Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: éhség, fagyhalál, háború - Orbán mégis kampányol


Márki-Zay Péter kampánya Szegeden február 12-én
Márki-Zay Péter kampánya Szegeden február 12-én

Karácsony Gergely pedig lelket önt az esetleg csüggedő ellenzéki szavazókba. Hoppál Péter sajátosan értelmezi a politikai vitát: kihúzta a tápkábelt egy óriás kivetítőből. Napi kampányhírek.

Magas, akár 80 százalék körüli részvétel várható a választáson a Závecz Research szerint. A felmérést csak 800 ember telefonos megkérdezésével végezték, és két százalékos különbséget mértek a két oldal biztos támogatói között. A pártválasztásukban bizonytalanok között kiegyenlített, 26-26 százalék a kormány maradását, illetve távozását kívánók aránya.

Az ellenzék kampánystratégái szerint 70 % fölötti részvétel már nekik kedvez. Ugyanez volt 2018-ban is a várakozás a szavazás délelőttjén tapasztalt kiugróan magas részvétel kapcsán, de estére kiderült, hogy az a Fidesz-mozgósítás sikerét jelentette.

Az ellenzéki szavazó motiválása

A korábbi pártpreferencia-mérések miatt elkedvetlenedő ellenzéki választókba igyekezett lelket önteni az Azonnalinak adott interjújában Karácsony Gergely. A régebben kutatóként/elemzőként dolgozó budapesti főpolgármester szerint „az ellenzéki véleményformálókra jellemző köldöknézést, öntökönszúrást, lenézést semmi nem indokolja”. Szerinte Magyarországon a közvélemény-kutatások nem alkalmasak a választási eredmény előrejelzésére, mert:

  • felszínesek az elemzések
  • úgy tűnik, a kampány inkább a Fidesznek kedvez, de a választást eldöntő fundamentumok (néhány makrogazdasági és társadalmi indikátor) az ellenzéknek kedveznek és ezek sokkal fontosabbak, mint maga a kampány
  • semmi okunk azt gondolni, hogy most a Fidesz jobban áll, mint 2018-ban
  • szisztematikus torzítások, komoly statisztikai hibahatár jellemzi a kutatásokat
  • ma az ellenzék „a szavazói nagyjából felét név szerint ismeri
  • az ellenzéki egység „elképesztő energiákat szabadított fel
  • választókerületi közvélemény-kutatásokat csinálni „ma szakmai nonszensz

Ha az ellenzék egy-két olyan körzetet megnyer, ahol 2018-ban nem volt többsége, akkor kormányváltás van – állítja az interjúban.

Kizártnak tartom, hogy 40 egyéni körzetnél kevesebbet szerezzen az ellenzék. Mert ennyiben már 2018-ban is stabil többségünk volt. És szintén van 40, ami abszolút Fidesz-esélyes. Közte pedig ez a nagyon széles sáv 26 körzettel, ahol nagyon sok olyan település van, amelyik a már nem Fideszhez tartozó polgári Magyarországot jelenti. Ezek nagy része pedig az ellenzék felé dől majd szerintem…Van egy listám arról, milyen körzeteket nyerünk meg szerintem, ezen jelenleg 57 körzet szerepel, de simán lehet, hogy eljutunk 65-ig” – állítja Karácsony Gergely.

Márki-Zay Péter nyílt levélben követeli Orbán Viktortól, hogy árulja el, milyen megszorításokra készül a választás után. A kormányfőjelölt Varga Mihályra hivatkozik, aki szerint költségvetési kiigazításra lehet szükség. M.-Z.P. követelését megismételte minden ellenzéki képviselőjelölt is körzete fideszes indulójához.

Tüntetést szervez az Egymillióan a szabad Ukrajnáért civil szervezet április 2-ra a „szabad és független Ukrajnáért” Budapest V. kerületébe, a Szabad Sajtó útjára. Az akció Facebook-eseményénél azt írták, hogy a megmozdulás egy „tiltakozás Orbán Viktor árulása, sunnyogása ellen.”

A Greenpeace a Klímaválasztás 2022 nevű kampányában mind a 106 egyéni választókerületben induló két legesélyesebb jelöltet felkereste az elmúlt hónapokban, hogy egy 7 pontos Zöld Nyilatkozat aláírására kérje őket.

A kezdeményezéshez már 77 egyéni képviselőjelölt csatlakozott, a Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltjei közül azonban még senki nem írta alá. Most Orbán Viktorhoz fordultak.

Az egyesült ellenzék 102 megfigyelőjét 95 választókerületre vette nyilvántartásba az Nemzeti Választási Bizottság. A Fidesz–KDNP részéről már korábban nyilvántartásba vettek 104 megfigyelőt 97 OEVK-ra.

Az NVB hétfőn nyilvántartásba vette a külképviseleti megfigyelőket is: a Fidesz–KDNP 33 megfigyelőjét 29 külképviseletre, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 31 külképviseletre bejelentett 43 megfigyelőjét, valamint a DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd 49 külképviseletre bejelentett 80 megfigyelőjét. Már korábban nyilvántartásba vették a Mi Hazánk Mozgalom Magyarország megfigyelőjét a szófiai külképviseletre.

A szavazási iratok ellenőrzése és a szavazatok megszámlálása törvényességének ellenőrzésére az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Fidesz–KDNP öt és a DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd három megfigyelőjét az NVI mellé.

„Ha nincs gabona, akkor éhség van"

Módosítanunk kell tegnapi kampányösszefoglalónkban tett állításunkat: Orbán Viktor mégis kampányol személyesen is, csak a nagyközönség számára titokban. (A Telex olvasói segítségét kérte ahhoz, hogy megtudja, hol lép föl a miniszterelnök.)

A Hír TV-ben is beszélt. Szerinte magyar érdek a béke, és ez az érdeke az ukránoknak és az oroszoknak is. Erről már csak Putyint kéne meggyőznie, aki egyébként rendeletet dolgozik ki megtorló vízumintézkedésekről, melyekkel „az Oroszországgal szemben ellenséges” államok polgárait, köztük a magyarokat, sújtanák.

Putyin a február 1-i moszkvai találkozóján Orbánnal
Putyin a február 1-i moszkvai találkozóján Orbánnal

A Hír TV-ben Orbán a kampányszöveget mondta: ha nem jön energia, megáll a magyar gazdaság, és „ha nincs gabona, akkor éhség van".

Miután nemrég a magyar becsült energiaigény 40 %-át fedező hosszú távú gázszállítási megállapodást kötött a Gazprommal (amiről 2009 előtt még úgy beszélt, hogy „nem leszünk a barakkja”), a miniszterelnök azt a tervét is megosztotta Hír TV nézőivel, hogy a következő évtizedben úgy alakítják át a magyar energiatermelés szerkezetét, hogy az javarészben nukleáris forrásból származik majd, a másik része pedig napenergiából, és a kettő együtt kiteszi az energiaszükséglet több mint 90 százalékát.

A kormányközeli lapok weboldalát ért hétfői reggeli hekkertámadás felelőseként Varga Judit a baloldalt jelölte meg. Az igazságügyi miniszter levonta a következtetést: ha az ellenzék győz április 3-án, akkor az „újságírók vegzálása” következhet.

Érdekes módját választotta egy fideszes képviselő az ellenzék leoltásának. Hoppál Péter odament az egy pécsi téren álló kivetítőhöz, amelyen ellenzéki politikai reklám futott és kihúzta a tápkábelt. Polgári engedetlenségből cselekedett, mondta. Az eset ugyanott történt, ahol nemrég egy fideszes kamion parkolt napokig, Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének évfordulójára hivatkozva, s amely előtt Hoppál is szónokolt.

Igaz, a városokban elhelyezett ellenzéki kivetítőkön reggeltől estig futó ellenzéki kampányfilmek valószínűleg valóban komoly megpróbáltatást jelenthetnek a hosszabb ideig a helyszínes tartózkodóknak – ahogy ezt nemrég egy háttérbeszélgetésen az ellenzéki kampány irányítói sem tagadták.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG