Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: Nem ezt mondtam! Vagy mégis?


Amikor nem kértük az EU-hitelt: Orbán Viktor és Ursula von der Leyen Brüsszelben 2021. április 23-án
Amikor nem kértük az EU-hitelt: Orbán Viktor és Ursula von der Leyen Brüsszelben 2021. április 23-án

Nő a Fidesz-táborban az EU-ból való kilépés helyeslése. Az ellenzék rendszeresen saját szavait magyarázza; az övékénél nagyobb cikkcakkokban haladó kormány nem foglalkozik saját bakugrásaival, csak az ellenzékét mutatja föl. Napi kampányösszefoglaló.

Kommunikációs bakugrások itt

„Ha a Fidesz vagy a fideszes sajtó szándékosan félreértelmezi a szavaimat, azon már nem lepődöm meg, de azon igen, hogy a független sajtó is.” Kunhalmi Ágnes szerint hibásan idézte a magyar sajtó a szavait, pedig úgy értette, hogy Orbán Viktor háborús intézkedéseit és kommunikációját dicséri egy bécsi fórumon, amely egy Fidelitas-videón terjedt. Az MSZP társelnöke szerint kizárólag az uniós szankciók elfogadását, illetve az európai közös döntésekhez való igazodást dicsérte meg.

„Ugyanazt csinálnám miniszterelnökként, mint Orbán Viktor, csak én nem hazudoznék róla” – ez már Márki-Zay Péter mondata a Jelen videójából. Ja, mégsem: „Kikérem magamnak, mi nem ugyanúgy kezelnénk a háborút, ahogy Orbán” – ezt már egy kolozsvári fórumra történt bejelentkezésekor mondta ugyanő az előző mondata kapcsán.

A hetilap összefoglalója szerint M.-Z. P. ezt mondta: „Orbán beengedte a NATO-csapatokat, én is beengedném. Orbán fegyvereket szállít Ukrajnának, mi is megszavaztuk volna Brüsszelben, hogy az Európai Unió fegyvert szállítson Ukrajnának. Orbán segíti a menekülteket, hirtelen elfelejtette nyolc év gyűlöletkampányát. Mi is segítenénk a menekülteket. Orbán megszavazta a szankciókat, mi is megszavaznánk. Ugyanazt csinálnám miniszterelnökként, mint Orbán Viktor, csak én nem hazudoznék róla.”

Kommunikációs bakugrások ott

Na de mi ez az ellentmondás ahhoz képest, amit Orbán Viktor tesz? Hiszen pár hónapja még az államadósság növekedésének megakadályozására hivatkozva arról beszélt, hogy Magyarország nem kéri a válság utáni újjáépítésre szánt rendkívüli uniós pénzcsomagból a kedvezményes hitelrészt, most pedig a 444.hu kiderítette (amit pár órával később a kormány is megerősített), hogy mégis felvennénk a hitelt.

Azóta sokkal rosszabb feltételű hitelfelvételekkel emelte a kormány egészen a 2010-es szintre az államadósságot, és a rendszerváltás óta példátlan módon növelte meg – a választás utánra – a költségvetési hiányt.

Persze az orbáni tévedhetetlenség miatt ezt az ellentmondást, ahogy a magyar külpolitika látványos becsődölését is szó nélkül hagyják. A pénzügyminiszter már elkezdte az áthangolást a megszorításokra: Szegeden arról beszélt, hogy a háború előtt öt százalék feletti gazdasági növekedésre számítottak, de most át kell írni a terveket. A választások után a legfontosabb feladat az lesz, hogy a háború okozta gazdasági nehézségekhez igazítsák az államháztartást – mondta.

Addig is idénre még beígért két nyugdíj-kiegészítést a kormány a vágtató infláció miatt – ami egyébként törvényi kötelessége is, ha már eltörölték a nemcsak az inflációhoz, hanem a bérszínvonalhoz kötött svájci indexálást mindjárt kormányzásuk elején.

M.-Z. P. egyébként a bevezetésekor még az ellenzék által a kormány inkompetenciájának bizonyítékaként értékelt benzinárstop fenntartását is megígérte, amíg az új kormány a forint erősítésével le nem viszi az árakat.

Járványtájékoztató az EU Oroszország-szankcióiról

„Mi akkor is szeretünk titeket, ha nem ránk szavaztok” – ez a felirat szerepelt Márki-Zay Péter háta mögött a molinón a már említett kolozsvári fórumon. Ezzel arra utalt, hogy ők lennének az első kormány, amely érdek nélkül támogatná a külhoni magyarokat.

Az inflációról, az építőipari árak elszabadulásáról és a zöldség-gyümölcs drágulásáról beszélt sajtótájékoztatóján az Egységben Magyarországért három országgyűlési képviselőjelöltje.

Mintegy kétszáz választási plakátot rongáltak meg ismeretlenek Miskolcon – jelentette a helyi Fidesz–KDNP-frakciószövetség keddi közleménye.

A Pest megyei 10. választókerület választási bizottsága egyhangúan elmarasztalta Lázók József pándi polgármestert egy videófelvétel alapján, amelyen jól látható, hogy közmunkások helyezik ki Pogácsás Tibor fideszes képviselőjelölt plakátjait.

A közmunkások azt a feladatot kapták, hogy szedjék le a március 15-i megemlékezés után a zászlókat, a helyükre került a fideszes plakát az oszlopokon. Azt is megkérdezték az önkormányzati dolgozóktól, mennyi pluszpénzt kapnak a munkáért, mire azt válaszolták: semmit, ez a közmunka része.

Büntetést nem kap a polgármester a törvénytelenség miatt.

Hasonlóan zavartalanul élhet vissza Rogán Antal minisztériuma azoknak az adataival, akik korábban a Koronavírus.hu oldalon megadták a későbbi járványügyi tájékoztatás ígéretére. Ehelyett – immár az Alkotmánybíróság által is jóváhagyva – kormányzati propaganda érkezik a postafiókjukba. Most Tájékoztatás a kilátásba helyezett gazdasági szankciókról címen kaptak levelet a Kormányzati Tájékoztatási Központtól, az info@kormany.hu címről. A járványról nem volt benne szó.

Viszonylag nagy mintás kutatást rendelt – EU-pénzből – Ujhelyi István szocialista EP-képviselő a Publicustól. E szerint a kormánypárti szavazók közül minden ötödik az EU-ból történő kilépésre voksolna, ha erről írnának ki népszavazást.

Sőt ma már többen gondolják úgy (48 százalék), hogy Orbán Viktor ki akarja vezetni az országot az unióból, mint akik biztosak benne, hogy nincs ilyen szándéka (43 százalék).

Lesz dolog a már áthangolt táborral, ha az orosz kudarc után mégis visszatérünk az EU kebelére.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG