Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Erősödik a járvány, látogatási tilalom jön öt klinikán


Veszprémben oltanak 2021. augusztus 3-án.
Veszprémben oltanak 2021. augusztus 3-án.

Bőven kétezer felett a napi új fertőzöttek száma, amit alig halad meg az új oltottaké. Közben 20 újabb halálos áldozatot jelentettek és a Semmelweis Egyetem több klinikáját lezárta a látogatók elől.

A járvány újabb 20 halottját jelentette az állam csütörtökön, a közvetlen áldozatok száma így 30.468 főre emelkedett az országban. Előző nap pedig már 2.361 új fertőzöttet regisztráltak, ami nagyjából a háromszorosa a két nappal azelőtti számnak. A tényleges fertőzések száma akár egy nagyságrenddel több is lehet.

1.105 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. Közülük 155 ember állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgépes kezelésre szorulnak.

Egy egészen kicsit gyorsult az oltási tempó, háromezer ember első oltását adták be az előző nap. Így 5 millió 932 ezer ember kapott legalább egy oltást az országban. A regisztráltak számáról annyit közöltek, hogy az ország többsége regisztrált. Ami nem újdonság, mert már nyár elején is ez volt a helyzet.

Látogatási tilalom több helyen

Látogatási tilalmat vezettek be a Semmelweis Egyetemhez tartozó öt klinikán, írta HVG. Az érintett intézmények:

  • Városmajori Szív-és Érgyógyászati,
  • a Pulmonológiai,
  • a Belgyógyászati és Hematológiai,
  • a Belgyógyászati és Onkológiai, valamint
  • az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán.

A lépésre a fertőzések elkerülése érdekében volt szükség. Hosszú ideje ott fekvő beteg esetén külön kérelem alapján egy-egy hozzátartozónak azért adhatnak egyedi engedélyt védőöltözetben történő látogatásra.

Ötezerrel kevesebb rákost diagnosztizáltak

A járvány öt negyedéve alatt összesen és átlagosan tizenöt-húsz százalékkal kevesebb daganatos beteget találtak, mint a korábbi években Magyarországon. Szakmai szervezetek már a szűrések járvány alatti leállításainál jelezték, hogy ez a lépés biztosan nem éri meg, később sokkal nagyobb probléma lesz ebből.

Így jelenleg mintegy ötezer (1.300 tüdőrákos, 2.300 vastag- és végbélrákos és 1.400 emlőrákos) fel nem ismert beteg nem kap kezelést – derült ki nemrég egy tanulmányból. Az ugyanis nem hihető, hogy a járvány alatt valamiért leálltak volna daganatos betegségek. Alább bővebben olvashat erről.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG