Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nehézfémmérgezést szenvedett Miheil Szaakasvili a börtönben


Miheil Szaakasvili a bíróság meghallgatásán Tbilisziben 2021. december 2-án
Miheil Szaakasvili a bíróság meghallgatásán Tbilisziben 2021. december 2-án

Megfelelő kezelés hiányában veszélyben forog az egykori georgiai elnök élete a jogi képviselői által közzétett orvosi jelentés szerint.

A most 54 éves Miheil Szaakasvilit tavaly október 1-jén vették őrizetbe, röviddel azután, hogy visszatért Georgiába önkéntes száműzetéséből. Jelenleg is hatéves börtönbüntetését tölti, miután távollétében elítélték hivatali visszaélésért.

A szerinte politikai indíttatású verdikt kihirdetését követően éhségsztrájkba kezdett, amelyet ötven napig folytatott, amíg át nem szállították egy katonai kórházba.

Az ügyvédei által hétfőn bemutatott jelentésben David Smith amerikai toxikológust idézték, aki szerint a vizsgálatok nehézfémek, így például arzén és higany jelenlétét mutatták ki az exelnök szervezetében, „patológiás tünetei ennek a mérgezésnek a következményei”.

Ezek az anyagok „elfogadható orvosi bizonyossággal” azt követően kerülhettek a szervezetébe, hogy rács mögé került – közölte a szakértő.

Ehhez kapcsolódóan: Visszatért a börtönbe Szaakasvili, ügyvédei az életéért aggódnak

Mint a november 28-i keltezésű értékelésben írták, Szaakasvilinek elégséges orvosi felügyelet nélkül egészségkárosító gyógyszereket adtak.

Smith hangsúlyozta: megfelelő kezelés nélkül magasabb a halálozás kockázata, márpedig a jelek szerint ez jelenleg nem biztosított, annak ellenére hogy a helyi hatóságok az ellenkezőjét állítják.

Egy másik független orvos, az egykori államfőt megvizsgáló szakértői csapat vezetője arról számolt be az AFP hírügynökségnek, hogy a páciensnél agykárosodást és neurológiai mérgezést állapítottak meg.

„Több súlyos betegségben is szenved, ami nem összeegyezthető a fogva tartásával a georgiai törvények értelmében” – mondta.

A dél-kaukázusi ország emberi jogi biztosának megbízásából felállított orvosi bizottság egy másik tagja rámutatott, hogy Szaakasvili több mint negyven kilogrammot veszített súlyából tavaly október óta.

Ehhez kapcsolódóan: Hősies visszatérés helyett több év börtön vár Szaakasvili volt georgiai elnökre

A Nyugat-barát Miheil Szaakasvili 2004 és 2013 között volt Georgia elnöke, és fontos reformokat hajtott végre több téren is. Hivatali ideje alatt azonban, 2008-ban országa vereséggel végződő villámháborúba keveredett Oroszországgal. Megbízatásának lejárta után elhagyta hazáját, ukrán állampolgár lett. Ukrajnában az Odesszai terület kormányzójaként dolgozott, mielőtt összeveszett volna az őt befogadó Petro Porosenko elnökkel. 2017-ben megfosztották ukrán állampolgárságától, 2018-ban a hatóságok végül kitoloncolták Lengyelországba.

Az Európa Tanács nemrég felszólított a politikai foglyok szabad bocsátására, és őt is megemlítették. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet a vele való bánásmódot „politikai bosszúnak” minősítette.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG