Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Négy budapesti gimnázium előtt virrasztottak a diákok


Az oktatás fejlesztéséért, a pedagógusok megbecsüléséért szervezett demonstráció Budapesten a Szent István téren 2022. szeptember 2-án.
Az oktatás fejlesztéséért, a pedagógusok megbecsüléséért szervezett demonstráció Budapesten a Szent István téren 2022. szeptember 2-án.

A Vörösmarty Mihály Gimnázium, a Szent István Gimnázium, az Óbudai Gimnázium és a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola előtt vasárnap este héttől hétfő reggel 9-ig tartó virrasztáshoz többen csatlakoztak. A fiatalok azt mondják, lehet még ilyen demonstráció, ha a kormány nem teljesíti a pedagógusok követeléseit.

A virrasztáson a négy iskola diákjaihoz többen csatlakoztak más iskolákból is, de meglátogatták a helyszíneket tanárok, szimpatizánsok. Többen vittek meleg italt, süteményt a demonstrálóknak.

A Szent István Gimnázium egyik diákja arról beszélt a Telexnek, hogy hosszútávú kiállásról van szó. Szeretnék megmutatni az egész társadalomnak és a tanáraiknak, hogy mennyire elkötelezettek a diákok.

Pénteken többezres tüntetés volt Budapesten az Orbán-kormány oktatáspolitikája ellen. A megmozdulást a középiskolások által alapított Diákok a Tanárokért Mozgalom szervezte, hogy kiálljanak a pedagógusok mellett. Először a Belügyminisztérium előtt, majd a belvárosában és a Szabadság híd pesti hídfőjénél tüntettek.

Tanárok és diákok is felszólaltak a megmozduláson, amelyen elhangzott, hogy mindaddig lesznek demonstrációk, amíg nem lesz eredménye a követeléseiknek, vagyis amíg nem kap több figyelmet az oktatás, nem emelik a pedagógusok bérét, nem csökkentik a tanárhiányt, nem lesz megfelelő mennyiségű és minőségű a tananyag és nem javítanak az iskolai körülményeken.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG