Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jelentősen megugrott a kórházba került koronavírusosok száma


Schneverdingeni német pásztorok kampányolnak az oltások mellett kecskékből, juhokból és más állatokból formázott fecskendővel ezen a 2022. január 3-án fotózott drónfelvételen.
Schneverdingeni német pásztorok kampányolnak az oltások mellett kecskékből, juhokból és más állatokból formázott fecskendővel ezen a 2022. január 3-án fotózott drónfelvételen.

Az egy héttel korábbihoz képest csaknem megháromszorozódott a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma. Az időszak alatt újabb ötven magyar bele is halt a járványba. Az oltási program régóta nem igazán megy, most sem sikerült előrébb lépni az oltatlanok elérésével.

A járvány újabb 50 közvetlen áldozatát jelentette az állami egészségügy az elmúlt hét nap alatti időszakról. A közvetlen áldozatok száma így 48.337 főnél jár Magyarországon.

Előző héthez képest sokszorosára ugrott a kórházba került koronavírusos betegek száma, 336 főről 828-ra. Eközben a regisztrált fertőzöttek száma tovább csökkent, így az újabb adatszolgáltatási hiba is felmerülhet.

Magyarországon messze átlag alatti az átoltottság, a népesség harmadához két éve nem sikerült egy oltást se eljuttatni. Az EU-ban átlagosan a népesség csaknem háromnegyedének sikerült megszervezni legalább két oltást eddig.

Az oltási program hivatalosan most is az oltatlanokat próbálja leginkább elérni, ismét kevés sikerrel. Egy hét alatt 152 oltatlan beoltását sikerült megoldani, ami országosan napi 22 embert jelent.

Kínában továbbra is lényegesen lassabban enyhül a járvány, ami megkérdőjelezi a kínai oltások hatékonyságát is. Az országban igen kemény lezárások mellett is nehezen csillapodik a betegség. A vitatott hatékonyságú járványkezelés pedig 1989 óta nem látott tiltakozáshullámot indított be az országban a kommunista vezetés ellen.

Kínában nem engedélyezték a modernebb nyugati koronavírus elleni vakcinákat. Egészségügyi szakértők és közgazdászok is figyelmeztettek, hogy a helyi oltási program és az egészségügyi rendszer valószínűleg csak a jövő év közepére vagy 2024-re lesz így felkészült az európai szintű nyitáshoz.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG