Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: Orbán nem akar nyíltan vitázni Márki-Zayjal


Janicsák István zuglói induló, a nyolcvanas évekbeli Z’zi Labor együttes frontembere egykori klipjükben
Janicsák István zuglói induló, a nyolcvanas évekbeli Z’zi Labor együttes frontembere egykori klipjükben

Majdnem kész a hatpárti lista, február közepén tart évértékelést Márki-Zay Péter.

Márky-Zay Péter február 16-án tartja évértékelő beszédét, jelentette be az ATV-ben. Ez négy nappal lesz Orbán Viktor évértékelője után. A csatorna saját információira hivatkozva arról is írt, hogy egy befutó listás parlamenti helyen és Márki-Zay Péter státuszán egyezkedik a hat ellenzéki párt. Híreik alapján az MSZP és a Párbeszéd szeretne magának jobb pozíciókat a szövetségen belül.

Gulyás Gergely miniszter nemrég interjúban jelentette be, hogy Orbán Viktor nem fog kiállni nyílt vitára az ellenzéki miniszterelnök-jelölttel. Érvelése szerint azért nem, mert egyrészt Márki-Zay Péter „összevissza beszél”, másrészt kormányváltás esetén sem lesz érdemi döntési lehetősége, mert szerinte Gyurcsány Ferenc irányítja majd azt a kormányt is. Azt viszont függőben hagyta, hogy Gyurcsány Ferenccel kiállna-e Orbán. Gyurcsány Ferenc Facebookján keverte le ezt a lehetőséget azzal, hogy „aki a gyávát megmenti, az maga is gyáva. Ez régi dakota közmondás. Én meg nem mentek gyávákat.”

Orbán Viktor utolsó három nyílt vitája nem hozott számára sikert
Orbán Viktor utolsó nyílt vitája Gyurcsány Ferenccel volt még 2006-ban. Előtte szintén vele vitázott 2005-ben, azt megelőzően pedig – még miniszterelnökként – Medgyessy Péter ellen állt ki. A jelenlegi miniszterelnök utolsó három vitáján nyújtott teljesítményének megítélése vegyes, viszont az ezeket követő országos választásokat a Fidesz simán elvesztette, dacára a választások előtti időszakban mért komoly népszerűségbeli előnyüknek.


Az állami járványügyi tájékoztatóoldal arról tájékoztatott, hogy rezsicsökkentés kizárólag akkor lehetséges, ha Orbán Viktor a miniszterelnök. Pontosabban Németh Szilárd fideszes politikus érvelését idézi a Koronavírus Sajtóközpont, aki szerint a titkos árú, 10+5 éves orosz gázszerződéssel hosszú távra garantálva van az olcsó gáz Magyarországon. De ha a baloldal jut hatalomra, megfúrnák ezt, hogy többet fizethessenek az orosz gázért. Németh Szilárd szerint a választóknak fejenként ötszázezer forinttal kell majd többet fizetniük valamilyen rezsiköltségért évente a jövőben, ha áprilisban kormányváltás lesz. Az orosz gázszerződés megismerhető részleteiről alább olvashat bővebben.

Márki-Zay Péter egyébként egy közgazdasági esten ehhez némileg kapcsolódóan arról beszélt, hogy a legnagyobb rezsicsökkentést a korrupció csökkentése jelentené, írta a HVG. Ismét elmondta, hogy nem tervezi bevezetni a valódi árakat a lakossági energiánál, nem nyúlnak majd a rezsicsökkentéshez. Márki-Zay Péter szerint rendszerváltás kell, mert szerinte most ugyanott tartunk, mint a szocializmus idején, amikor az imperialista Nyugathoz hasonlítottuk magunkat bizonyos statisztikákban, miközben az ország romokban hevert.

Az egykori jobbikos Varga-Damm Andrea elindul Óbudán, a 10-es választókörzetben. Itt Szabó Tímea, a PM társelnöke és Bús Balázs egykori fideszes polgármester ellen indul. Szintén beszállt a választási küzdelmekbe Janicsák Ferenc, a Z’zi Labor együttes egykori frontembere. Őt Gattyán György igazolta le gyorsan felhúzott pártjába, többek közt Való Világ Tommyboy és Détári Lajos korábbi focista után.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG