Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Negyvenezer rendőrt vezényelnek utcára Franciaországban a zavargások miatt


Kiégett autók egy parkolóban Nanterre-ben 2023. június 29-én
Kiégett autók egy parkolóban Nanterre-ben 2023. június 29-én

Tovább erősítik a hatósági jelenlétet több francia városban, miután két egymást követő napon is erőszakba torkolló tüntetések voltak amiatt, hogy egy rendőr egy közúti ellenőrzés során agyonlőtt egy 17 éves fiatalt.

Az utóbbi napokban számos helyszínen zavargások voltak, miután a Párizshoz közeli Nanterre-ben kedd este az intézkedő rendőrök egyike közvetlen közelről tüzet nyitott a megállított, aztán hirtelen elhajtani próbáló autó sofőrjére.

A tüntetés a nanterre-i rendőrkapitányság előtt kezdődött, majd átterjedt a szomszédos elővárosokra is. A feldühödött tömeg kukákat, autókat és egy általános iskolát is felgyújtott, kövekkel és petárdákkal dobálták meg a rendőröket, akik könnygázt vetettek be.

Gérald Darmanin belügyminiszter nyugalomra intett, valamint figyelmeztetett, hogy nem folytatódhat tovább az erőszak, amelynek következtében sok rendőr megsérült és csaknem száz középületben károk keletkeztek.

A tárcavezető közölte, hogy kilencezerről negyvenezerre emelik a járőröző rendfenntartók számát, egyedül a párizsi régióban a kétszeresére bővítik a jelenlétet.

„A hivatásos zavarkeltőknek haza kell menniük. Az állami válaszlépés rendkívül szigorú lesz” – szögezte le.

A legsúlyosabb zavargások Párizs környékén voltak, de országszerte voltak megmozdulások a déli Toulouse-tól az északi Lille-ig.

Eddig százhetven rendfenntartó sebesült meg, egyikük sincs életveszélyben.

Ehhez kapcsolódóan: Szigorítják a biztonsági intézkedéseket Franciaországban a zavargások miatt

Emmanuel Macron francia államfő „megmagyarázhatatlannak és megbocsáthatatlannak” minősítette az esetet. „Semmi nem igazolja egy fiatal halálát. Az egész nemzet együttérzését szeretném kifejezni” – közölte.

Az emberöléssel gyanúsított rendőrt őrizetbe vették, emellett belső vizsgálatot is indítottak az ügyben.

Az áldozat családjának ügyvédje közölte, hogy emberölés helyett gyilkosság ügyében kell vádat emelni, valamint visszautasította a rendőr azon állítását, hogy veszélyben érezte az életét, miután a megállított tinédzser azzal fenyegette, hogy elgázolja.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG