Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Negyvenöt újságírót öltek meg világszerte a munkája miatt


A Újságírók Nemzetközi Szövetsége (IFJ) munkatársai sajtótájékoztatóján Állítsátok meg az újságírók gyilkolását! feliratú pólókban tartanak sajtótájékoztatót 2005. január 30-án
A Újságírók Nemzetközi Szövetsége (IFJ) munkatársai sajtótájékoztatóján Állítsátok meg az újságírók gyilkolását! feliratú pólókban tartanak sajtótájékoztatót 2005. január 30-án

Az elmúlt évben összesen negyvenöt újságírót és médiamunkást öltek meg munka közben, a legtöbbjüket a harcok sújtotta Afganisztánban – közölte pénteken a világ legnagyobb újságíró-szervezete. Bár a sajtószabadságot világszerte támadások érik, az újságírók elleni halálos erőszak mértéke idén volt az egyik legalacsonyabb az elmúlt harminc évben.

Az Újságírók Nemzetközi Szövetsége (IFJ) 1991 óta készít éves jelentést a munkájukkal kapcsolatos incidensekben elhunyt újságírókról. A szervezet 2020-ban hatvanöt gyilkosságot jegyezett fel, 2021-ben pedig negyvenöt halálos áldozatról számolt be.

Korrupció- és bűnözésleleplezés miatt váltak célponttá

Az IFJ szerint 2021-ben folytatódott az a korábban megfigyelt tendencia, hogy a média munkatársait leggyakrabban azért ölik meg, mert leleplezték a korrupciót, a bűnözést és a hatalommal való visszaélést. „A negyvenöt kolléga, akit idén erőszakos cselekmények miatt veszítettünk el, arra emlékeztet bennünket, hogy az újságírók továbbra is nagy áldozatokat hoznak világszerte a közérdek szolgálatáért. Sokkal tartozunk nekik és még több ezer más újságírónak, akik a legnagyobb árat fizették” – mondta Anthony Bellanger, az IFJ főtitkára.

Bellanger szerint „csak azzal adózhatunk méltó módon az életükkel fizető újságírók emlékének, ha továbbra is kérlelhetetlenül küzdünk az igazságért”. A szervezet szerint 1991 óta 2721 újságírót öltek meg világszerte megtorlásként az általuk készített tartalmakért.

A világszerte mintegy hatszázezer szakembert képviselő IFJ jelentése szerint negyvenöt újságírót öltek meg húsz országban. A gyilkosságok többsége, 33 eset célzott merénylet volt. Az IFJ kilenc gyilkosságot jegyzett fel Afganisztánban, nyolcat Mexikóban, négyet Indiában és hármat a szomszédos Pakisztánban.

XS
SM
MD
LG