Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Napról napra halványult a remény” – Ukrán árvák az orosz megszállás hónapjaiban


Az orosz ellenőrzés alatt álló Herszon városból evakuált gyerekek várakoznak egy Krímbe tartó buszon 2022. október végén
Az orosz ellenőrzés alatt álló Herszon városból evakuált gyerekek várakoznak egy Krímbe tartó buszon 2022. október végén

Az ukrajnai Herszoni területen található árvaház igazgatója a Szabad Európának mesélt arról, hogyan tudta megakadályozni, hogy a gondjaira bízott több tucat gyermeket Oroszországba deportálják az orosz megszállás közel kilenc hónapja alatt.

Amikor tavaly március elején az ukrajnai Herszoni terület déli részén fekvő Sztepanivka városát elfoglalták a megszálló orosz erők, több tucat gyermek rekedt a helyi árvaházban. Az igazgató, Volodimir Szahadiak elmondása szerint a személyzet először abban reménykedett, hogy ukrán fennhatóság alatt álló területre evakuálják őket.

„De a remény napról napra halványult – mondta Szahadiak a Szabad Európa ukrán szolgálatának. – Körülbelül három hónap elteltével megértettük, hogy senki sem tud minket kivinni a megszállt területről, különösen mivel az oroszok nem engedik ki ekkora számban az ilyen a gyerekeket.”

Ekkorra már világossá vált, hogy az oroszok ukrán gyerekek ezreit viszik a megszállt Krímbe vagy Oroszországba. A Yale Egyetem Közegészségügyi Iskolája Humanitárius Kutatási Laboratóriumának az amerikai külügyminisztérium által támogatott emberi jogi projekt részeként készített, február 14-i jelentés szerint legalább hatezer ukrán gyermeket vittek el Ukrajna újonnan megszállt részeiről a 2022. február 24-i teljes körű inváziót követően. „Az árvákat és azokat, akik állami intézmények lakói voltak, nyilvánvalóan Oroszország területére való deportálásra jelölték ki örökbefogadás és/vagy nevelőszülőknél való elhelyezés céljából.”

Ezek az akciók – teszi hozzá a jelentés – „egyes esetekben potenciális háborús bűncselekménynek és emberiség elleni bűncselekménynek minősülhetnek”.

„Megszállás alatt voltunk finanszírozás nélkül, kormányzati támogatás nélkül, és ez nehéz volt – mondta Szahadiak –​. Megértettük, hogy az életünk gyökeresen megváltozik.”

A Szahadiak gondjaira bízott 53, 3 és 18 év közötti gyermeknek és tizenévesnek el kellett bújnia.

„Lehet, hogy mindnyájunkat Oroszországba visznek”

A megszállás első napjaiban a civilek elmenekültek a területről, saját családjukat vitték biztonságba. Ez alól az árvaház dolgozói sem voltak kivételek, és Szahadiak hamarosan magára maradt mindössze két alkalmazottal.

A megszálló hatóságok 17 órától kijárási tilalmat rendeltek el, a tömegközlekedés 15 órakor leállt. A személyzetnek, amely általában 20 óráig dolgozik, 14 órakor haza kellett indulnia – mondta.

Volodimir Szahadiak
Volodimir Szahadiak

„Végig rejtőzködtünk – emlékezett vissza Szahadiak. – A gyerekek nem mehettek ki a szabadba. Volt egy zárt udvarunk (…) ami nem volt látható az utcáról. A gyerekeket kis csoportokban engedtük ki oda 15 percre. Nem kiabálhattak, nem nevethettek, nem szaladgálhattak. Tudták, hogy ha bármi zajt csapnak, lebukunk.”

„Megértették, hogy mindannyiunkat elvihetnek Oroszországba, ezért jól viselkedtek” – mondta.

Szahadiak és megmaradt munkatársai fokozatosan menedéket találtak a gyerekeknek a megszállt területeken maradt, velük szimpatizáló családok otthonában. Egyes családok három vagy akár négy gyermeket is befogadtak, nagy kockázatot vállalva.

Szahadiak elmondta, hogy megtanulta a Photoshop alkalmazását, hogy leveleket és dokumentumokat tudjon hamisítani, hogy a családokat átsegítse a megszálló hatóságok számos ellenőrző pontján.

A nyár folyamán az oroszok megjelentek az árvaházban – mint kiderült, nem azért, hogy elvigyék a gyerekeket, hanem hogy továbbiakat hozzanak.

„Júniusban az oroszok ránk találtak – mondta Szahadiak. – Tudták, hogy ez egy gyermekmenhely. Gondjuk volt, mert a frontvonalban lévő Novopetrivka településen találtak egy bentlakásos iskolát, ahol tizenöt gyerek húzta meg magát az alagsorban.”

„Orosz katonák hozták őket hozzánk – mondta, felidézve, hogy a gyerekek katonai teherautókon érkeztek. – Megijedtek, mert azt hitték, hogy Oroszországba viszik őket.”

Nincs visszatérés?

Az új gyermekek három hónapig maradtak az árvaházban, a megszálló hatóságok rendszeresen ellenőrizték őket. Szahadiak nem merte elrejteni őket, mert egy keresés valószínűleg a többi gyerek felfedezéséhez vezetett volna.

„Amikor az oroszok október 19-én megkezdték a menekülést a Herszoni területről, jöttek és elvitték a gyerekeket – mesélte. Elmondása szerint a gyerekeket először a megszállt Krím félszigetre, majd az oroszországi Anapa városába vitték.

Miután az oroszok kivonultak Herszon városából és a régió más részeiből, köztük Sztepanivkából, a Sahajdak árvaház lakóit végül a szomszédos Mikolajivi területre evakuálták.

A város északnyugati szélén fekvő Sztepanivkát továbbra is rendszeresen lövik. Az árvaház épületét december 11-én, egy hónappal azután, hogy Ukrajna visszaszerezte az ellenőrzést Herszon felett, orosz tűzvész rongálta meg – mondta Szahadiak.

„Nem tudunk visszatérni a központunkba – mondta –, mert Herszont mindennap lövik és lövik.”

Írta: Robert Coalson, a Szabad Európa munkatársa a Szabad Európa ukrán szolgálata projektje, a News of Azov tudósítója, Julia Szcsetina anyaga alapján.
XS
SM
MD
LG