Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Negyvenezerhez közelít az endósok érdekében indított aláírásgyűjtés


Szél Bernadett július 6-án tárgyal Horváth Ildikóval, az EMMI államtitkárával
Szél Bernadett július 6-án tárgyal Horváth Ildikóval, az EMMI államtitkárával

Semmi sem indokolja, hogy csak a veszélyhelyzet megszűnésekor lépjen életbe az a törvénymódosítás, amely az endometriózisban szenvedő nők kezelésére vonatkozik – mondta a Szabad Európának Szél Bernadett független országgyűlési képviselő.

Az ellenzéki politikus május 4-én indított petíciót az endometriózisban szenvedő nőkért, azok után, hogy a parlament Népjóléti bizottságának fideszes tagsága nem vett részt azon a bizottsági ülésen, ahol az ezzel kapcsolatos törvénymódosítást tárgyalták volna.

Arra, hogy a fideszes politikusok miért nem vettek részt a bizottsági ülésen, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfón a Telex kérdésére azt felelte,

„ez a bizottság pedig, aminek pont az egyik ilyen nagyon fontos témája lett volna az endometriózis, ennek az elnöke jelenleg is az a Korózs Lajos, aki, azt hiszem, hogy egy ilyen nagy témának a vezetésére, elnöklésére sem adott túl nagy közbizalmat azzal, hogy éppen az egészségügy frontvonalában dolgozók megtámadásával forrt össze az elmúlt egy évben a neve”.

Szél Bernadett szerint „ez óvodás hozzáállás, hiszen kétharmadjuk van, ez kiemelt felelősséget jelent”.

Szél Bernadett az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény módosítását kezdeményezte annak érdekében, hogy a különleges szakértelmet igénylő betegségeket – ilyen az endometriózis is – kezelő szakemberekkel tegyen kivételt a törvény, ne vonatkozzon rájuk az a tilalom, hogy nem kezelhetik ugyanazt a beteget ugyanazzal a betegséggel magán- és állami finanszírozású praxisban.

Az ellenzéki politikus a Szabad Európának elmondta, hogy orvosokkal konzultált, mielőtt elindította az aláírásgyűjtést, amely most az endometriózisban szenvedő, becslések szerint több mint kétszázezer magyar nőnek szeretne segíteni.

Hozzátette ugyanakkor, szeretné elérni, hogy a kormány egyeztessen az Egészségügyi Szakmai Kollégiummal, hiszen több olyan betegség van, amihez kevés a szakember az országban, ezeket a kollégiumnak kellene meghatároznia, a törvénynek pedig esetükben lehetővé kellene tennie az átjárhatóságot a tb-finanszírozott és a magánpraxis között, amit az új egészségügyi törvény lezárt.

Szél Bernadett hangsúlyozta: véleménye szerint semmi sem indokolja már a veszélyhelyzeti felhatalmazást. Azt szeretné elérni a Horváth Ildikó egészségügyi államtitkárral július 6-ra tervezett tárgyaláson, hogy azonnal szűnjön meg minden olyan endometriózisos beteg esetében az állami és magánkezelés közti összeférhetetlenség, akinek a kezelését az orvosa már az új egészségügyi törvény hatályba lépése előtt megkezdte a magánrendelésen.

A politikus arról is beszélt, hogy a petíció továbbra is nyitott, várják a támogatói aláírásokat, a cikk megírása idején már 33 814-nél jártak.

A Szabad Európa is beszámolt az endometriózisos nők helyzetéről, a hónapokról évekre nyúló várólistákról, a patthelyzetről, amelyet a magánpraxist választó szakemberek döntése okozott az érintett nők helyzetében.

Az endometriózis népbetegség, Magyarországon a fogamzóképes nők 10-15 százalékát, mintegy 180-240 ezer nőt érint, a meddőségek 40-50 százalékának hátterében ez állhat.

A témában megjelent cikkünket alább olvashatja, és a továbbiakban is tervezünk beszámolni a fejleményekről.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG