Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navracsics Tibor bízik benne, hogy jövőre száz százalékban hozzáférnek az uniós pénzekhez


Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter a Kormányinfón a Karmelita kolostorban 2022. november 30-án
Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter a Kormányinfón a Karmelita kolostorban 2022. november 30-án

A három operatív program 65 százalékának felfüggesztése nem jelent újdonságot, mert az Európai Bizottság mostani javaslata az Európai Tanács felé gyakorlatilag ugyanaz, mint ami szeptember közepén is volt – mondta Navracsics Tibor uniós fejlesztésekért felelős miniszter a szerdai rendkívüli kormányinfón.

Ennek részben az az oka szerinte, hogy a vállalások olyan határidőket is tartalmaznak, amelyek még nem teljesültek. Mint mondta, abban bíznak, hogy amint azok a határidők is teljesülnek, meg tudják győzni a bizottságot és a tanácsot, hogy a felfüggesztésre a továbbiakban nincs szükség, és 2023-ban száz százalékban hozzáférnek az uniós forrásokhoz minden operatív programban.

Az Európai Bizottság szerint Magyarország a helyes irányba halad, és az intézkedések java részét teljesítette, de lényeges gyengeségek és kockázatok maradtak.

Navracsics szerint nem okoz problémát a források 65 százalékos felfüggesztése a három operatív programnál, mert a beruházások kormányzati előfinanszírozással indulnak, és menet közben, jövőre elérik a felfüggesztés feloldását.

A miniszter azt valószínűsíti, hogy december 12-én szavaznak az uniós pénzügyminiszterek az Európai Tanácsban a magyar helyreállítási terv elfogadásáról.

Navracsics jelentős előrelépésnek nevezte, hogy az Újjáépítési Alapra vonatkozó magyar nemzeti tervet elfogadásra ajánlja az Európai Bizottság a tagállamok minisztereit tömörítő Európai Tanácsnak. Mint mondta, a magyar nemzeti terv a bizottság értékelése szerint a legkiválóbbak között van. Egy kategória kivételével a legmagasabb osztályzatot kapta, ami szerinte azt mutatja, hogy a sok konzultációnak meglett a gyümölcse, amit a bizottság is elismer.

“Ezt örömmel nyugtázzuk, örülünk neki, hogy végre megnyílik a lehetősége annak, hogy aláírjuk a Helyreállítási Alappal kapcsolatos megállapodást. Bízunk abban, hogy az Európai Bizottságnak ez a döntése és javaslata megnyitja számunkra az utolsó körös egyeztetések és a tárgyalások lezárásának lehetőségét a kohéziós pénzekkel kapcsolatban is, záros határidőn belül aláírhatjuk a partnerségi megállapodást is” – fogalmazott az uniós fejlesztésekért felelős miniszter.

XS
SM
MD
LG