Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem adja ki a kínaiakkal kötött akkumulátorgyár-megállapodás szövegét a Debreceni Vagyonkezelő


Barcsa Lajos alpolgármester, Csen Csün-vej nemzetközi üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató és Kocsik-Marossy Virág ügyvezető igazgató (elöl, b–j) aláírja a CATL vállalat és Debrecen város közötti megállapodást a debreceni Kölcsey Központban 2022. szeptember 5-én
Barcsa Lajos alpolgármester, Csen Csün-vej nemzetközi üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató és Kocsik-Marossy Virág ügyvezető igazgató (elöl, b–j) aláírja a CATL vállalat és Debrecen város közötti megállapodást a debreceni Kölcsey Központban 2022. szeptember 5-én

A holding üzleti érdekeire hivatkoznak. Eddig annyit lehet tudni, hogy egy ingatlanértékesítési előszerződésről van szó, amelynek aláírása után tíz nappal a város közgyűlése meg is szavazta a beruházási célterület értékesítését.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szeptember 5-én ünnepélyes keretek között írta alá a Debrecenben épülő új, kínai akkumulátorgyárral kapcsolatos megállapodást Barcsa Lajos (Fidesz), a város egyik alpolgármestere, Csen Csün-vej, a CATL nemzetközi üzletfejlesztésért felelős vezérigazgatója, valamint Kocsik-Marossy Virág, az önkormányzati tulajdonú Debreceni Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.

A kormány és Debrecen vezetése eddig kevés konkrétumot hozott nyilvánosságra az üzemmel kapcsolatban, így egyelőre nem lehet tudni, a kínaiak milyen feltételekkel hoznák ide a háromezer milliárd forintos beruházást. Nem véletlen, hogy a gyár létesítése a helyi ellenzék egy részének heves kritikáját váltotta ki, valamint a lakosság körében is érezhetővé vált a város jövőjével kapcsolatban érzett bizonytalanság. A legnagyobb aggodalmat az akkumulátorgyár várhatóan óriási vízigénye, továbbá a gödi Samsung-gyár kapcsán szerzett rossz tapasztalatok váltották ki.

Megtagadták az adatkiadást

A tisztánlátás érdekében szeptember 7-én az Átlátszó rendszerén keresztül közérdekű adatigénylést nyújtottunk be Debrecen polgármesteri hivatalához és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-hez. Szekeres Antal jegyző szeptember 16-án kelt válaszában azt írta, az önkormányzat nem szerződő fél, ezért nem is adatgazdája a megállapodásnak. Ez annak fényében lehet meglepő, hogy a város egyik alpolgármestere aláírta a szóban forgó dokumentumot.

Szeptember 21-én aztán Kocsik-Marossy Virág, a vagyonkezelő vezérigazgatója is válaszolt az adatkérésünkre. A végvezető megtagadta a megállapodás szövegének kiadását. Arra hivatkozott, hogy a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvény alapján nem ismerhető meg a cég üzleti tevékenységével kapcsolatos olyan adat, amelynek más általi megszerzése vagy nyilvánosságra hozatala a vagyonkezelő üzleti tevékenysége szempontjából aránytalan sérelmet okoz. „Tekintettel arra, hogy az Ön által igényelt adatok megszerzése vagy nyilvánosságra hozatala a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. üzleti tevékenysége szempontjából aránytalan sérelmet okozna – hiszen a versenytársainkat indokolatlan előnyhöz juttatná –, a Takarékos törvény 7/I. § (2) bekezdése alapján a kérését nem áll módunkban teljesíteni” – közölték az önkormányzati cégeket összefogó holding részéről.

Ingatlanértékesítésre vonatkozó előszerződést írtak alá

„Az első, jogilag már kötőerejű dokumentum létrejött, amely gyakorlatilag végleg biztossá teszi, hogy a CATL Magyarország történetének valaha volt legnagyobb beruházását hozza el ide, Debrecenbe az elkövetkezendő években” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szeptember 5-i aláíráson.

A nyilvánosság elől eltitkolt megállapodásról egyelőre annyit lehet tudni, amennyit Papp László (Fidesz) polgármester a szeptember 15-i közgyűlésen Illyés János (Civil Fórum) kérdésére elárult. A városvezető szavai szerint a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. egy ingatlanértékesítésre vonatkozó előszerződést írt alá, amelyet Barcsa Lajos alpolgármester egy protokolláris jelentőségű, a közgyűlés felhatalmazását nem igénylő támogató záradékkal látott el.

Az említett szeptember 15-i ülésen, tehát tíz nappal az ünnepélyes aláírást követően a testület két nem és három tartózkodás mellett, fideszes többséggel szavazta meg a polgármester előterjesztését, amely alapján egy 105 hektáros földterületet, a CATL-gyár első ütemének leendő helyszínét a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és a Debreceni Ingatlanfejlesztő Kft. meghívásával megtartott versengő árajánlatkérés útján értékesíti a város.

A debreceni közgyűlés szeptember 15-én szavazott a leendő gyárterület értékesítése ügyében
A debreceni közgyűlés szeptember 15-én szavazott a leendő gyárterület értékesítése ügyében

  • 16x9 Image

    debreciner.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    debreciner.hu Debrecen és környékének híreit, eseményeit követi.

XS
SM
MD
LG