Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: Trumpot próbálják elhívni Orbánék a kampányhoz


Lázár János kampányának nyitóeseménye Hódmezővásárhelyen 2022. február 10-én
Lázár János kampányának nyitóeseménye Hódmezővásárhelyen 2022. február 10-én

Donald Trump volt amerikai elnököt próbálják elhívni Orbán Viktor kampányához az Alapjogokért Központon keresztül; az érintettek nem akartak reagálni.

A The Guardian arról írt, hogy Donald Trump volt amerikai elnököt próbálják elhívni Orbán Viktor és a Fidesz választási kampányához. A lap magyar kormányzati forrásra hivatkozik. Szerintük valószínűleg a március végén rendezendő Konzervatív Politikai Cselekvés Konferenciára (CPAC) hívták el, hivatalosan az Alapjogokért Központ által. Trump szóvivője, Liz Harrington és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár sem akart semmit mondani erről a The Guardian megkeresésére.

Egy Fideszhez közeli forrásuk szerint a párt rajongói ikonként tekintenek Donald Trumpra, ezért óriási hatása lenne, ha az egykori elnök személyesen eljönne Magyarországra Orbán kampánya érdekében. Ez lenne Trump első külföldi útja, mióta Joe Biden, a jelenlegi elnök legyőzte. Egy republikánus forrás szerint viszont Trump nagyon tart a járványtól és nem szeretne utazni. Az ügyben kerestük az Alapjogokért Központot, közreadjuk, ha válaszolnak.

Orbán Viktor a Várkert Bazárban fogja tartani februári évértékelő beszédét szombaton, írta meg a Magyar Nemzet. Ezért egész napra lezárják majd a Lánchidat, tudtuk meg az MTI-ből. Márki-Zay Péter facebookos bejelentkezése alapján előre tudni véli, hogy mit fog előadni Orbán, szerinte „valódi tartalom nélkül, szóvirágokkal tűzdelten” fog anekdotázgatnia kiválasztott közönségének, és hallgatni fog az érdemi témákról. Egyébként ha kíváncsi arra, hogy melyik politikai csoport mennyit költ politikai hirdetésre, automatikusan frissülő oldalunkon követheti.

Állítólag Elek István neve is felmerült ellenzéki államfőjelöltként, de Orbán Viktor egykori főtanácsadója az ATV-nek elmondta, hogy nem keresték ilyesmivel. Szerinte egyébként Novák Katalin alkalmatlan államfőnek, és világbotrány, hogy a Fidesz önkényuralmi rendszert építhetett fel az Európai Unió közepén.

Lázár János is elindította kampányát Hódmezővásárhelyen, itt főleg Márki-Zay Pétert támadta, aki szerinte szájhős, szélhámos és önjelölt megváltó. Lázár azt már korábban elutasította, hogy nyílt vitán kiálljon Márki-Zay ellen, hiszen szerinte Márki-Zay hazudik és vitaképtelen.

Két egykori LMP-s politikus is elindul függetlenként, Takács „Lajos beszól” Lajos és Hajdu Mária is úgy érezte, hogy az előválasztáson nem indul, de a választáson igen. A párt azt kéri támogatóitól, hogy „ne dőljenek be a politikai éleslátásukat csak az aláírásgyűjtés előtt pár órával hirtelen megtaláló indulóknak, és minden körzetben támogassák szavazatukkal az előválasztáson győztes jelölteket”, írja a Telex. Február 12-én egyébként hivatalosan is megkezdődik a kampányidőszak, amelynek szinte semmilyen gyakorlati, viszont számos jogi vonzata van – ezekről a 24.hu írt bővebben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG