Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint száz áldozat egy nap alatt, lényegében leállt az ország az új oltással


A ferihegyi nemzetközi reptér 2020. március 23-án
A ferihegyi nemzetközi reptér 2020. március 23-án

Az oltási program szinte teljesen leállt, viszont kissé csökkent a kórházban ápolt fertőzöttek száma. Előbbitől nem független, hogy 101 beteg meghalt a járványban tegnap is. A gyorsteszteknél most nem a hatósági árban bízik a kormány, Lengyelországban pedig visszavonták a kötelező oltást a legtöbb érintettnél.

A járvány újabb 101 halálos áldozatát jelentette a magyar állam szerdán, így a közvetlen áldozatok száma 42.170 főnél jár.

5108 fertőzött állapota olyan súlyos, hogy kórházban ápolják. Közülük 193-an vannak lélegeztetőgépen. Előbbi érték kis csökkenést, utóbbi némi növekedést mutatott az előző naphoz képest. Részletesebb járványadatokért kattintson alább.

Az oltási program a korábbiakhoz képest is jelentősen lelassult. Az első oltások száma nulla közelébe került, tegnap kevesebb mint nyolcszáz első oltást sikerült beadni. Ez azt jelenti, hogy a lehetséges oltóhelyek elsöprő többségénél egy új ember első oltását sem sikerült megszervezni. Harmadik oltásból is csak durván háromezret adtak be. Összesen 6 millió 376 ezer ember kapott legalább egy oltást Magyarországon, amivel lakosságarányosan messze lemarad az uniós átlagtól.

A gyorsteszteknél inkább nem a hatósági árat választják

Magyarországon sokkal drágábbak a Covid–19-re való gyorstesztek, mint a környéken vagy más uniós országokban, állapította meg a GVH. Javaslatukra viszont itt nem a hatósági árral próbálja meg a kormány leszorítani az árakat, hanem a verseny élénkítésével. Ennek keretében mostantól a kisboltokban is lehet majd kapni gyorsteszteket, nem csak gyógyszertárakban, rendelte el a kormány.

A HVG megjegyezte, hogy a magyar állam nemrég kilencszázmillió forintnyi vissza nem térítendő EU-s támogatást kapott volna PCR- és gyorstesztek vásárlásához, de Magyarország azon két uniós ország egyike volt, aki inkább nem kérte ezt a segítséget.

Lengyelországban visszavonták a kötelező oltást

A lengyel kormány visszavonulót fújt, mégsem lesz kötelező beoltatniuk magukat márciusig a tanároknak, a rendőröknek, a katonáknak és a tűzoltóknak.

Wojciech Andrusiewicz, az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint ugyanis az oltások jelenlegi tempójával ha akarnának se tudnának ennyi embert beoltatni a határidőig. Úgyhogy egyelőre csak az egészségügyi dolgozóknak marad a kötelezővé tett oltás.

A szigorú intézkedések oka, hogy a 38 milliós lakosú Lengyelországban eddig 107 ezer közvetlen áldozata volt a járványnak. Ez lakosságarányosan kétharmadannyi, mint Magyarországon.

Kötelező oltás és vakcinalottó: járványkezelés Ausztriában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:08 0:00
Készült az AP híreinek felhasználásával.
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG