Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi 295 ezer forintért szerződtette vendégkutatónak a kormányközeli intézet a jobboldali brit újságírót


Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostor teraszán beszélget Douglas Murray brit író-újságíróval 2019. március 23-án
Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostor teraszán beszélget Douglas Murray brit író-újságíróval 2019. március 23-án

Egy internetes videókonferencián vett részt egy magyar kormányközeli intézet vendégkutatójaként Douglas Murray három éve. A migráció kérdésében Orbán Viktor pártját fogó brit szerzőt az adófizetők pénzéből fizették, huszonhét napra több mint hétmillió forintot kapott.

2020 őszén Douglas Murray ismert jobboldali brit újságírót szerződtette vendégkutatónak a magyarországi Danube Institute. Az Orbán Viktor miniszterelnök kormányához közel álló kutatóintézet huszonhét napos időtartamra 7 millió 963 ezer forint értékű megbízási díjért igazolta le a publicistát – derül ki a Szabad Európa által megismert szerződésből.

Murray szerződéséből nem olvasható ki, hogy konkrétan milyen kutatási feladatokat kellett ellátnia Magyarországon. A szerződés szerint az újságíró feladatai kimerültek abban, hogy „közreműködjön” az intézet kapcsolatrendszerének bővítésében, részt vegyen az eseményein, személyesen beszélgessen az intézet dolgozóival, valamint médiaszereplései során mindig jelezze, hogy a Danube Institute vendégkutatója.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon 2020-ban a bruttó átlagkereset havi 407 ezer forint volt, vagyis nagyjából Murray díjának öt százaléka. De az Egyesült Királyság kereseti viszonyaihoz képest is kiugró az újságíró szűk hónapra szóló, húszezer angol fontos megbízási díja. Az Office of National Statistics adatai szerint ekkor a szigetországban az éves mediánkereset a 31.461 angol font volt.

E-mailben elküldött kérdéseinkre – köztük arra, hogy Murray milyen kutatási tevékenységet végzett a napi 295 ezer forintnak megfelelő összegért cserébe – sem az újságírótól, sem a Danube Institute-tól, sem az intézetet működtető alapítványtól nem kaptunk választ.

A 44 éves Douglas Murray 2012 óta a The Spectator című konzervatív irányultságú hetilap főmunkatársa. Nemzetközi hírnévre a magyarul az Európa furcsa halála címen, angolul először 2017-ben kiadott könyvének köszönhetően tett szert, amelyben amellett érvelt, hogy az európai uniós országok menekültpolitikája a kontinens halálát eredményezte.

A konklúziójában szélsőséges, de fogalmazásmódjában mérsékelt munka sikerkönyv lett. Murray „az, aki mindenkinél ékesszólóbban tud szembeszállni a Nyugat csoportgondolkodásával” – mondta róla később Demkó Attila, a kormányközeli Matthias Corvinus Collegium (MCC) tudásintézmény geopolitikai műhelyének vezetője.

A könyvet érő kritikák azt emelték ki, hogy Murray egyoldalúan válogatta a forrásait. Egy alkalommal például a könyv egy pontosan nem hivatkozott felmérést idézve azt állította, hogy a magyarok kétharmada támogatta Orbán Viktort a menekültkvóták elutasításának ügyében – miközben a kérdésben kiírt, kormányzati kommunikációs kampánnyal is megtámogatott népszavazáson a résztvevők alig 40,6 százaléka adott le ilyen értelmű voksot.

Az Orbán Viktor menekültpolitikáját követendő példaként felmutató könyv eljutott a Fideszhez is. 2018 márciusában a kormányfő posztolt arról a közösségi médiában, hogy éppen a kötetet olvassa. A választási kampány finisében két fideszes politikus, Gulyás Gergely és L. Simon László részvételével tartottak könyvbemutató beszélgetést Budapesten, Murray-vel a Fidesz-közeli Magyar Idők készített interjút. A szerzőnek 2018 során arra is lehetősége nyílt, hogy meglátogassa a magyar határkerítést, és a határőröktől tájékozódjon a kamerás drónról és más határvédelmi megoldásokról.

Murray ezután visszatérő résztvevője lett a különféle kormányközeli eseményeknek. 2018-ban a Schmidt Mária-féle KKETTK és a Fidesz-közeli Századvég szervezte V4-es konferencia, egy évvel később az MCC előadói között Orbán Viktort és Gulyás Gergelyt is felvonultató migrációs konferencia résztvevője volt. Mindkét látogatást a kormányközeli médiának adott interjúk kísérték, a V4-es konferenciát követően Orbán személyes audiencián látta vendégül.

Az újságíró 2020 februárjában a NatCon konferenciasorozat római állomásán szólalt fel. A nemzeti konzervativizmus névre hallgató nemzetközi radikális jobboldali irányzat szorosan kapcsolódik a magyar kormányzati törekvésekhez. A római eseményen felszólalt Orbán Viktor. A konferencia megrendezését a kormányközeli Danube Institute szponzorálta – az intézetet vezető John O’Sullivan a szervezőbizottság tagjaként, felszólalóként és moderátorként is szerepelt.

Douglas Murray beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium migrációs konferenciáján a Várkert Bazárban 2019. március 22-én
Douglas Murray beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium migrációs konferenciáján a Várkert Bazárban 2019. március 22-én

Rómában több olyan személy is a pódiumra lépett, akik idővel szorosabb kapcsolatba kerültek a Danube Institute-tal vagy az intézetnek otthont adó Batthyány Lajos Alapítvánnyal (BLA).

Moderátorként szerepelt Alvino-Mario Fantini újságíró, akinek érdekeltségében és a főszerkesztése alatt álló The European Conservative című angol nyelvű jobboldali médium azóta milliárdos támogatást kapott a BLA-tól. Előadóként beszélt Rod Dreher amerikai szerző, aki a rákövetkező évben már a Danube Institute vendégkutatója volt.

A Danube Institute egy, a Szabad Európa által megismert szerződés szövege szerint „egy Budapesten működő konzervatív think tank, amely külföldre is el kívánja juttatni az általa képviselt gondolatokat, értékeket, illetve közvetíteni kívánja a külföldi, elsősorban konzervatív értelmiségiek, politikusok, egyéb intézmények, személyek által megfogalmazott gondolatokat Magyarországra”. A politikai kutatóintézet jogi és pénzügyi értelemben a Batthyány Lajos Alapítvány (BLA) berkein belül működik.

A jelenleg közérdekű vagyonkezelő alapítványként működő BLA-t az Orbán-kormány finanszírozza. Noha a törvény szerint kormányfüggetlen szervezetnek kellene lennie, a közpénzből működő szervezet az Orbán Viktor nemzetközi politikájának megfelelő elképzeléseket finanszíroz.

Murray 2020. november 5-én szignálta vendégkutatói szerződését, amelybe a Szabad Európa közérdekű adatigénylés útján nyert betekintést. Az alig huszonhét napos időtartamra, december 1-jéig szóló megbízás szerint az újságírónak húszezer angol fontos díjazás fejében a következő feladatokat kellett ellátnia:

  • „közreműködik a Danube Institute akadémiajellegének erősítésében, nemzetközi tudományos kapcsolatrendszerének bővítésében;
  • a Danube Institute vendégkutatójaként részt vesz az intézet rendezvényein, konferenciáin;
  • párbeszéd, illetve konzultáció és tanácsadás az intézet vezetői, illetve kutatócsoportjai felé személyes találkozók, megbeszélések keretében;
  • munkájával összefüggő esetleges médiaszereplései esetén a Danube Institute vendégkutatójaként nyilatkozik”.


Szellemi csúcstalálkozó

Amikor november végén a Fidesz-közeli Magyar Nemzet megkérdezte arról, hogy mit is csinál vendégkutatóként, Murray még ennél is szerényebben határozta meg a feladatait. „Az MCC – Danube Institute Patriotic Talks online szellemi csúcstalálkozó-sorozatán veszek részt. A vírushelyzet miatt sajnos online lesznek megtartva az egyes szeánszok” – válaszolta.

Murray az ötrészes online videóbeszélgetés-sorozatnak csak az egyik, december közepén tartott adásában szerepelt már londoni otthonából bekapcsolódva. A YouTube-on közölt beszélgetést cikkünk írásáig alig 771-en nézték meg.

A Szabad Európán a Danube Institute több vendégkutatójának tevékenységét tártuk már fel. Erik Tegnér esetében a BLA a francia aktivista riporter PR-cégével szerződött le. A megbízásról a férfi azt mondta ismerőseinek: az a dolga, hogy az Orbán-kormányt népszerűsítse külföldön. Kulcsszerepet játszott a közvetítői hálózatban, amely Orbán Viktorral egy asztalhoz ültetett egy francia szélsőséges politikust.

Az amerikai Rod Drehernek 2021 nyarán egy alig nyolcnapos időtartamra szóló vendégkutatói megbízása szerint cikkeket kellett volna írnia Magyarországról. Ilyen cikkeket a Danube Institute felületein nem találtunk, viszont az időszak során Drehernek megjelent egy cikke a The Spectator hetilap – azaz Douglas Murray munkaadója – amerikai kiadásában.

Dreher nyolcnapos szerződése egybeesett azzal az időszakkal, amikor Tucker Carlson amerikai médiaszemélyiség Dreher hívására Budapestre érkezett, és interjút készített Orbán Viktorral munkaadója, a Fox News számára. Carlson látogatását számos tengerentúli kritika érte.

Amikor műsorának következő adásában választ akart adni a kritikusoknak, az amerikai tévés Douglas Murray-t szólaltatta meg, mondván: a brit szerző „töltött időt Magyarországon, és ismeri a miniszterelnököt”.

Murray a műsorban azt mondta, hogy Orbánt a magyarok tiszta, demokratikus választásokon szavazták meg vezetőnek több alkalommal is. Szerinte Orbán migrációs különutas álláspontja váltja ki a kritikát vele szemben, ami szerinte „nem legitim kritika, hanem a magyar emberek démonizálása”.

  • 16x9 Image

    Sarkadi Nagy Márton

    Sarkadi Nagy Márton a Szabad Európa külsős munkatársa. Oknyomozó újságíróként korábban az Organized Crime and Corruption Reporting Project és a VSquare nemzetközi újságírói együttműködés projektjeiben dolgozott, valamint az Átlátszónál és több más magyar médiumnál.

XS
SM
MD
LG