Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: Erdélyi levélszavazókat noszogatnak, az ellenzéknél kampánydal debütál


Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a hetedik Nemesgörzsönyi Böllérverseny és Fesztivál megnyitóján 2022. február 19-én
Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a hetedik Nemesgörzsönyi Böllérverseny és Fesztivál megnyitóján 2022. február 19-én

Tőkés Lászlóék a romániai levélszavazókat próbálják szavazásra biztatni, az ellenzék új kampánydallal lelkesíti támogatóit.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezetője arra biztatta a Romániában élő magyar választókat, hogy szavazzanak a magyarországi választásokon, írta az MTI. A szervezet saját bevallása szerint az elmúlt időszakban több tízezer erdélyi, potenciális levélben szavazót hívott fel azért, hogy regisztráljon vagy frissítse a regisztrációját. Ez ügyben nemrég írtuk meg, hogy az ilyen levélben szavazók mintha halhatatlanok lennének az állami nyilvántartás szerint, becslésünk alapján akár harmincezer valójában halott egykori regisztrált is jelen lehet még a levélben szavazók névjegyzékében.

A Magyar Távirati Iroda híreit egyébként közvetlenül és rendszerszerűen manipulálja a kormányzati kampánykommunikáció, erről korábban bizonyítékokat hozott a Szabad Európa, a napokban pedig a Direkt36 további belső e-maileket hozott nyilvánosságra a témában.

Az ellenzék kampánydalt is bevet keddtől. A hatalom a népé című dalt Márki-Zay Péter tette fel a netre, vette észre a 24.hu. A dal Patti Smith számának átirata, a szerző támogatásával, engedélyével és együttműködésével, írta meg az Egységben Magyarországért egy közleményben a Telexnek.

Tóth Csaba MSZP-s képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja az Országgyűlés Mentelmi bizottsága befolyással üzérkedés bűntette miatt, került fel az Országgyűlés honlapjára a határozat. Az ügyről alább olvashat bővebben.

A DK a Honvédelmi és rendészeti bizottság azonnali összehívását kezdeményezte, mivel egyrészt Benkő Tibor honvédelmi miniszter egy kiskunhalasi kampányrendezvényen teljesen mást mondott a magyar hadsereg képességeiről, mint Orbán Viktor miniszterelnök. Benkő szerint orosz invázió esetén a magyar hadsereg nyilvánvalóan nem tudná megvédeni az országot. A párt arra is választ várna, hogy a miniszter vissza kívánja-e állítani a kötelező sorkatonai szolgálatot. A miniszter ugyanis többek között olyanokat mondott, hogy „a mai generációra legalább egy hat hónapos katonai szolgálat nagyon-nagyon ráférne”. Itt tudja megnézni a Telex videóját az eseményről.

„Ahogy most állnak a dolgok, azon veszít egész Európa, csak egyvalaki röhög a markába, de őt nem akarom megnevezni” – érvelt a fideszes Kövér László budafoki kampányrendezvényén a HVG tudósítása szerint.

„Nem jogos lerohanni egy másik országot, az sem jogos, hogy ők eldöntik, lehet-e az EU vagy a NATO tagja Ukrajna, de vajon a békét szolgálja vagy a konfliktust élezi, ha a NATO frontvonalát betoljuk a valaha volt orosz érdekszférába?” – folytatta a házelnök, és itt nem Magyarország, Románia vagy Lengyelország NATO-tagságáról beszélt, hanem kizárólag az ukrán kormányok törekvéseiről.

Kövér szerint mára a a karaktergyilkossági kísérletek váltak a választási kampányok fő témájává, nem pedig az, hogy ki mit csinálna, ha kormányra kerülne.

„A gyűlölet felfokozása a cél, az elhomályosítja az emberek józan értékítéletét, ez lett a politika lényege” – mondta Kövér László, de a tudósítás szerint mindezeket az ellenzéki kampányra értette. Jakab Pétert, a Jobbik vezetőjét mindezek mellett „büdös bunkónak” tartja, pontosabban ezt a kifejezést gondolja politikai riválisa „tárgyszerű leírásának”.

Gattyán György pornómilliárdos új pártja, a Megoldás Mozgalom mintha influenszerekkel próbálná reklámozni magát pénzért, írta meg a Telex. Információk szerint a kampányt LL Junior előadóművészre bízták. A párt tagadja, szerintük ezek nem nagyjából egyszerre kezdődő rejtett politikai hirdetések, hanem a szóban forgó influenszerek saját meggyőződése változott épp ilyen irányba.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG