Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nastyának nehéz volna visszatérni Szentpétervárra – Nemzetközi önkéntesprogram Kecskeméten


Nastya Gofman Kecskeméten élő orosz önkéntes, aki Szentpétervárott nőtt fel
Nastya Gofman Kecskeméten élő orosz önkéntes, aki Szentpétervárott nőtt fel

Az EU-csatlakozás előtt is több nemzetközi önkéntesprogram volt elérhető a magyar fiataloknak, azóta további lehetőségek nyíltak. A Stipendium Hungaricum és az European Solidarity Corps (ESC) pályázataival a magyar pályakezdők nemzetközi kapcsolatokat építhetnek. Az ország ugyanígy fogad külföldről érkező fiatalokat. Kecskemét városában jelenleg 13 külföldi önkéntes végez kulturális munkát, és három kecskeméti fiatal él hosszabb ideig más országban az ESC támogatásával.

Kósa András Csaba (Oki) ifjúságsegítő 25 éve szervezi a fiatal jelentkezők utazásait és munkáját Bács-Kiskun megye székhelyén. Oki a nemzetközi program működését mutatta be. Nastya Gofman, egy Kecskeméten élő orosz önkéntes friss személyes tapasztalatairól, egy utazás előtt álló egyetemi hallgató pedig a céljairól számolt be újságunknak.

És most akkor valami teljesen más („And now for something completely different”) – idézte a Monty Python-szkeccset Oki, hogy elmagyarázza a program lényegét. Oki a HELPI Ifjúsági Fejlesztő Műhelyben mentorálja a kiküldött és elutazni készülő fiatalokat. Közel hatvan ilyen mentorszervezet működik az országban. A különböző kecskeméti ifjúsági irodák munkáját a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ hangolja össze, és pályázati támogatásból finanszírozza a külföldi önkéntesek utazását, szállását és étkezését.

Kósa András Csaba az EGL 2019-es brüsszeli konferenciáján
Kósa András Csaba az EGL 2019-es brüsszeli konferenciáján

„Idén lesz 25 éve, hogy ezzel foglalkozom. Nagyjából a HELPI-ben nőttem fel, középiskola óta benne vagyok. Az országban mindig is tudatos cél volt a nemzetközi önkéntesség. Most már van egy stabil támogatóhálózata is ezeknek az utaknak, az Európai Szolidaritási Testület (ESC). Pont, mint a billentyűzet bal felső sarkában: esc(escape = menekülés). Ez viszont nem lehet menekülési forma, problémát nem lehet otthon hagyni. A nemzetközi utak akkor jók, ha valaki át szeretné gondolni az életpályáját és helyzetét” – fogalmazott a Szabad Európa kérdésére Kósa András.

Önkénteslehetőségek Németországtól Indiáig

A HELPI a legtöbb ifjúsági irodához hasonlóan támogató- és fogadószervezetként is működik. Az ESC programjában körülbelül 2500 önkénteslehetőség nyitott a fiatalok előtt Németországtól egészen Indiáig. Rövid, kéthetes utakra és hosszabb, legfeljebb egyéves látogatásra jelentkezhetnek a 18–30 évesek.

Három különböző korosztály pályázhat ezekre az utakra. A frissen érettségizett, 18. évüket betöltött fiatalok; a 21–25 évesek, akik befejeztek egy egyetemi képzést, vagy a felsőoktatás helyett és alatt szeretnék jobban megismerni a világot; és a fiatal felnőttek, akik még nem töltötték be a 31-et. Arra is van lehetőség, hogy valaki azután menjen önkéntesként külföldre, hogy már több szakmában is kipróbálta magát.

Kapcsolati tőke, új távlatok

Kósa András szerint nagyon jó életpályákat lehet így elindítani és kapcsolati tőkét szerezni. Új távlatokat nyit ez a lehetőség a résztvevők előtt. Van olyan kecskeméti lány, aki Kolozsváron dolgozott önkéntesként, tehát a közelben is sok lehetőség van. De volt olyan jelentkező is, aki azóta Brüsszelben él és dolgozik.

A támogatás mindig ugyanannyi, a többi rajtuk múlik. „Az önkéntesek hamar rájönnek, hogy ez nem mamahotel. Megtanulnak főzni, egyedül feltalálni magukat egy idegen kultúrában, beosztani a pénzt – mert zsebpénzt is kapnak” – összegezte a program részleteit a kecskeméti szakember.

Ehhez kapcsolódóan: Többször jelezték, hogy nem égnek az utcai lámpák a kecskeméti gázolás helyszínén

Szabadon lehet jönni és menni

25 év alatt sokat változott a mentorszervezetek működése, Oki szerint pozitív irányba. Ma már minden szervezetnek át kell mennie egy komoly akkreditációs folyamaton, ami biztosítja a program minőségét, és nagyobb biztonságot jelent az utazóknak. A szabályzatok és pályázati feltételek ellenére nagyon rugalmasan működnek az önkénteseket segítő ifjúsági irodák, amelyek egymást is támogatják, és napi szinten kapcsolatban vannak egymással.

„Szabadon lehet jönni és menni. Amikor ez a program elindult, még a kanyarban sem voltunk EU-tagok, a politika nem okozott hátrányt soha. Nekünk hét évre előre tudatosan kell terveznünk, hogy mennyi embert akarunk küldeni és fogadni, de más korlátozás nincs. A korosztályos feltétel mellett – ami csak kibővült a kezdetek óta – mindenkinek joga van részt venni a programban. Ez szabad részvételen és önálló elhatározáson alapul.”

Szentpétervárról is jött önkéntes Kecskemétre

A 24 éves Nastya Gofman Szentpétervárott nőtt fel. Kínainyelv-tanári végzettsége megszerzése alatt teknősöket mentett Törökországban, önkénteskedett Georgia államban és tanult Kínában. Most egy évet tölt Kecskeméten; a nyüzsgő nagyvárosok után végre fellélegzett a csendes városban.

Ő és több vendég Oroszországból hosszú távú önkéntesnek jelentkezett Magyarországra. Volt ország, amely a 2022 februárjában kezdődő konfliktus miatt nem tudta fogadni őket. A kecskeméti szálláshely szerencsére a magyar határon túl is több lehetőséget biztosít nekik. Mivel biztosítva van a tartózkodásuk az EU-ban, szabadon utazhatnak az európai nagyvárosokba, amit rendszeresen meg is tesznek.

„Az otthonom az egész világ, minden új kultúrához szívesen kapcsolódom. Otthont tudok építeni a semmiből. Otthonom volt Kína, Törökország, és most Kecskemét. Mindig, amikor a fővárosból megérkezem a vasútállomásra, azt mondom, hazajöttem. Nehéz volna visszatérni, de hiányzik a családom, a barátaim, a gyönyörű városom, Szentpétervár. Nehéz feldolgozni, mi történik most. Az életemre, a munkámra és a tanulásra szeretnék koncentrálni. A háború annyi ember életére volt hatással annyi szinten. Mérges vagyok, és szomorú. Erőtlennek érzem magam, a helyzetet pedig sokszor reménytelennek. Úgy döntöttem, kis lépéseket teszek, még ha értéktelennek is tűnik. Kis lépéseket, amik hatással vannak a körülöttem lévőkre, és talán hatással lesznek a szeretteim küzdelmeire” – mesélt a helyzetéről Nastya.

Összefogás a helyi lakosokkal

A kecskeméti kulturális intézményen belül az önkéntesek szabadon választhatnak, hogyan kapcsolódnak a helyi ifjúsági élethez. Többen szeretnének összefogni egy művészetterápiás csoport megszervezésére, egy társuk pedig fotográfiát oktat. Nastya kínai kurzust tervez, a nagy ötlete pedig egy hangfelvétellel irányított városi séta megvalósítása, ahol a helyi lakosok történetei alapján vezetnének körbe érdeklődőket Kecskeméten.

„Szeretnék a helyiektől tanulni, meghallgatni a történeteiket, és meg szeretném írni őket az Agóra magazinjának. Szeretem az itteni tempót, jó látni a lassan sétáló embereket és a sok biciklit. Imádom a napkeltét a városban, és szeretek kora reggel piacra járni friss zöldségért. Itt fellélegezhetek.”

Életre szóló tapasztalatok

A nemzetközi utak ajtókat nyitnak a fiatalok előtt, és minél sokszínűbbek a lehetőségek az oktatási csereprogramtól a rövid önkéntes látogatásig, annál több ember szerezhet életre szóló tapasztalatokat.

Egy 21 éves egyetemi hallgató, aki hasonló tapasztalatokat szeretne gyűjteni, név nélkül nyilatkozott a terveiről.

„Jelenleg végzős vagyok pszichológia-alapképzésen a Károli Gáspár Református Egyetemen. Amikor elkezdtem nézegetni a lehetőségeket, nagyon megtetszett, hogy a munkámért cserébe állják a költségeket. Tudom, hogy minden ilyen lehetőségben benne van az önismereti fejlődés, de személy szerint inkább a világlátás és az új, nemzetközi kapcsolatok kialakítása lenne a célom. Mivel pszichológiát tanulok, ezért nagyon szívesen foglalkoznék emberekkel, de leginkább gyerekekkel, akár olyanokkal, akik valamilyen fejlődési nehézséggel rendelkeznek. Spanyolország a szívem csücske, és remek önkénteslehetőségeket találtam a Kanári-szigeteken, igaz, hosszú távra. Egyelőre rövid távú önkénteslehetőséget keresek, csak nyárra. Abból sajnos keveset találtam eddig, de bízom benne, hogy a nyár közeledtével egyre több pozíciót hirdetnek majd meg.”

Radics Jakab írása.
  • 16x9 Image

    kecsup.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A kecsup.hu Kecskemét és környékének híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG