Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Negyvenszer is újra lehet tölteni a sörösüveget – indul a visszaváltási rendszer


Magyarországon az újrahasznosításban hiszünk – legalábbis ez lesz a prioritása a januárban induló üvegvisszaváltási rendszernek. Az uniós jogszabályok szerint a megelőzésen és az újrahasználaton kellene a hangsúlynak lennie, és csak harmadik megoldásként jöhet szóba az anyagában történő feldolgozás, vagyis az újrahasznosítás.

A kétezres évek elejére olcsóbb lett előállítani a műanyag palackokat, mint a visszaváltással bajlódni, emiatt tűntek el a visszaváltható üvegek. Januártól azonban újraindul a korábbi betétdíjas üvegekhez hasonló visszaváltási rendszer.

Az ásványvizes palackok ára ötven forinttal emelkedik, de ezt az összeget megkaphatjuk, ha visszaváltjuk az üveget. Melyik a jobb megoldás, ha az egyszer használatos PET-palackokba töltjük az italt, vagy a többutas borosüvegekbe? Olcsóbb újrahasznosítani vagy kimosni az üvegeket, egyáltalán melyiknek nagyobb a környezetterhelése?

A Szabad Európa podcastbeszélgetésében Szabó Györgyöt, a Humusz Szövetség nulla hulladék program vezetőjét kérdeztük. A szakértő szerint az uniós jogszabályok szerint a megelőzésen és az újrahasználaton kellene a hangsúlynak lennie, és csak harmadik megoldásként jöhet szóba az anyagában történő feldolgozás, vagyis az újrahasznosítás.

Itt tudja megnézni a beszélgetést:

Ha csak meghallgatná, azt itt teheti meg:

Negyvenszer is újra lehet tölteni a sörösüveget – indul a visszaváltási rendszer
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:26:27 0:00
Közvetlen elérés

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG