Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij a munka folytatására buzdítja külföldre menekült munkatársait


Ivan Zsdanov, Ljubov Szobol és Alekszej Navalnij egy ellenzéki tüntetésen Moszkvában 2020. február 29-én
Ivan Zsdanov, Ljubov Szobol és Alekszej Navalnij egy ellenzéki tüntetésen Moszkvában 2020. február 29-én

A Kreml bebörtönzött bírálója, Alekszej Navalnij azt mondta, hogy azok a támogatói, akik a növekvő elnyomás miatt elhagyták Oroszországot, külföldről tudják folytatni a küzdelmet az orosz kormánnyal szemben.

Nem emigráltunk, de kénytelenek voltunk ideiglenesen áttenni irodánk székhelyét” – írta Navalnij a lett székhelyű Meduza független híroldalon október 13-án közzétett levelében munkatársainak és szövetségeseinek.

Navalnij arra buzdította támogatóit, hogy ne gondoljanak arra, milyen kárt okozhat neki személy szerint, amikor dokumentumokat és vizsgálati eredményeket tesznek közzé.

„Publikáljatok! Legyetek óvatosak. Dolgozzatok anélkül, hogy hátranéznetek. Nem tárgyalunk a túszejtő terroristákkal” – írta Navalnij a levélben.

Nem külföldi ellenzékiek

Navalnij beszámolt arról, hogy szervezetei vezető tagjai, köztük Ivan Zsdanov és Leonid Volkov, akik több társukkal együtt idén menekültek el az országból, külföldön újjáépítették csoportjaik infrastruktúráját.

Köszönetet mondott Volkovnak és Zsdanovnak, Ljubov Szobolnak, Maria Pevcsiknek és másoknak, hogy nyomás alatt is meg tudták őrizni a csapat infrastruktúráját. Azt kérte azoktól a támogatóitól, akik kénytelenek voltak elhagyni Oroszországot, hogy ne gondolják magukat „külföldi ellenzéknek”, folytassák a munkát az ország érdekében.

„Még nem világos, hogy milyen állat lesz belőlünk, de az biztos, hogy határozottan szép. És gyors. És bátor. És éles fogú” – írta Navalnij.

Lóvá tették

Navalnij levelében ismét méltatta új szavazási rendszerének sikerét a szeptemberi parlamenti választásokon, amelyeken szerinte „lóvá tették” az Egységes Oroszország pártot.

Azt is elismerte, hogy az orosz hatóságok minden lehetőséget kihasználtak, hogy megállítsák okosszavazási stratégiáját, és ez „alapvetően sikerült” nekik. Ám közölte, hogy az orosz vezetés nagy árat fog fizetni ezért.

Navalnij Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legjelentősebb ellenfele. Januárban tartóztatták le Moszkvában, miután visszatért Németországból, ahol csaknem végzetes idegmérgezés miatt kezelték.

Ő és támogatói azt mondják, hogy a mérgezést a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársai hajtották végre Putyin parancsára, megtorlásul Navalnij politikai tevékenységéért. A Kreml tagadja, hogy bármilyen szerepe lenne a dologban.

Politikai indíttatású

Februárban Navalnijt elítélték egy felfüggesztett büntetés feltételeinek megsértése miatt, amelyet szerinte egy politikai indíttatású sikkasztási ügyben szabtak ki rá. Navalnij felfüggesztett büntetésének hátralévő részét, két és fél évet ezután letöltendő börtönbüntetésre változtatták.

A moszkvai bíróság júniusban „szélsőségesnek” nyilvánította Navalnij Korrupcióellenes Alapítványának (FBK) politikai hálózatát, de tagjai megígérték, hogy folytatják erőfeszítéseiket a változásért és a korrupció leleplezéséért a hatalom csúcsain.

A Moszkvai Városi Bíróság ítélete megakadályozza, hogy az FBK-val és a regionális politikai irodákkal kapcsolatban állók közhivatalért induljanak.

Putyin másképp gondolja

Putyin október 13-án azt mondta, hogy Navalnijt és más ellenzékieket törvénysértés miatt tartják börtönben, nem politikai tevékenységükért.

„Többször szemet hunytunk a törvénysértéseik felett, de valamikor következményekkel kellett járniuk” – mondta Putyin az orosz energiahét külföldi résztvevőinek.

Készült a dpa és a Meduza tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG