Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Négy asztronautát küldött a világűrbe Elon Musk


SpaceX
SpaceX

A Nemzetközi Űrállomásra vezet a SpaceX első teljes értékű missziója, az asztronauták a már kipróbált Crew Dragon fedélzetén utaznak.

Az űrhajósok néhány órával a NASA Kennedy Űrközpontjában történő indulás előtt felszálltak a Crew Dragon kapszulára. A Falcon 9 rakéta ottani idő szerint 19:27-kor szállt fel és a tervek szerint 27 órányi repülés után, várhatóan november 16-án éri el a Föld körül mintegy 400 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomást (ISS).

Mike Hopkins parancsnok és két társa, a NASA űrhajósai, Victor Glover missziópilóta és Shannon Walker fizikus mellett a veterán japán űrhajós, Nogucsi Szóicsi is csatlakozott a repüléshez. A négy űrhajóst két oroszhoz és egy amerikai asztronauta várja a Nemzetközi Űrállomáson, ők a múlt hónapban érkeztek az ISS fedélzetére Kazahsztánból.

A mostani missziót augusztusban próbarepülés előzte meg , akkor a SpaceX Crew Dragon két űrhajóst szállított az ISS-re és onnan vissza. Ez volt az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA egy magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót.

XS
SM
MD
LG