Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: alkotmányozó népszavazás és svájci indexálás


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

A Jobbik is felszállt az oltásellenes vonatra, eltűnt Mini Feri és a járványtól védik az újságírókat Józsefvárosban.

A nyugdíjrendszer átalakításáról beszéltek az ellenzéki összefogás szakpolitikusai. Az Egységben Magyarországért pártszövetség szerint a 13. havi nyugdíj megőrzésének szándéka mellett biztosítani kell a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét. Schmuck Erzsébet (LMP) szerint a megbecsülés nem lehet csak választási ajándék, Konczer Erik (DK) úgy látja, vissza kell vezetni a svájci indexálást, Kórozs Lajos (MSZP) azt ígérte, munkaviszonynak fogják elismerni az otthon ápolást.

Hasonlóan kényes feladat egy esetleges ellenzéki győzelem előtt a NER jogrendszerének átalakítása. Márki-Zay Péter a CEU Demokrácia Intézetének kerekasztal-beszélgetésén azt mondta, hogy nem fognak feles többséggel az Alaptörvényhez nyúlni, hanem népszavazást írnak ki a sorsáról. Az Egységben Magyarországért pártszövetség miniszterelnök-jelöltje bízik abban, hogy egy rövidített szöveg lehetne egy referendum tárgya, és így már lefektethetnék a fékek és egyensúlyok új rendszerét – olvasható a HVG tudósításában.

Az oltásellenességet is kampánytémái közé emelte a Jobbik elnöke, eddig ezzel a témával csak a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom kampányolt. Jakab Péter egy videóban úgy fogalmazott, hogy „korábban Orbán Viktor azt ígérte, nem lesz kötelező oltás, ennek ellenére a rendőröknél, a tűzoltóknál, a tanároknál és az egészségügyi dolgozóknál kötelezővé tették”, majd pedig a munkaadók felelősségére bízták a döntést, hogy megkövetelik-e a vakcina felvételét a munkavégzőktől. A Jobbik elnöke petíciót indít a kötelező oltás ellen.

Eltávolította a Civil Összefogás Fórum (CÖF) kampányvideóját a YouTube. A cég indoklása szerint a Warner Bros Entertainment szerző jogi követelése miatt intézkedtek. A klipben egy 1999-es Austin Powers-film-részletet használtak. A Mini Feri-s videó eltűnésére Hadházy Ákos figyelt fel.

A voksturizmus figyelésére fejlesztett platformot a Momentum. Az alkalmazás az egyes választókerületek közötti átjelentkezéseket figyeli, és jelzi a regisztrált választópolgárok számának változását. A szoftvert Szél Bernadett és Hajnal Miklós mutatta be Facebookon. Könnyebbé teszi az átjelentkezéses visszaéléseket, hogy a kormány tavaly ősszel módosította a lakóhely fogalmát, és már nem kötelező tényleg a bejelentett címen laknia a polgárnak.

A járvánnyal indokolta a józsefvárosi Fidesz, hogy miért nem engedik be az újságírókat a Budapest 6-os választókerület kormánypárti képviselőjelöltjének lakossági fórumára – tudta meg az rtl.hu. Sára Botond szerint a helyszínre legfeljebb kétszázan férnek be, a rendezvényt pedig azoknak a józsefvárosi és ferencvárosi lakosoknak szervezik, akik szeretnék kifejezni a véleményüket és javaslataikat a kerület vezetéséről.

A kormányközeli sajtóorgánumok friss cikkekben arról írnak, hogy

Minden hétköznap egy cikkben foglaljuk össze az április 3-ra kiírt választás friss kampányhíreit. Így könnyen követheti a pártok és jelöltek népszerűségét célzó nyílt vagy burkolt történéseket.
  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG