Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: Orbánnak a háború rosszkor jött, de a vonat pontosan


Orbán Viktor Aleksandar Vučićtyal Újvidéken 2022. március 19-én
Orbán Viktor Aleksandar Vučićtyal Újvidéken 2022. március 19-én

Háborúban hallgatnak a múzsák és a kampánykommunikáció: nyugodt volt a hétvége itthon. Orbán átugrott szerb szövetségeséhez kínai vasutat átadni, Márki-Zay Péter megint fideszes pedofilok emlegetésével igyekezett elbizonytalanítani a gendertől rettegő Fidesz-szavazókat. Hétvégi kampányhírek.

A héten, amikor a régió miniszterelnökei Kijevbe utaztak kimutatni szolidaritásukat a háborús agresszor áldozataival, Orbán Viktor szombaton Belgrádba ment az oroszbarátság és EU-tagjelöltség között pávatáncoló szerb szövetségesével találkozni.

Hogy miről tárgyaltak, nem tudni, hiszen a magyar kormány már segített megoldani a szerb posta kapacitásgondjait. Múlt héten derült ki, hogy nem a szerb postás viszi majd ki a szavazólapot a vajdasági magyaroknak, hanem egy Fidesz-közeli helyi civil szervezet emberei. A voksok visszaszállítása eleve megoldott a választási törvénnyel: azokat – bármennyit – a személyazonosság igazolása nélkül bárki eljuttathatja a magyar állam kihelyezett szerveihez.

Aleksandar Vučić és Orbán Viktor miniszterelnök együtt vonatozott Belgrádból Újvidékre a Budapest–Belgrád-vasútvonal Belgrád és Újvidék közötti szakaszának felavatására. A beruházás 85 százalékát kínai állami hitelből állja a magyar kormány, de tíz évre titkosították a hitelszerződést.

„Ez a háború a legrosszabbkor jött” – fogalmazott a magyar kormányfő. A háború már sok ezer halottat és tízmillió menekültet eredményezett.

Az ellenzék reagál

Márki-Zay Péter nem engedte el az ellenzék Putyin-ellenes (és Orbánt az ő bábjaként megjelenítő) álláspontját: az ATV Híradójában háborús bűnösnek nevezte az orosz elnököt. Az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltjét akkor kérdezték, amikor az ukrán nagykövetnek adott át egy gyűjtésből vásárolt mentőautót.

„Ha valaki fél a káosztól, soha ne szavazzon a Fideszre” – mondta ugyanő a ZSHOW Time legújabb adásában a Telex szemléje szerint. Márki-Zay Péter példaként felhozta a kormány által bevezetett benzinárstopot, az alapélelmiszerek árának befagyasztását, a forint árfolyamának zuhanását, illetve a nemrég magyar légtéren átrepülő drónt is.

M.-Z. P. fölment a Fidesz egyik kedvenc témájában is a pástra. Győzelem esetén elsősorban a gyermekvédelminek nevezett törvényt törölnék el, mondta. „Mi egy valódi gyermekvédelmi törvényt fogunk alkotni, amely a fideszes pedofiloktól is megvédi a gyermekeinket.”

Visszaigazolta tehát a Fidesz egyik vádját: a kormány idézetekkel reagált arra, hogy Márki-Zay Péter álhírterjesztésre hivatkozva feljelentést tett a róla készült lejárató plakátok miatt: ezeken ugyanis az áll, hogy ő háborúba sodorná az országot, privatizálná az egészségügyet, eltörölné a rezsicsökkentést és beengedné a migránsokat.

Az idézetek csak az állítólagos háborúpártiságról szóltak, de ezek szerint a sokak szerint homofób népszavazáshoz is van már muníció.

M.-Z. P. ebben is önjáró: az ellenzék kommunikációja ugyanis egyáltalán nem foglalkozik a népszavazással, ő pedig első eltörlendő törvényként ad súlyt neki.

Szokásos vasárnap esti videobejelentkezésében is azt kérte, az emberek szavazzanak érvénytelenül a népszavazás „aberrált kérdéseire”.

Miközben ő – ellentétben Orbán Viktorral – valóban felszántja az országot, annyi helyen kampányol, valamiért a független sajtóval való hadakozásra is jut ideje. Ha hihetünk Deák Dánielnek, a XXI. Századi Intézet elemzőjének, M.-Z. P. felhívta őt, hogy közölje, „a Telex.hu-n róla készült fact-check cikke, amelyben helyreigazították őt, hazugság”.

„Aki érti e szavakat: az ország számít rátok!” – ezzel az üzenettel jelentek meg két londoni helyszínen, a King’s Cross állomáson és a Borough High Streeten az ellenzék magyar nyelvű plakátjai a kampányidőszak utolsó két hetében, olvasható a közleményükben.

A 21 Kutatóközpont kutatására hivatkozva azt írják, hogy ötből négy külföldön élő magyar kormányváltást szeretne, ugyanakkor Münchenben és Londonban időarányosan kevesebben regisztráltak, mint 2018-ban.

A Fidesz kerüli a test-test elleni harcot

Egyik jelöltjük sem áll ki vitára. Most épp a Szél Bernadett ellenfeleként induló államtitkár, Menczer Tamás hagyta válasz nélkül a felkérést.

Információink szerint a kampányidőszakban érzelmei által sokszor elragadott Kövér László házelnököt a Fideszben eldugták, nehogy muníciót adjon az ellenzéknek valamelyik kifakadásával. Csak néha jelenik meg valahol, hétvégén Egerben járt, és nagyon visszafogott volt.

Szerinte „van vesztenivalónk és van mit megvédenünk”, hiszen – állítása szerint – a kormány válságok egész sorát tudta jól kezelni a gazdaságitól a világjárványon át a vörösiszap-katasztrófáig. A másik oldal pedig „gyakorlatilag a háborús uszítók sorába állt”.

Nem ilyen visszafogott a párt a plakátrongálás kiszervezésével. Dorosz Dávid párbeszédes politikusnak több száz plakátját rongálták meg a dunakeszi központú, Pest 5-ös választókerületben.

Vasárnap a DK is azt közölte, Százhalombattán, hogy „airsoftfegyverrel lőhették szitává” Jószai Teodóra plakátjait.

Még lehet menni szavazatszámlálónak

A Telex összeadta a hivatalos kampányidőszak első harminc napjának Facebook-költéseit.

A pártok hivatalosan közel háromszázmillió forintot költöttek, abból bő 120 millió az ellenzéké, 82 a kormányoldalé, 56 Gattyán Györgyé és 28 a Mi Hazánké.

Ennél nagyságrenddel nagyobbak azok a kötések, amelyeket az egyes politikai erők nem vettek a nevükre, de attól még az ő üzeneteiket közvetítik.

A kormányoldalon a Megafon Központ és környéke a kampány első harminc napjában 324 millió forintot költött Facebook-hirdetésre, vagyis többet, mint a választáson induló összes párt és pártszövetség összesen.

A fideszes média 316 millió forintot fizetett szponzorált posztjaira.

Az ellenzéki oldal nem hivatalos csatornái, az Ezalényeg-birodalom 162 millió forintot hirdetett el. A teljes szürkezónás ellenzéki kampányköltés 268 millió – ami több mint kétszer annyi, mint amit az egyesült ellenzék pártjai hivatalosan, a saját nevük alatt Facebook-hirdetésre költöttek.

Tehát ha a hivatalosan nem a pártok kampányának számító hirdetéseket is idevesszük, akkor a kampány első harminc napjának facebookos reklámköltése már bő 1,2 milliárd forint.

Még négy napig, március 25-ig jelenthetnek be megbízottakat a választási bizottságokba – így a több mint tízezer szavazatszámláló bizottságba – az áprilisi választáson jelöltet állító pártok és független jelöltek.

432 olyan szavazókört talált a Választási földrajz Facebook-oldal a több mint tízezerből, ahol négy éve az országgyűlési választás napján egyszer csak szokatlanul megugrott a részvétel. Itt az átlagosnál lényegesen több szavazólap hiányzik az urnákból, és kiemelkedő a rontott szavazatok aránya. Négy éve ezeken a helyeken mindenhol hatvan százalék feletti eredményt ért el a Fidesz–KDNP jelöltje – mondta el Bódi Mátyás adatelemző az RTL Híradónak.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG