Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: Ki lépte túl a hibahatárt? Orbán vagy a közvélemény-kutatók?


Szijjártó Péter fogadja Szergej Lavrovot Budapesten 2021 augusztusában
Szijjártó Péter fogadja Szergej Lavrovot Budapesten 2021 augusztusában

Egyre súlyosabbak Orbán Viktor unortodox külpolitikájának következményei: a Direkt36 cikke szerint Putyin hekkerei tíz éve mindent látnak a magyar külügy számítógépein. Javuló ellenzéki számok a közvélemény-kutatásokban – napi kampány-összefoglaló.

Putyin hekkerei ismerik a magyar külügy titkait, az Orbán-kormány évek óta nem bírja elhárítani őket. A magyar külügy számítógépes hálózatát, belső levelezését, sőt még az államtitkokat továbbító védett hálózatot is orosz támadók törték fel – írja a Telexen megjelent cikkében a Direkt36 újságírója, Panyi Szabolcs.

A Závecz Research választások előtti utolsó közvélemény-kutatása hibahatáron belüli Fidesz-vezetést mért a két nagy lista között. A választókorú népesség körében a Fidesz–KDNP háromszázalékos előnyben van az Egységben Magyarországért listájával szemben, 39–36 az állás. A Mi Hazánk három, a Kétfarkú Kutya Párt két százalékon áll.

A Fidesz 1,9 milliós táborral rendelkezik, az ellenzék 1,7 millió biztos szavazóval. A kormánypártnak 100-150 ezer passzív támogatóját kellene még megmozdítania, az ellenzéknek 200-250 ezret. A választókorú népesség nyolc százaléka – több mint hatszázezer választópolgár – jelezte, hogy biztosan vagy valószínűleg elmegy szavazni, de még nincs preferált pártszövetsége.

Ráég a kormányra a Barátság érdemérem

A Direkt36 cikke után az Egységben Magyarországért ellenzéki pártszövetség Szijjártó Péter külügyminiszter lemondását követeli.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a hvg.hu hekkertámadásokkal kapcsolatos kérdéseire annyit válaszolt, hogy „kampányhazugságokkal nem foglalkozunk”.

A cikk megjelenése után a Fidesz megfúrta a parlament Nemzetbiztonsági bizottságának előre tervezett ülését, ahol várhatóan a hekkertámadásról is kérdezték volna a kormányt az ellenzékiek. Halász János fideszes bizottsági alelnök délután azzal hívta fel a jobbikos elnököt, hogy mind a négy fideszes tagnak halaszthatatlan közfeladatai vannak, ezért nem lesz megtartva az ülés.

Szijjártó egy Twitter-posztra hivatkozva azt közölte Facebookon, hogy Márki-Zay Péter fegyvereket küldene Ukrajnába. A külügyminiszter M.-Z. P. Ukrajna elnökének küldött üzenetére hivatkozik, de nem világos, hogy melyik sorából jut erre a következtetésre. M.-Z. P. azt írta Zelenszkij Orbánhoz intézett felszólítására („Nincs idő tétovázni, egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, kivel vagytok!”), hogy „Várom a napot, amikor személyesen találkozhatok Önnel itt, a Duna partján, hogy gondolatokat cseréljünk nemzetünk és Európa jövőjéről, valamint a békés egymás mellett élésről.”

Nem tudunk úgy segíteni az ukránoknak, hogy szétlövetjük Magyarországot – ez már Orbán Viktor véleménye. A miniszterelnök azt írta a szokásos felelősségszétterítő kommunikációja jegyében, hogy Magyarországnak nincs felelőssége ezért a háborúért, „mert akik a háborúról döntöttek egyik vagy másik oldalon (…) velünk erről nem konzultáltak, nem vontak be, ez nem egy közös döntés részeként alakult ki”.

M.-Z. P.: Orbán minden háborúját elvesztette

Orbán szerelmes a háborúba, de eddig mindegyiket elvesztette: az államadósság elleni harcot, az infláció elleni küzdelmet és a Covid elleni háborúját is – mondta M.-Z. P. egy budapesti kampánygyűlésen. „Ausztriában a tesztelés volt ingyenes, Magyarországon a parkolás” – mondta.

Ugyanolyanok, mint Rákosi, csak többet lopnak, orosz kémek, nincsenek erkölcseik – minden korábbinál keményebb kijelentésekkel ostorozta Orbán Viktort és kormányát Márki-Zay Péter.

Szerinte Orbán elárulta Magyarországot, az Európai Uniót, a NATO-t, és egyáltalán nincsenek erkölcsei, csak érdekei.

Az utolsó napig hajlandó lenne kiállni vitázni Orbánnal, a bizonytalanokat pedig azzal győzné meg, hogy nekik legalább van programjuk – ezt már a Partizánban mondta M.-Z. P.

Sokan kérdezik, hogy mi lesz az első, a második, a sokadik lépésük, de ő egy dologhoz ragaszkodik, hogy a legelső prioritás az elszámoltatás jegyében az európai ügyészséghez való csatlakozás legyen. „Az összes többi nincs sorba rakva.

Kémkamerát és lehallgatóberendezést találtak az érdi alpolgármester irodájában. A rendőrség nyomoz.

Kampányol az állam

Az AFP hírügynökségnek adott interjút Baka András, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke. Szerinte ha a korrupció annak ellenére sem jelenik meg a bírósági ítéletekben, hogy az elérhető adatok szerint a magyar állam az egyik legkorruptabb az egész unióban, annak valószínűleg politikai okai lehetnek, a jogállamiság helyzetét pedig a kommunista rendszerhez hasonlította.

A Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét egyébként az Emberi Jogok Európai Bíróságának 2016-os ítélete szerint 2011-ben jogellenesen menesztette a kormány idő előtt, személyre szabott jogalkotással.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Political Capital (PC) az Európai Bizottsághoz fordult, mert miközben az unió kitiltotta területéről az orosz propagandát, az annak megfelelő tartalmakat a magyar közmédia akadálytalanul terjeszti – áll a két szervezet lapunknak elküldött közleményében.

A Szputnyik és az RT semmilyen tevékenységet nem végezhet az unió területén, és a tagországok médiaszolgáltatóinak is tilos ezek tartalmainak sugárzása vagy bármilyen terjesztése.

A magyar közmédia csatornái ugyanakkor továbbra is forrásként használják az orosz propagandát, máskor pedig kritika nélkül közlik az orosz dezinformációs üzeneteket, teszik hozzá. Miután a PC hiába tett ezzel kapcsolatban bejelentést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál, a TASZ-szal közösen az Európai Bizottsághoz fordultak, hiszen a közmédia kijátssza az uniós jogot. A két szervezet arra kéri a bizottságot, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel tegyen azért, hogy egy tagállam közmédiája se szolgálhasson hátsó ajtóként a kitiltott háborús propaganda terjesztőinek.

E-mailben oltja a kormány az emberekbe a gyűlöletet a koronavírus-listán – áll az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság közös közleményében.

Azok, akik még 2021 elején iratkoztak fel a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) koronavírus-védőoltásról szóló levelezőlistájára, egy olyan levelet találtak a postafiókjukban, amelyben a kormány azt kéri tőlük, szavazzanak nemmel az április 3-i országos népszavazáson.

A két civil szervezet levélben kérte a KTK-t arra, hogy lássák el tájékoztatási közfeladatukat, és küldjék ki az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság a kormány e-mailjével pontosan megegyező karakterszámú levelét is ugyanannak a címzetti körnek. Szerintük ugyanis indokolt, hogy az állampolgárok megismerhessék az érvénytelen szavazat mellett szóló érveket is.

A kormányzati regisztrációs és levelezőoldal 2020 decemberi létrehozásakor a Kormányzati Tájékoztatási Központ a Telexnek azt válaszolta, hogy csak az oltásokkal kapcsolatos információk terjesztésére használja majd a felhatalmazást.

A kormányközeli Századvég Alapítvány szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) az április 3-i országgyűlési választásról szóló jelentésében „a magyarországi baloldal érvkészletére támaszkodva, megalapozatlan vádakkal” illette a magyar választási rendszert, ez pedig nem a megfigyelést szolgálja, hanem a „demokratikus választásokba történő beavatkozást”.

A Századvég az EBESZ múlt heti jelentésére reagálva nyílt levelet írt Jillian Stirk nagykövetnek, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala Magyarországra delegált választási megfigyelőmissziója vezetőjének, akit arra kértek, hogy diverzifikálja, kivel folytat diskurzust a magyar jogállamiság helyzetéről, hiszen csak úgy kaphat valós képet a magyarországi állapotokról, ha mindkét oldal álláspontját megismeri. A Századvég szerint a megkérdezettek többsége ellenzéki volt, és kapcsolatban áll Soros György „hálózatával”.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG