Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

NATO-főtitkár: Halad előre az ukrán ellenoffenzíva


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Jens Stoltenberg 2023. július 12-én Vilniusban
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Jens Stoltenberg 2023. július 12-én Vilniusban

Jens Stoltenberg megerősítette, hogy az ukrán hadsereg egy ponton át tudta törni az orosz védelmi vonalat.

A NATO főtitkára kiemelte, hogy míg az invázió tavaly február 24-i megindítása előtt az orosz haderőre a második legerősebbként tekintettek a világon, mára viszont úgy, mint amelyik „a második legerősebb Ukrajnában”.

„Az ukránok fokozatosan teret nyernek, ez támasztja alá a fontosságát a támogatásunknak és annak, hogy ezt fenn is tartsuk” – mondta az Európai Parlament ülésén.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán hadsereg áttörhette az orosz védelmi vonalat Zaporizzsjában

„Kemény, nehéz harc zajlik, de képesek voltak áttörni az orosz erők védelmi vonalain, és mennek előre” – tette hozzá.

Ukrajna a napokban bejelentette, hogy áthatoltak az inváziós csapatok első, jelentősen megerősített védelmi vonalán az ország déli részében. Kijev ugyanakkor elismerte, hogy a vártnál lassabban haladnak a területek felszabadításában, miközben súlyos veszteségeket szenvedtek.

A megszállók által telepített, sűrű aknamezők miatt az ukrán fegyveres erők kisebb léptékű műveleteket kezdtek gyalogsági egységekkel, miután számos harckocsijuk odalett az első próbálkozásoknál.

„A történelem folyamán aligha láthattunk több aknát a harctéren, mint ma Ukrajnában. Nyilvánvaló volt, hogy rendkívül nehéz lesz” – közölte Stoltenberg.

„De az ukránok a támadás megindítása mellett döntöttek, mivel fel akarják szabadítani a területeiket, és történnek előrelépések. Talán nem annyi, mint reméltük, de fokozatosan teret nyernek, néhány száz métert naponta” – fogalmazott.

„Jóformán nincs olyan háború, ahol mindig csak az általunk támogatott fél ér el sikereket. Lesznek rossz és lesznek jó napok” – mutatott rá.

„Nemcsak a jó időkben kell Ukrajna mellett állnunk, hanem a rossz időkben is” – húzta alá.

Az észak-atlanti katonai szövetség vezetője ezután hangsúlyozta: arra számít, hogy a török parlament az őszi ülésszak során „a lehető leghamarabb” ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását, miután erről megállapodás született nyáron.

Arra is kitért: nincs jele annak, hogy Oroszország szándékosan dróntámadást hajtott volna végre Románia ellen. Azután kezdődtek a találgatások ebben az ügyben, hogy olyan roncsokat találtak az országban az ukrán határ közelében, amelyek egy pilóta nélküli repülőgépből származhatnak.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrajnai háborúval jelentősen megugrott a kazettás lőszerek használata

„Nincs olyan információnk, amely bármiféle szándékos támadásra mutatna Oroszország részéről, várjuk a folyamatban lévő vizsgálat eredményét” – mondta.

Bukarest szerdán tájékoztatta a szervezetet a felfedezésről, amely jól demonstrálja a balesetek magas kockázatát.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG