Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: Titkos fórum, kicselezett előválasztás


Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt és Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke az ellenzéki pártok közös, október 23-i rendezvényén
Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt és Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke az ellenzéki pártok közös, október 23-i rendezvényén

Dobrev marad Brüsszelben; Szabó Tímeának mégis lesz nem kormánypárti kihívója; valóságshow-ból a parlamentbe.

Ezentúl minden hétköznap egy cikkben foglaljuk össze az április 3-ra kiírt választás friss kampányhíreit. Így könnyen követheti a pártok és jelöltek népszerűségét célzó nyílt vagy burkolt történéseket.

Nem fogja átvenni parlamenti mandátumát Dobrev Klára, aki valószínűleg a második lesz az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás országos pártlistáján. A DK politikusa európai parlamenti munkáját szeretné folytatni április után is, de addig teljes erejével az ellenzéki összefogás kampányára koncentrál – mondta a Jelennek adott videóinterjúban Dobrev Klára. Szerinte Márki-Zay Péter miniszterelnöksége kőbe vésett, azaz ha az összefogás megszerzi a parlamenti többséget, akkor kétségtelenül őt fogják kormányfőnek választani.

Dobrev esetleges parlamenti mandátumával kapcsolatban Ceglédi Zoltán politikai elemző arra figyelmeztet, hogy nem mindegy, hogy nem veszi át (mert akkor a közös lista legelső kimaradó jelöltje kapja, bármelyik párt jelöltje is legyen), vagy az átvétel után mond le róla (mert akkor csak DK-s kaphatja, aki elsőként maradt a listáról mandátum nélkül a párt jelöltjei közül).

Az ellenzéki oldalon egy volt DK-s is indul Szabó Tímea (Párbeszéd) ellen Budapest 10-es választókerületében. Rózsa László Péter a III. kerületi önkormányzat egészségügyi bizottságának tagja volt, de a Demokratikus Koalíción belüli feszültségekre hivatkozva tavaly év végén kilépett a pártból és lemondott a városházi tisztségéről is. Vele együtt távozott a kerületi alpolgármester. Rózsa László Péter most Facebookon jelentette be, hogy az újonnan létrejött Valódi Demokrata Párt nevű szervezet színeiben indul a választáson. A körzetben az ellenzéki előválasztáson csak egy jelölt volt, Szabó Tímea.

„Az április 3-i választásnak hazánk identitása is a tétje: Nyugathoz tartozunk-e majd, vagy hagyjuk, hogy a fideszes kiváltságosok továbbra is keleti diktatúrákat szolgáljanak?”írta az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a kormányfő moszkvai látogatására reagálva. Márki-Zay Péter szerint Orbán Viktor mindenben az orosz elnököt követi, és Vlagyimir Putyin bábja lett.

A kormányfő közösségi kommunikációját a moszkvai látogatás uralta, megosztották az orosz elnökkel közös sajtótájékoztatót, illetve egy posztot, amely gázszállítások bővítésére utalva ígéri a rezsicsökkentés folytatását. Ezeket a Fidesz Facebook-oldalán is megosztották, illetve két korábbi idézettel a családtámogatásokat és a diákoknak, nyugdíjasoknak ígért szebb jövőt népszerűsítették.

Nem sajtónyilvános a budapesti 6-os választókerületben induló kormánypárti jelölt lakossági fóruma. Legalábbis ezt a választ kapta a 444.hu, amikor meghívót kértek az eseményre. A Fidesz színeiben induló Sára Botond egy éve a Fővárosi Kormányhivatalt vezeti, és a tervek szerint a választás után a parlamenti képviselői munkából visszavonuló Kocsis Máté mandátumát igyekszik megszerezni az ellenzéki Jámbor Andrással szemben.

Újabb név derült ki Gattyán György Megoldás Mozgalmának egyéni jelöltjei közül: a Való Világ valóságshow harmadik évadában szereplő Tommyboy, azaz Könyves Tamás. Azt még nem tudni, melyik választókerületben száll versenybe a kormánypárti és az ellenzéki összefogás jelöltjével.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG