Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A szállodában mérgezhették meg Navalnijt


Alekszej Navalnij egy korábbi felvételen
Alekszej Navalnij egy korábbi felvételen

Még a szállodában, egy "Szent forrás"márkájú ásványvizes-palack felhasználásával mérgezhették meg Alekszej Navalnijt, nem a tomszki repülőtéren - állítja az orosz ellenzéki politikus csapata.

Alekszej Navalnij csapata azt állítja, hogy nem a tomszki reptéren mérgezték meg az orosz ellenzéki politikust, hanem még a szállodában. Navalnij támogatói közzétettek egy videót arról, hogy hogyan gyűjtötték be az orosz ellenzék vezéralakjának tomszki hotelszobájából a vizespalackokat, miután értesültek róla, hogy Navalnij rosszul lett a Moszkvába tartó repülőjáraton.

Az ellenzéki vezető blogjában az Instagramon az olvasható, hogy csapatának tagjai még mindig a hotelben voltak, amikor megjelentek a híradások arról, hogy Navalnij rosszul lett. Azonnal a politikus, akkor még ki nem takarított szobájába siettek, ahol összegyűjtöttek minden, gyanúsnak tűnő tárgyat, köztük egy Holy Spring (azaz szent forrás) márkájú, bontott ásványvizes palackot is.

Alekszej Navalnij szövetségesei szerint német tudósok kimutatták azt az idegmérget az egyik üvegben, amit a politikus szervezetében is megtaláltak, tehát a mérgezés még a hotelben történhetett. A politikus nem emlékszik rá, hogy mikor ivott a szállodából begyűjtött üvegekből.

Nemrég magához tért

Az ellenzéki politikus, akit nemrég ébresztették fel a mesterséges kómából, egy képpel jelentkezett be a kórházból kedden. A Németországban ápolt orosz ellenzéki politikus azt írta az Instagramra feltöltött bejegyzésben, hogy ismét képes gépi segítség nélkül lélegezni, és általában véve is „önmagának” érzi magát.

„Alig tudok valamit csinálni, azonban tegnap egész nap képes voltam magamtól lélegezni” – olvasható a bejegyzésben. Eközben a politikus szóvivője azt mondta a sajtónak, hogy Navalnij úgy tervezi, visszatér Oroszországba.

Novicsok-mérgezés

Alekszej Navalnij az orosz kormány hangos kritikusa, az oroszországi ellenzék egyik vezéralakja. Éppen egy szibériai kampánykörútról tért vissza Moszkvába augusztus 20-án, amikor a repülőn hirtelen rosszul lett. A politikus szövetségesei azt gyanítják, hogy az orosz kormány mérgeztette meg Navalnijt, azonban az orosz orvosok azt állították, nem utal semmi mérgezésre.

A mesterséges kómában fekvő férfit Berlinbe szállították, ahol az orvosok kimutatták, hogy novicsok nevű idegméreggel mérgezték meg. A novicsokot még a Szovjetunióban fejlesztették ki, és több olyan merényletnél is kimutatták a jelenlétét, amelyeket a feltételezések szerint az orosz titkosszolgálat követett el.

Független laborok is megerősítik

A német orvosok eredményeit két független laboratórium – egy svéd és egy francia – is megerősítette, a kutatók szerint egyértelműen a novicsok típusú mérgek közé tartozó anyag került Navalnij szervezetébe.

Az orosz ellenzék vezéralakját szeptember 7-én ébresztették föl a mesterséges kómából, és azóta folyamatosan javul az állapota, azt viszont nem lehet megmondani, hogy lesznek-e hosszú távú hatásai a méregnek. Az orosz hatóságok tagadják, hogy közük lenne Navalnij betegségéhez, és azt állítják, nincs szilárd bizonyíték rá, hogy mérgezés történt.

Moszkva azt ígérte, hogy végére fognak járni az ügynek, és örülnének neki, ha Navalnij visszatérne az országba. Az orosz fél azt viszont nehezményezi, hogy a németek nekik nem adtak azokból a mintákból, amiket a francia és svéd kutatók megvizsgálhattak.

AZ OPCW is beszáll a nyomozásba

Németország felkérte a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet (OPCW), hogy nyújtson segítséget az ügy felderítéséhez, írja az MTI. Az OPCW szakértői orvosi-biológiai mintákat vettek Navalnijtól, hogy azt elemzésre átadják a szervezet kijelölt laboratóriumainak.

Az OPCW tagállamai 2019 novemberében megállapodtak abban, hogy kibővítik a tiltólistán szereplő anyagok körét, és oda első ízben felvették a novicsok osztályú idegmérgeket. A tilalom 2020. június 7-én lépett hatályba. Az OPCW-t 1997-ben hozták létre, feladata a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményben foglaltak végrehajtásának ellenőrzése.

XS
SM
MD
LG