Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Negyvenhat migráns holttestét találták meg egy teherautóban Texasban


Rendőrök helyszínelnek a kamionnál, amelyben holttesteket találtak a texasi San Antonióban 2022. június 27-én
Rendőrök helyszínelnek a kamionnál, amelyben holttesteket találtak a texasi San Antonióban 2022. június 27-én

Víz és hűtés nélkül zsúfoltak össze migránsokat embercsempészek egy kamionban, akik közül negyvenhatot már holtan találtak meg a járműben a texasi San Antonióban – közölték helyi tisztviselők. Ez az utóbbi időszak legtöbb halálos áldozatot követelő embercsempészési incidense az amerikai–mexikói határ mentén.

A San Antonió-i tűzoltóság egyik tisztviselője azt mondta, hogy egy „halomnyi holttestet” találtak, és nyoma sem volt víznek a kamionban, amely vasúti sínek mellett állt a város déli külvárosának egy távoli részén.

A teherautóban talált tizenhat további embert hőguta és kimerültség miatt kórházba vitték, köztük négy kiskorút, de a halottak között nem volt gyermek – közölte a hatóság.

„Az általunk látott betegek tapintásra forrók voltak, hőgutát kaptak, kimerültek – mondta Charles Hood, San Antonio tűzoltóparancsnoka egy sajtótájékoztatón. – Ez egy hűtőkocsis nyerges vontató volt, amelyben nem volt működő légkondicionáló” – tette hozzá.

A mexikói határtól mintegy 250 kilométerre fekvő San Antonióban a hőmérséklet hétfőn 39,4 Celsius-fokig emelkedett magas páratartalom mellett.

A város rendőrfőnöke, William McManus azt mondta, hogy egy közeli épületben dolgozó munkás hallotta meg a segélykiáltást, odament megnézni, és a kamion rakterének ajtaját résnyire nyitva találta. Amikor benézett, több holttestet látott.

McManus szerint ez volt a legsúlyosabb ilyen jellegű incidens a városban. Azt mondta, hogy három embert őrizetbe vettek, de az érintettségük még nem tisztázott.

Az Egyesült Államok Bevándorlási és Vámügyi Hivatalának (ICE) szóvivője közölte, hogy belbiztonsági nyomozóik a helyi rendőrséggel együttműködve egy feltételezett embercsempészési esetet vizsgálnak.

Rekordszámok

A tragédia ismét rávilágít arra, hogy mekkora kihívást jelent az amerikai–mexikói határon a migránsok átkelése, amely rekordokat dönt.

A kérdés nehéznek bizonyul Joe Biden amerikai elnök számára, aki 2021 januárjában lépett hivatalba, és vállalta, hogy visszafordítja republikánus elődje, Donald Trump keményvonalas bevándorlási politikáját. A republikánusok bírálták Biden határstratégiáját a novemberi félidős kongresszusi választások előtt.

Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter Twitteren texasi tragédiának nevezte a migránsok halálát, és közölte, hogy konzuljaik elmennek a kórházakba, ahová az áldozatokat vitték, hogy segítsenek, ahogy csak lehet.

A hondurasi külügyminisztérium szóvivője a Reutersnek azt mondta, hogy az ország houstoni és dallasi konzulátusa vizsgálja az esetet. Ebrard szerint két guatemalai került kórházba, a guatemalai külügyminisztérium pedig Twitteren közölte, hogy konzuljaik úton vannak, „hogy ellenőrizzék, van-e ott két guatemalai kiskorú, és milyen állapotban vannak”.

Az I-35-ös autópálya a tragédia helyszínének közelében halad el a mexikói határ felől San Antonión keresztül. Nagy a teherforgalom, ezért népszerű csempészútvonalnak számít – mondta Jack Staton, az ICE nyomozócsoportjának korábbi vezetője.

2017 júliusában tíz migráns halt meg egy kamionban, amelyet a San Antonió-i rendőrség egy Walmart parkolójában talált meg. A sofőrt, James Matthew Bradley Jr.-t a következő évben életfogytiglani börtönre ítélték.

Staton azt mondta, hogy a 2017-es incidens óta rendszeresen fogtak el migránsokat teherautókban a környéken. „Csak idő kérdése volt, hogy egy ilyen tragédia újra megtörténjen” – tette hozzá.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG