Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pár órát élt csak a Beatles-borítóról mintázott poszter a meggyilkolt orosz aktivistákkal


Az aktivisták által kifüggesztett képen meggyilkolt orosz politikusok és újságírók arcképei láthatók Szentpéterváron
Az aktivisták által kifüggesztett képen meggyilkolt orosz politikusok és újságírók arcképei láthatók Szentpéterváron

Oroszország második legnagyobb városában, Szentpéterváron a rendőrség eltávolított egy egész falat beborító plakátot az egyik parkból, alig néhány órával azután, hogy a meggyilkolt orosz jogvédőket, politikusokat és újságírókat ábrázoló poszter kikerült.

A plakáton, amely az 1966-os Revolver című Beatles-album borítója alapján készült, mások mellett a meggyilkolt Sztanyiszlav Markelov ügyvéd, Anna Politkovszkaja és Anasztaszija Baburova újságírók, Natalja Esztyemirova emberi jogi aktivista és Borisz Nyemcov ellenzéki politikus portréja szerepelt. A plakát július 15-én jelent meg a transzformátorház falán Vlagyimir Putyin elnök szülővárosában, a Puskarszkij-kertben, Esztyemirova megölésének 12. évfordulóján.

Natalja Esztyemirovát, a Memorial nevű orosz jogvédő társaság csecsenföldi irodájának vezetőjét 2009. július 15-én rabolták el grozniji otthonának közelében, majd agyonlőtték. Senkit nem ítéltek el a meggyilkolásáért.

Az új idők és az eltűnt napok hősei

A plakát jobb oldalára „Az eltűnt napok hősei" mondatot írták.

Szemtanúk szerint a plakátot rendőrök távolították el, több civil ruhás férfi kíséretében, miután órákon át kint volt a falon.

Április végén ugyanarra a falra festették fel a Kreml bebörtönzött bírálójának, Alekszej Navalnijnak a portréját, és az is csak néhány óráig maradt fent, mielőtt a hatóságok lefestették.

Az a freskó Navalnijt, Putyin leghangosabb kritikusát mosolyogva és kezével szívet formálva mutatta be, „Egy új idő hőse" jelmondattal.

A helyi rendőrség „politikai, ideológiai, faji, etnikai vagy vallási gyűlölet által motivált vandalizmus" miatt eljárást indított az ügyben.

Az 1960-as és '70-es években a Beatles a szabadság szimbóluma volt a szovjet fiatalok körében.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG