Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: Kutyapárti stand-up és készülődés a NATO-csúcsra


Tóth Imre a köztévében stand-upol 2022. március 23-án
Tóth Imre a köztévében stand-upol 2022. március 23-án

A szabadság levegője a köztévében; mindkét miniszterelnök-jelölt a NATO-ra figyelt szerdán; a magyarok többsége szerint Orbán jobb vezető, de korruptabb, mint Márki-Zay. Napi kampány-összefoglalónk.

A szerda egyértelműen Brutié, a Kutyapárt szimpatizánsáé (korábbi jelöltjéé) volt, akit a párt beküldött a köztévébe, hogy ő használja ki a minden választáson induló formációnak „közszolgálatilag” járó öt percet. Tóth Imre egy komplett stand-upot nyomott le, mintha adásban megcsördülő telefonján a feleségével beszélgetne.

Nem szemezgetünk a show-ból, érdemes itt megnézni.

Háború, NATO, a választás tétje

A miniszterelnök szerint meg kell előznünk, hogy belesodorjanak bennünket egy háborús konfliktusba, nemet kell mondani azokra a javaslatokra, amelyek légi háborút eredményeznének Oroszországgal. (A NATO egyébként ugyanezt képviseli.) Orbán Viktor azt ígérte, megakadályozza a NATO- és EU-csúcson azokat a javaslatokat is, amelyek kiterjesztenék az orosz agresszióval szembeni szankciókat az energiaszektorra.

Nem túlzás azt állítani, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének jobbak a nemzetközi kapcsolatai, mint Orbáné: most Wesley K. Clark tábornokkal, a NATO európai erőinek volt főparancsnokával konzultált. Posztjában azt írja, „fontos döntésekre készül a NATO, olyanokra, amelyek kulcsfontosságúak Magyarország békéje és biztonsága szempontjából (…) A beszélgetés is megerősített abban: Magyarország biztonságát a NATO garantálja. Amíg erős a NATO-szövetség, addig Magyarország határain kívül tartható a háború.

„Kelet vagy Nyugat? A magyar Putyin vagy Európa?” – jelölte meg újra a választás tétjeként az ország orientációját Márki-Zay Péter.

Szövetségeskeresés: Németh Szilárd katonai könyvvel, Karácsony Gergely pedig Varsó ellenzéki polgármesterével emlékezett meg a lengyel–magyar barátság napjáról.

Belénessy Csaba, a Magyar Távirati Iroda volt vezérigazgatója, aki most is a kormánypárti lapokat tömörítő Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) alá tartozó Mediaworks Hungary Zrt. tartalomfejlesztő tanácsadója, egy posztjában jelezte, hogy Magyarországnak nem kéne elugrania a lehetőség elől, ha Kárpátalja valamilyen úton-módon „hazatérne” a háború forgatagában.

Szinte minden szavazókörben lehet ellenzéki szavazatszámláló delegált

Az MTVA-t vagy szorosabban fogják föntről, mint a TV2-t és a Tényeket, vagy a szerkesztői elfogultabbak, mondta a Válaszonline.hu-nak adott interjújában Borsa Miklós, a köztévé volt műsorvezetője.

Százötven fős, évi tízmilliárdból működő korrupcióellenes hivatal végezné az ellenzék győzelme esetén a jogi felelősségre vonást, mondta sajtótájékoztatóján Hadházy Ákos független parlamenti képviselő, aki Budapesten indul az ellenzék jelöltjeként.

A hivatalnak nyomozati vagy rendeletalkotási jogköre nem lenne, de jogszabály-előkészítési feladata és széles körű jogosítványai, például szankcionálási joga igen. Persze ha az ellenzék kétharmadot szerezne, bűnüldözésre használhatná az ügyészséget is.

A Fidesz frakcióvezetője szerint minden esélyük megvan a győzelemre, de „mi magunk még el tudjuk veszíteni a választást”. Kocsis Máté, aki egy veszprémi kampányrendezvényen beszélt, azt is mondta, hogy „a meccs most is Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc között zajlik”.

A magyarok többsége szerint Orbán Viktor jobb vezető, jobban ért a gazdasághoz és jobban meg tudja védeni Magyarországot, mint Márki-Zay Péter, viszont jóval korruptabbnak tartják nála – derült ki egy Závecz Research-kutatásból.

Újabb pipát tehet az ellenzék, de főleg az ellenzéki szavazótábor a kötelező feladatok listájára. Lezárult a jelentkezési folyamat, szerdáig több mint 27.700-an jelentkeztek ellenzéki szavazatszámlálónak – közölte a 20K22 nevű civil csoport a Facebook-oldalán. Azt írják, péntekig kizárólag a delegálással (ki melyik szavazókörbe kerüljön) foglalkoznak, új jelentkezést már nem regisztrálnak.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG