Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: gazdasági válságot érzékelnek az emberek


Főhet a Fidesz feje, mert az emberek egyre borúlátóbbak a gazdaság helyzetével kapcsolatban. Úgy tűnik, Orbán Viktor nem tudta elég hatékonyan megvédeni őket Brüsszeltől, mert a válság megoldásaként a megkérdezettek az EU-t látják, ahol már nem Orbánt, hanem Márki-Zay Péter tartják tényezőnek.

Még a fideszes szavazók ötöde is gazdasági válságot érzékel Magyarországon, igaz, 61 százalékuk szerint jó helyzetben van a magyar gazdaság – derül ki a Závecz Research kutatásából.

A válaszadók többsége (57 százalék) úgy gondolja, hogy Magyarország pénzügyi helyzete javulna, ha az Európai Unió által a jogállami problémák miatt visszatartott támogatási pénzek megérkeznének az országba. Érdekesség, hogy az ellenzéki pártszövetség támogatóinál (52 százalék) nagyobb mértékben értenek egyet ezzel az állítással a Fidesz-szavazók (70 százalék). A válaszadók többsége azt gondolja, hogy Márki-Zay Péter eredményesebben tudna tárgyalni a pénz lehívásáról.

It’s the economy, stupid!

Kampányszakértők világszerte azt vallják, hogy az emberek döntését a szavazófülkében alapvetően meghatározza, hogy milyennek látják a gazdasági helyzetet. Erre utal a közcímben idézett 1992-es amerikai kampánymondat is. „A gazdaság, te hülye!” – így jelölte meg Bill Clinton tanácsadója a választást eldöntő legfontosabb kérdést.

A Závecz-kutatás fényében aggódhatnak a Fidesz kampánystábjában, nem ok nélkül mondta azt a miniszterelnök sajtófőnöke, hogy Orbán Viktor kezdeményezése máris megnyitotta az EU pénzeszsákját.

Havasi Bertalan ráadásul érzékelte az ellenzék támadásinak friss csapásirányát is, amikor hangsúlyozta, hogy „a baloldal uniós forrásokkal kapcsolatos hazugságainak ékes cáfolata, hogy kevesebb mint egy hét után Orbán Viktor kezdeményezése beindította az unió gépezetét”. Ami persze nincs így, mert a háromszázmillió eurós forrás nem a helyreállítási alap sok milliárd eurója, amit Orbán kért.

A 24.hu megbízásából készült Závecz-kutatás szerint egyébként a magyarországi választók az egészségügy helyzetét tekintik a legsúlyosabb problémának, de sokan említik maguktól az inflációt és a megélhetést is. Ha viszont a genderlobbi bekerül a választási lehetőségek közé, a Fidesz-szavazók máris a második helyre teszik a bevándorlás mögött, miközben spontán módon, elvétve említi bárki is a kormány által meghirdetett népszavazás kérdéskörét.

Miután az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria korábbi ítéletét, az újból döntött a kormány által kezdeményezett népszavazás ötödik kérdéséről, amely úgy szól: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetők legyenek a nemátalakító kezelések?”

A Kúria megint kimondta, hogy erről nem lehet népszavazást tartani, mert a kérdés nem egyértelmű.

A döntéssel egyébként csak egyetlen kérdés esett ki az ötből, így a gyermekvédelmi népszavazást ettől függetlenül megtartják április 3-án, az országgyűlési választások napján, ám a Medián mérése szerint érvénytelen lesz.

Új Anonymous-felvétel

Orbán Viktor miniszterelnök elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az Európai Tanácsban Magyarországgal szemben megfogalmazott követeléseit, mert azok ellentétesek hazánk érdekeivel – nyilatkozta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Ukrajna elnöke két dolgot kért Magyarországtól, illetve Orbán Viktor miniszterelnöktől. Az első, hogy szavazza meg a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, és hazánk ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól. A második kérése pedig az volt, hogy Magyarország engedje át a fegyverszállítmányokat és küldjön fegyvert Ukrajnába.

A Vajdaságban élő magyarok szavazólapjait nem a posta hordja ki a címzetteknek, hanem a VMSZ helyi aktivistái, akik a Fidesz testvérpártjaként természetesen a Fideszre szavazásra kérik őket. A szavazatokat is ők gyűjtik be – írta Facebook-oldalán csütörtökön a Magyar Kétfarkú Kutya Párt. Ezért a párt bírósághoz fordul.

Jövő hétfőn indul a Feri-kvíz – derült ki Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnökének Facebook-posztjából.

A vetélkedő résztvevői Messengeren játszhatnak Gyurcsánnyal, a kérdések a DK-s közös ellenzéki jelöltekre vonatkoznak majd.

„Énszerintem az nem lopás, hogy Mészáros Lőrincet bízom meg azzal, hogy építse fel a toronyórát lánccal”mondta a Kossuth-díjas rockzenész, Nagy Feró Osváth Zsolt YouTube-műsorában. Szerinte sokszor megkapja, hogy politikailag elfogult „seggnyaló”, de szerinte: „Hadd nyaljam már azt a segget, ami nekem tetszik!”

Új hangfelvételt hozott nyilvánosságra a korábban meglebegtetett önkormányzati ügyben a Fidesz-közeli Anonymous-maszkos figura. A Telexhez is eljuttatott felvételen nagyrészt Patek Gábor, Gajda Péter kispesti polgármester volt kabinetfőnöke beszél egy korrupciós módszerről, amelynek keretében épülő lakásokat játszanak át nyomott áron az aktuális kerületvezetésnek. Patek neve néhány éve már előkerült a sajtóban a kispesti korrupciós ügyekről szóló vádak idején.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG