Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó elismerte, hogy NATO-katonák érkezhetnek Magyarországra


Angol és amerikai katonák érkeznek az észtországi Amari légi támaszpontra 2022. január 24-én
Angol és amerikai katonák érkeznek az észtországi Amari légi támaszpontra 2022. január 24-én

Jöhetnek hozzánk NATO-katonák az orosz fenyegetés miatt, ez ügyben pedig már a Honvédelmi Minisztérium egyeztet, ismerte el a magyar külügyminiszter. Arról is beszélt, hogy közben úgy döntött a kormány, hogy még több orosz gázt kíván hosszú távú szerződés keretében vásárolni a Gazpromtól.

„Valóban érkezett hozzánk amerikai megkeresés csapatok ideiglenes telepítéséről” válaszolta az ATV kérdésére Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken.

A CNN tegnapelőtt adta hírül, hogy a szövetségesek azt fontolgatják, hogy nagyjából ezer-ezer újabb NATO-katonát küldenek Romániába, Bulgáriába és Magyarországra a feltételezett, Ukrajna elleni, közeljövőbeli orosz támadás elrettentése érdekében.

Ukrajna védekezésének segítésében viszont nem egységes a NATO, Németország például hamar kizárta még azt is, hogy fegyvereket adjon el Ukrajnának. Ezért a cikk szerint az USA kétoldalú megállapodásokkal keresi meg az érintett országokat Európában a csapatszállítások ügyében.

A potenciális orosz támadástól lényegesen jobban tartó Lengyelországba és a balti államokba már az elmúlt hetekben érkeztek szövetséges katonák hasonló célból.

A magyar külügyminiszter emellett azt is bejelentette, hogy szerinte a CNN álhíreket terjeszt, mert az ezres számot Szijjártó Péternek még senki nem mondta. Ugyanakkor válaszában azt sem zárta ki, hogy pontosan ezer katona érkezik később. Elmondta még, hogy a kérdésben egyébként a Honvédelmi Minisztérium az illetékes, velük egyeztetnek.

Szijjártó Péter elmondta, hogy szerinte minél több gázt vesz az ország hosszú távú megállapodással, annál nagyobb biztonságban van az ország energiaellátása. Ezért várhatóan évi egymilliárd köbméterrel több orosz gázt fog ilyen megállapodással venni a magyar állam a Gazpromtól. Szijjártó Péter az üzlet másik, legalább olyan lényeges szempontjáról,

az árról nem beszélt.

Magyarország nemrég megkötött, újabb hosszú távú orosz gázszerződéséről alább olvashat bővebben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG