Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagyot csökkent a kórházban ápolt fertőzöttek száma


Lázat mérnek Nyíregyházán, a Jósa András Kórházban, 2021. április 10-én.
Lázat mérnek Nyíregyházán, a Jósa András Kórházban, 2021. április 10-én.

Egy nap alatt nagyjából tizedével lett kevesebb kórházban ápolt koronavírusos fertőzött. Maradt viszont száz halott körül a napi áldozatok száma. Az oltási tempó is némileg növekedett, ebben az ütemben két hét múlva minden regisztráltat beoltanak.

A járvány újabb 96 áldozatáról adott hírt az állami tájékoztatás szerdán, amivel a közvetlen áldozatok száma 28 888-ra emelkedett.

Jelentősen kevesebb beteget kell viszont kórházban ápolni. A szerdai információk szerint a számuk 2974, ami nagyjából 10 százalékos csökkenés az előző naphoz képest.

Közülük 361 fő életéért küzdenek lélegeztetőgép segítségével. A lélegeztetőgépre szorulók száma is csökkent, sőt, az ilyen súlyos állapotban lévő betegek aktuális száma hetek óta stabilan egyre alacsonyabb.

Még mindig nem sikerült visszagyorsulni az oltási tempóval

Hónapok óta lényegesen több oltás van az országban, mint amennyit belátható időn belül be tudnának adni, de még mindig erősen hullámzó az oltási tempó. Szerdára sem sikerült 50 ezer ember első oltását megszervezni, nagyjából 46 ezer fő kapta meg a vakcinát. Korábbi hónapokban jellemzően napi 50 ezer ember beoltásával számolt a kormány.

Jelenleg így 4 millió 392 ezer fő kapott legalább egy oltást. Összesen 4,9 millió regisztráltról tud az állam, tehát a jelenlegi tempóval is minden regisztrált könnyedén megkaphatja legalább az első oltást két héten belül.

Kötelezővé teszik az oltást?

Magyarországon messze nem akar elég ember oltást ahhoz, hogy a nyájimmunitáshoz szükséges arány létrejöhessen. Többször felmerült ezért, hogy esetleg kötelezővé kellene tenni az oltást. A Magyar Orvosi Kamarán belül is "nagyon komoly vita" volt arról, hogy támogassák-e a kötelezővé tételt.

Jogilag semmi akadálya nincs, jelenleg is számos oltás kötelező az országban mindenkinek, aki hosszabb időre az országban szeretne maradni. De nem csak jogi akadályai lennének a dolognak, a Semmelweis Egyetem szerint például ez nem is egészségügyi, hanem politikai kérdés.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG