Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tovább halogatja a parlament a svéd NATO-csatlakozás ratifikációját


Parlament, Budapest, Kossuth tér
Parlament, Budapest, Kossuth tér

Nem szerepel az Országgyűlés jövő heti kétnapos ülésének napirendjén a svéd NATO-csatlakozás megszavazása – írja a hvg.hu a birtokába jutott napirendi javaslat alapján. Több mint egy éve halogatja a Fidesz a svéd NATO-tagság ratifikálását.

A hírportál ugyanakkor megjegyzi: a tervek között szerepel a szavazás arról, hogy a jövőben a Maldív-szigetekre vízummentesen utazhassanak a diplomata-útlevéllel rendelkező magyarok. Szerepel a napirendi javaslatok között a szavazás a jegybank tőkehelyzetének „házon belüli”, költségvetési dotációt nem igénylő rendezéséről is.

A svéd NATO-csatlakozásról szóló törvényjavaslat 15 hónapja került a parlament elé. A védelmi szövetség harminc tagállama közül már csak Magyarország és Törökország törvényhozása nem szavazta még meg a bővítést.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szeptember 21-én, a Fidesz–KDNP esztergomi, kihelyezett frakcióülése után beszélt arról, hogy egyelőre nem tudják támogatni a ratifikációt, és kicsi esélyt lát arra, hogy erről ősszel szavazhatna a parlament. Gulyás Gergely a legutóbbi Kormányinfón kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy a frakcióban nagy az ellenállás, Orbán Viktor miniszterelnök pedig a közmédiában mondta azt, hogy „semmi nem sürgeti Svédország NATO-csatlakozását”.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG