Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnijt alig egy hónap alatt ötödször is magánzárkába helyezték


Ebben a büntetésvégrehajtási intézetben tartják fogva Alekszej Navalnijt március óta, 250 kilométerre Moszkvától. Melekhovo, 2022. június 23.
Ebben a büntetésvégrehajtási intézetben tartják fogva Alekszej Navalnijt március óta, 250 kilométerre Moszkvától. Melekhovo, 2022. június 23.

A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij augusztus közepe óta ötödik alkalommal került büntető magánzárkába, szerinte politikai indíttatású okok miatt.

Kira Jarmisz, Navalnij sajtótitkára szeptember 23-án azt írta Telegramon, hogy a Kreml szókimondó bírálóját visszaküldték 12 napra egy büntető magánzárkába egy nappal azután, hogy befejezte ott előző, 15 napos büntetését.

Közben a Twitter-fiókjában megjelent egy videó, amelyen Navalnij egy közelebbről meg nem határozott bírósági tárgyaláson beszél videókapcsolat segítségével. A videóban azt állítja, a büntetőcellába visszaküldéséről hozott döntést politikailag az motiválta, hogy legutóbbi nyilatkozataiban bírálta Vlagyimir Putyin elnök döntését a részleges katonai mozgósításról az ukrajnai háborúban.

„Hogy kiálljak az ellen az ötlet ellen, hogy népünkből több százezer embert küldjenek más ártatlan emberek megölésére a semmiért, ha kell, 12 napra vagy még annál is tovább büntetőcellába megyek” – mondta Navalnij nyilatkozatában.

Szeptember 21-én, órákkal azután, hogy Putyin bejelentette a részleges katonai mozgósítást az orosz hadsereg legújabb veszteségei közepette, Navalnij nyilatkozatot adott ki, amelyben elítélte a lépést, azzal vádolva Putyint, hogy még több oroszt küld a halálba egy vesztésre álló háborúban, ahol egyes jelentések szerint oroszok tízezrei haltak meg.

Navalnijt januárban tartóztatták le, amikor visszatért Moszkvába Németországból, ahol azt követően kezelték, hogy 2020-ban Szibériában merényletet követtek el ellene egy olyan szerrel, amelyet európai laboratóriumok szovjet stílusú idegméregként azonosítottak.

Navalnij Putyint vádolta a merénylettel, a Kreml tagadott.

Két és fél év börtönre ítélték, miután megsértette korábbi feltételes szabadlábra helyezése feltételeit, amikor külföldön lábadozott. Az eredeti ítéletet széles körben koholt, politikai indíttatású ügynek tekintik.

Márciusban Navalnijt egy másik ügyben kilenc év börtönbüntetésre ítélték sikkasztás és a bíróság semmibevételének vádjával, amit ő és támogatói többször is politikai indíttatásúnak neveztek és elutasítottak.

XS
SM
MD
LG