Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: Harc! Béke! Békeharc!


Nem kormányzása eredményeivel, hanem a békével kampányol a Fidesz. Ja nem, mert a harccal – Brüsszellel. A hétvégén Márki-Zay Péter sem a kormány gazdasági kudarcával, hanem a békével kampányolt. „Orbán harcot hirdet, mi a békét szolgáljuk” – szólt az üzenete. A hétvége kampányhírei.

A frissen felépített békepártiság és a szokásos harcias retorika keveredik Orbán Viktor kommunikációjában. Az orosz agresszióra a béke és a semlegesség, Brüsszelre pedig továbbra is a harc a válasza. Nem éppen tankönyvi példája a meggyőző politikai kommunikációnak.

De az ellenzéki szavazó sem lehet magabiztos, ha a vezetője már nem a konkrét, mostani, hanem a morális győzelemmel lelkesíti, ahogy M.-Z. P. tette hétvégi posztjában: „Mi már győztünk, ugyanis mi vagyunk a történelem jó oldalán.”

Békegalamb és háborús héja egyszerre

2002-ben már megbosszulta magát a Fidesz magabiztossága és az, hogy Orbán csak a második forduló előtt (akkor még volt ilyen) kapcsolt turbófokozatú országjárásba. A miniszterelnök most is kihagyja a személyes kampányolást: nyilvánosan csak imázsfilmforgatásokra jár, illetve néha felbukkan egy-egy zárt, a Fidesz-szavazókat célzó rendezvényen.

Továbbra is szőrmentén kezeli eddigi szövetségesét, Putyin elnököt, helyette háborús uszítóként mutatja föl az ellenzéket: „Gyurcsány és a baloldal beszállna a háborúba. Mi békét akarunk!”

Fidesz-hirdetés
Fidesz-hirdetés

A magyar kormányfő eddig hol a magyar haderőt nevezte olyannak, mint ami képes megvédeni az országot, hol a NATO-t, most a kettő dialektikus egységével (ami egyben a hídon dübörgő kisegér történetét is felidézi) igyekszik biztonságot sugallani. Közrádiós szózatában úgy fogalmazott, hogy a magyar haderő felsorakozik a határon, és a szövetségeseink pedig segítenek. „Így, együtt mindenki másnál erősebbek vagyunk ma a világon.”

Az ukrán elnök az Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozóján élő videohívásban bírálta Magyarország semleges álláspontját. „Önöknek el kell dönteniük, hogy ki mellé állnak” fogalmazott Zelenszkij, felidézve, hogy többször járt Budapesten, ahol látta a Duna-parti cipőket, amelyek a holokausztra emlékeztetnek.

Orbán személyes megtámadtatása Szijjártó Péternél és a párt volt – sikertelen – elszámoltatási biztosánál is kiverte a biztosítékot. Budai Gyula egyenesen azzal vádolta Zelenszkijt, hogy nyíltan beavatkozik a választási kampányba a baloldali ellenzék mellett.

Orbán sem hagyta szó nélkül a nagy figyelmet kiváltó Zelenszkij-megjegyzést, de ő higgadtan verte vissza. „Mindent megteszünk, amit megtehetünk, de azt nem kérhetik tőlünk, hogy tegyük tönkre magunkat az ő kedvükért”utalt arra, hogy a kormány szerint energiahordozó-bojkottról szó sem lehet. (A magyar nemesség egykor így reagált uralkodója, Mária Terézia hadba hívására: „Életünket és vérünket – de búzát nem!”)

Mindenesetre spontán népi reakcióként a holokausztra emlékező Duna-parti cipők mellé hétvégén sok valódi cipőt is kitettek az emberek.

Míg Orbán nem ítéli el az orosz felelősséget a háború kapcsán, a párt kommunikációs szereposztásában megteszik ezt mások. Előbb Németh Zsolt, majd Novák Katalin, hétvégén az M.-Z. P. csongrádi legyőzésére készülő Lázár János bátorította a párt antikommunizmusára és Putyin-ellenességére még emlékezőket azzal, hogy agresszornak nevezte az agresszort.

Meglepő módon azért Ukrajna szabadságharcát a magyar és lengyel illiberalizmus unión belüli megítélésével rokonította: „Örülök, hogy az Európai Unió most minden olyan ország mellett kiáll, amely független akar lenni, mert ha Ukrajnának jár a függetlenség és a szabad döntési jog, hogy hogyan akarnak élni, akkor Magyarországnak is jár, és Lengyelországnak is.”

A fideszes Putyin-pártiak számára egyértelműbb igazodást kínál a Mi Hazánk, amely a NATO-harccsoportok és a kötelező oltás ellen is tüntetett vasárnap.

Volt ott az orosz inváziót támogató Z betűs tábla, a nemrég a Fidesz-kultúrharc ökle, Szakács Árpád publicista pedig orosz nemzeti színű szalaggal beszélt az eseményen.

Kampányhajrá a Fidesznél: tízezer aktivistát és képviselőjelölteket vetnek be az utolsó héten – írta közleményében a párt kommunikációs igazgatója.

Ellenzék

Az egyik billegő körzetben nagyágyúk kampányoltak együtt. Márki-Zay Péter mellett Dobrev Klára, Jakab Péter és Karácsony Gergely is részt vett Potocskáné Kőrösi Anita siófoki képviselőjelölt rendezvényén. Márki-Zay szerint Rákosiék amatőrebbek voltak Orbánéknál, a Fidesz szervezett választási csalásra készül.

Osváth Zsolt youtube-os műsorában M.-Z. P. programpontokat ismertetett. „A minimálnyugdíj összegét – ami jelenleg 28.500 forint – mi négy év alatt meg fogjuk duplázni.” Ugyanezt mondta többek között a családi pótlékról és az otthon ápolási díjról is. Négy év alatt ötvenszázalékos pedagógusbér-emelést ígért, az egyetemi modellváltás (magánosítás) „visszacsinálását, progresszív adózást és adómentes minimálbért”.

Azért meg is hagyna dolgokat az ellenzék: „Az árstopot kivezetni az egyik napról a másikra nem lehet”, megmarad a 15 százalékos adókulcs, és arra a kérdésre, hogy marad-e a 25 éven aluliak szja-mentessége, azt válaszolta, hogy „azt a kormányzati programot, amit most Orbán Viktor bevezetett, mi is támogatjuk”.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG