Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: Márki-Zay arculatot vált?


Donald Tusk és Márki-Zay Péter az ellenzék március 15-i nagygyűlésén
Donald Tusk és Márki-Zay Péter az ellenzék március 15-i nagygyűlésén

Higgadt beszéddel jelentkezett az ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Plakátrongálás, "köztévés" hazugság, levélszavazási botrány: mintha 2014-ben vagy '18-ban lennénk. Napi kampányösszefoglaló.

Az EBESZ választási megfigyelői missziója hétfőn közzétette első időszaki jelentését. Ennek lényege, hogy a 2018-as választás utáni ajánlásaikból szinte semmit nem teljesített a kormány és a parlament. A jelentést nemsokára külön cikkben foglaljuk össze.

Márki-Zay Péter új szerepben

A kormány bűneinek tüzes ostorozójából megfontoltabb, a kormányzóképességet megjeleníteni hivatott szerepben beszélt már az ellenzék miniszterelnök-jelöltje hétfői videójában. Ebben a kampány utolsó két hetére három jelszót hirdetett:

  • Kelet helyett válasszuk a Nyugatot!
  • Gyújtogatóra ne bízzuk a tűzoltást!
  • Hozzuk haza a minden magyarnak járó másfél millió forint uniós pénzt!

A video végén újból felszólított minden ellenzéki szavazót, hogy április 3. előtt győzzön meg három embert a változtatás igenléséről.

Vallási okból sem hazudozok. Ennek rengeteg hátulütője van. Nem kell engem megfejteni. Egyszerű ember vagyok, nem politikusnak készültem. Sok politikus a politikát a megélhetésért csinálja” – mondta M.-Z.P. Fiala János műsorában.

Eső után köpönyegek: szerbiai levélszavazás, “köztévé”, pedagógussztrájk

Bár hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatt nyomoz a rendőrség a Megoldás Mozgalom és a Gődény-párt VI-VII. kerületi jelöltjeinek gyanús ajánlásai miatt, de a Gattyán-párt jelöltje az induláshoz elég számú ajánlással versenyben maradt. A Gődény-párt jelöltjének viszont a megsemmisített hamis ajánlások miatt 500 alá esett az ajánlás-száma, így ő nem indulhat.

A Fidesz is gyanús: a helyi választási bizottság ellenzéki delegáltja a RTL Klub Híradójának azt mondta: a Megoldás Mozgalom által leadott íveken 26 olyan név szerepel, amely a Fidesz ajánlóívein is, csak más aláírással. Oláh Lajos, az ellenzék közös jelöltje szerint pedig két másik, jelöltet végül indítani nem tudó kisebb párt ívein 208 aláírásból 127 név és adat a Fidesz ívein is szerepel, közülük 56-nál az aláírás különböző volt.

A Nemzeti Választási Iroda közleményt adott ki annak kapcsán, hogy Szerbiában nem a posta, hanem egy civil szervezet viszi ki a magyar szavazóknak a szavazási levélcsomagot. Az NVI arra hívja fel a postai szolgáltatók, illetve “közreműködő partnereik” figyelmét, hogy a szavazási levélcsomagok kézbesítőinek tartózkodniuk kell „a választópolgárok szabad joggyakorlásának befolyásolásától”.

Kis szépséghiba, hogy a kézbesítés, így az esetleges befolyásolás már megtörtént.

Orbán Viktor, ahogy az szokás, az EU-csúcs előtt tájékoztatta az ellenzéki frakciókat a kormány álláspontjáról. A zárt ülés után sajtótájékoztatót tartott az Egységben Magyarországért ellenzéki tömörülés. Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese elmondta, hogy felvetették, hogy a magyar köztelevízió utat enged az orosz dezinformációnak, és közpénzen terjeszti azt. A képviselő szerint ezekre a kérdésekre nem érkezett megnyugtató válasz.

Első fokon problémásnak találta a közpénzből működő tévének a valósághoz való viszonyát a bíróság is. Az M1 Híradó nem tudta igazolni, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje hol és mikor mondott olyat, hogy „igenis el kell fogadni, hogy sürgősségi vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban vagy akár falvakban élők közelében” – közölte a Telexszel a Márki-Zayt képviselő ügyvéd.

Litresits András szerint az alperes által hivatkozott kiszombori lakossági fórumon elhangzottak ennek pont az ellenkezőjét igazolták. A bíróság a köztévét ezért helyreigazításra kötelezi.

A „köztévé” fellebbez, így az esetleges helyreigazítást már akkor láthatják a nézők, amikor nem lesz jelentősége.

Hasonló időhúzásra játszik az EMMI is a pedagógussztrájk kapcsán: a kormány a választásokig már nem tárgyal a pedagógus-szakszervezetekkel.

Szabó Tímea ellenzéki képviselő megkérdezte a parlament folyosóján fideszes képviselőtársát, Németh Zsoltot annak elhíresült, „ruszkik haza” posztjáról. A parlament külügyi bizottságának elnöke szerint álláspontja „nemhogy a Fidesz-kormány álláspontja, hanem a magyar Országgyűlés egységes álláspontja”.

Kamerával eredt a Hajnal Miklós-plakátokat átfeliratozók nyomába Terézváros momentumos alpolgármestere. Fürjes kampánycsapata folyamatosan rongálja Hajnal Miklós választási kampányplakátjait – állítja Győrffy Máté. A Facebookon megosztott egy videót is, amin három fiatal látható, akiket a momentumos politikus vasárnap a II. kerületben kapott rajta azon, hogy piros „Kamu Miki” feliratokat tettek a Hajnal hirdetéseire.

Fürjes Balázs, Hajnal fideszes ellenfele is reagált. Minden rongálást elítélek, akárki kárára követik el. Nekünk is sok plakátunkat megrongálták – írta.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG