűlésekben nem indult a Tisza Párt, de mindenütt húsz százalék körüli szavazatot szerzett a Mi Hazánk (Csongrádban 25-öt). A párt budapesti főpolgármester-jelöltje is meglepően jól szerepelt, öt százalékkal, és egy képviselőt küldhet az EP-be is.

Európai Parlament: a Fidesz legrosszabb eredménye

A Fővárosi Közgyűlés mellett ez az eredmény a legnagyobb meglepetés és a legnagyobb pofon a Fidesznek. Hiába beszélt Orbán a békepárti győzelemről és Brüsszelbe küldött üzenetről, akkor is csak 11 mandátuma lett (információink szerint erre számítottak a pártban), a Tisza Pártnak hét, kettő az „óbaloldalnak” és egy a Mi Hazánknak. Szó sincs áttörésről, ötven százalékról, csak 44 százalékot ért el a Fidesz, a Tisza közel harmincat.

A Momentum, a hajdani újdonság beleszürkült a NER-be, ő a legnagyobb vesztese a választásnak. Mindkét EP-helyüket elbukták, és a Fővárosi Közgyűlésbe sem kerültek be. Orbán Viktor örömmel említette meg bukásukat éjszakai beszédében.

Minden politikusnak tehertétel lett a régi baloldal, a választók a fővárostól valamennyire eltekintve leszámoltak az MSZP-vel, és a DK is hatalmasat bukott, a nyomába sem ér a Tiszának.

Mi vagyunk a jövő – skandálták éjszaka Magyar Péter beszéde alatt hívei az eredményvárón. Még ha komoly pozíciókat nem is vesztett a Fidesz, de győzhetetlenségének mítosza megingott. Ezen nem segít az sem, hogy Orbán éjszakai beszédében nem mondta ki annak a nevét, akitől első érdemi sallerjét kapta.

A magyar költségvetést használva korlátlan erőforrásként, és az átpolitizált titkosszolgálatokkal a Fidesz megakadályozhatja, hogy Magyar Péter 2026-ban kihívója lehessen Orbán Viktornak, de Magyart egyelőre nehéz lesz kizökkenteni ebből a szerepből.

Magyar állításával ellentétben Orbánnak ez még nem a Waterlooja, de az első komoly figyelmeztetés a NER számára. Nagy kérdés, hogy a mostani választás elindít-e valamilyen leválási kísérletet a NER második körös kegyeltjei között, főleg amiatt, mert a Fidesz pár éve már nem találja a megoldást a gazdasági válság kezelésére. Mindenesetre június 9-én este sokan elhitték, hogy a rendszer lebontható.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG