Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: Márki-Zay Péter első találkozása a TV Macival


Márki-Zay Péter és a TV Maci
Márki-Zay Péter és a TV Maci

Márki-Zay Péter szerdai interjúiban nem érződött, hogy az ellenzék nagyon ütné a miniszterelnök Putyin-barátságát. Orbán Viktor viszont újra felhúzta a gumicsizmát, és az árvízi hajósra cserélte eddigi huszárkapitányi szerepét. Három napig a határszélről, Debrecenből fog kormányozni. Kampányösszefoglaló.

Tegnapi kampányösszefoglaló cikkünket cáfolva szerdai kampányüzeneteikből már úgy tűnik, mintha az ellenzéki kampánystratégák két héttel a választás előtt nem éreznék kellően mozgósító erejűnek Orbán keleti nyitás-politikájának ostorozását. Lehet, hogy érzékelik, hogy a miniszterelnök belakta ezt a pályát (is), miközben sikeresen tolja őket a magyarok biztonságát veszélyeztető hebehurgyák szerepébe, vagy megint csak gyorsan elengednek egy politikai üzenetet – ahogy ezt rendszeres választási podcastunk elemzője, Ruff Bálint már többször szóvá tette.

Ellenzék

Mindenesetre Márki-Zay Péter szerdai interjúiban kevéssé forszírozta ezt a témát. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a Telexnek adott interjújában inkább esélyeket latolgatott – a korábbiakhoz képest eléggé visszafogott várokozásokkal. „Biztos, hogy nem lesz Fidesz-kétharmad” és „matematikailag az ellenzéknek kell nyernie” – értékelt.

Most sokkal jobb esélyünk van, mint négy évvel ezelőtt” – ezt már az ATV-ben mondta M.-Z.P. Itt azért beszélt a Kelet és Nyugat közti választásról is. Szóba került a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és M.-Z.P. által szerdán aláírt megállapodás is, melyben az esetleges új kormány vezetője vállalta, hogy kompenzálja az önkormányzatokat a Fidesz-kormány megszorító intézkedéseinek következményeiért.

Ne szavazzatok párttitkárra!” – írta viszont posztjában az egykori országos KISZ-vezető, Gyurcsány Ferenc a szintén egykori (igaz, csak iskolai) KISZ-titkár Orbán Viktorról. A várhatóan legnagyobb ellenzéki frakciót adó párt vezetője annak kapcsán posztolt, hogy a miniszterelnök békemenetes beszédében nem ejtette ki Putyin nevét, és arról sem beszélt, hogy ki a felelős a háborúért.

Önök előtt elhallgatják az igazságot” – szólította meg Márki-Zay Péter a „köztévé” nézőit abban az öt percben, amit az elmúlt négy évben kapott a 130 milliárd adóforintból fenntartott pártmédiában szerda reggel. A jelölt műsorvezetői kérdés nélkül tudta sorolni az ellenzék legfontosabb céljait.

Fidesz

A következő három napban a debreceni laktanyából szervezi az Ukrajnából menekülők ellátását a miniszterelnök – adta hírül a Facebookon. Orbán tegnap négy posztot is szentelt az irányítási pont áthelyezésének.

Orbán Trump egyik kedvenc amerikai tanácsadójával készül a választásra – tudta meg a 444.hu. A Fidesz 2008 óta legfőbb kampányguruja, a negatív kampányok és a választókra személyesen célzott üzenetek szakembere a 2017-ben elhunyt Arthur Finkelstein volt (ő adaptálta Magyarországra a Soros Györgyöt démonizáló kampányt is). Az ő stábjában dolgozott szerte a világban John McLaughlin, aki most is a Fideszt segíti.

Ahogy mindig, most is a teljes körű mozgósításban bízik a Fidesz. Az Átlátszó birtokába került táblázat tanúsága szerint a párt minden településre kiterjedő statisztikát készít a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 5. számú országgyűlési egyéni választókerületben Hörcsik Richárd, fideszes parlamenti képviselő szavazóiról és támogatóiról. A táblázatból az derül ki, hogy a pártközpont 2022-es elvárása magasabb, mint a 2018-as eredmény. Vélhetően a többi 105 körzetben is hasonló alapos statisztikák segítik az aktivistákat abban, hogy minden potenciális támogatójukat elrángassák valahogy a szavazóurnákhoz.

Az állam

Az állam, ami ciklusokon át segítette a törvényalkotással a kamupártok burjánzását (és vezetőik gazdagodását), nem iparkodik beszedni az ezen pártokra korábban kirótt bírságokat. 2021 decemberében a magyar államnak még közel 717 millió forint választási bírsággal tartozott a 2018-ban nyilvántartásba vett 100 pártból 51 – tudta meg az RTL.hu. A pénzbüntetések 78 százalékát három párt kapta, amelyek egyetlen forintot sem fizettek be belőle.

Megoldotta a kormánymédia, hogy csak a Fidesz (a kormány) hirdetéseit kelljen közölnie – írja a hvg.hu. Ahogy erről már többször írtunk mi is, a társadalmi célú hirdetés fedőnév alatt valójában politikai reklámok mennek, de most kihasználják azt is, hogy április 3-án népszavazás is lesz a választással együtt.

A KESMA nem fogad be választási kampányhirdetéseket, így nem kell az ellenzéki jelöltek reklámját leközölniük például a felvásárolt megyei napilapokban, miközben szerkesztőségi tartalmaik a kormányt segítően pártosak. Viszont leadnak a népszavazási kérdésekre a Fidesznek megfelelő válasz leadására buzdító hirdetéseket. Persze az ellenzék (vagy a népszavazáson érvénytelen voksolásra buzdító civil szervezetek) hirdetései is mehetnének, de az ellenzék kerüli ezt a témát.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG